Ημέρα Ανθεκτικότητας 2024, Η Θεσσαλονίκη θυμάται…το σεισμό του 1978
Με επιτυχία διοργανώθηκε την Πέμπτη, 20 Ιουνίου 2024 η εκδήλωση «Ημέρα Ανθεκτικότητας 2024, Η Θεσσαλονίκη θυμάται…το σεισμό του 1978». Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης (Μέγαρο Μπίλλη), από τις 18:00 έως τις 20:00. Στην εκδήλωση χαιρέτησαν ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, κ. Στέλιος Αγγελούδης και ο Αντιπεριφερειάρχης Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης, κ. Κωνσταντίνος Γιουτίκας.
Στην εκδήλωση συμμετείχαν ο κ. Ευθύμιος Λέκκας, Πρόεδρος ΟΑΣΠ, ο οποίος παρουσίασε τις δράσεις του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού & Προστασίας και οι καθηγητές του ΑΠΘ, κ.κ. Κ. Παπαζάχος και Δ. Πιτιλάκης οι οποίοι μίλησαν σε πάνελ συζήτησης για το πως ο σεισμός του 1978 επηρέασε τον επιστημονικό κλάδο που εκπροσωπούν.
Εκτός από τους ανωτέρω, στο πάνελ της συζήτησης συμμετείχαν και ο κ. Γιώργος Δημαρέλος, Αντιδήμαρχος Καθαριότητας, Ανακύκλωσης και Κλιματικής Προστασίας ΔΘ και η κα. Λίνα Λιάκου, Διευθύντρια του Δικτύου Ανθεκτικών Πόλεων για την Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή, οι οποίοι συζήτησαν στο πάνελ για το πως οι φορείς που αντιπροσωπεύουν μπορούν να συμβάλλουν στην καλύτερη προετοιμασία αντιμετώπισης φυσικών φαινομένων όπως οι σεισμοί.
Τέλος, τη συζήτηση στο πάνελ έκλεισαν οι κ.κ. Χρίστος Τριαντάρης, προϊστάμενος του Αυτοτελούς Τμήματος Πολιτικής Προστασίας ΔΘ και Χαράλαμπος Ασλανίδης, πρόεδρος της εθελοντικής ομάδας «Έλληνες Διασώστες», οι οποίοι ενημέρωσαν τους παρευρισκόμενους για το πως προετοιμάζονται οι υπηρεσίες τους, ώστε να είναι αποτελεσματικές, σε περίπτωση που επαναληφθεί ανάγκη αντίστοιχη με αυτή του σεισμού του 1978.
Ένα από τα πιο σημαντικά οφέλη της εκδήλωσης ήταν η διάθεση συνεργασίας μεταξύ των εκπροσώπων του επιστημονικού κλάδου και των υπηρεσιακών φορέων, προκειμένου να αναβαθμιστούν οι προσφερόμενες υπηρεσίες προς το κοινό της πόλης.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη του Προγράμματος «ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ», στο πλαίσιο του υποέργου «Δράσεις ενημέρωσης –πληροφόρησης –ευαισθητοποίησης του κοινού πριν, κατά τη διάρκεια και μετά το σεισμό και λοιπές καταστροφές», του ενταγμένου έργου «Μελέτη για την αντισεισμική ενίσχυση και ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων σχολικού συγκροτήματος της οδού Μαζαράκη 1».
Πηγή: Δήμος Θεσσαλονίκης