Login

Lost your password?
Don't have an account? Sign Up

54η Σύνοδος Διοικητών Σχολών Εθνικής Άμυνας ΝΑΤΟ (CoC 25)

Aπο 13 έως 17 Μαΐου 2025, το NATO Defense College (NDC) και η Σχολή Εθνικής Άμυνας (ΣΕΘΑ) συνδιοργάνωσαν την 54η Σύνοδο Διοικητών Σχολών Εθνικής Άμυνας ΝΑΤΟ (54th NATO Conference of Commandants – CoC 25).

Στη Σύνοδο συμμετείχαν συνολικά 138 Ανώτατοι και Ανώτεροι Αξιωματικοί, Διοικητές Σχολών Εθνικής Άμυνας και εκπρόσωποι αυτών, από συνολικά 26 χώρες μέλη του ΝΑΤΟ και 28 κράτη-εταίρους, διακεκριμένοι ομιλητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Κατά την έναρξη της Συνόδου, ο Αρχηγός Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, Στρατηγός Δημήτριος Χούπης, απηύθυνε χαιρετισμό στους συμμετέχοντες, ενώ τιμήθηκε με το βραβείο «Distinguished Ancien» από τον Διοικητή του NATO Defense College (NDC) Lieutenant General Max A.L.T. Nielsen.

Η Σύνοδος περιελάμβανε:

α.  Ομιλίες από διακεκριμένους ομιλητές όπως:

  • Ο κ. Manfred Boudreaux-Dehmer (Chief Information Officer, NATO HQ)
  • Η Δρ. Sae Schatz (Executive Director, Partnership for Peace Consortium)
  • Η κα. Χριστίνα Λεϊμονή (Διευθύντρια Marketing & Operations Microsoft Ελλάδας)
  • Ο Δρ. William Barry (Professor of Emerging Technology, United States Army War College)

β.  Πάνελ συζητήσεων με τη συμμετοχή διακεκριμένων ομιλητών από το εξωτερικό και την Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένων των διαλέκτων της ΣΕΘΑ, Δρ. Γεώργιο Νούνεση, Διευθυντή και Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου του Εθνικού Κέντρου Έρευνας Φυσικών Επιστημών (ΕΚΕΦΕ) «Δημόκριτος» και Δρ. Ευάγγελο Καρκαλέτση, Διευθυντή του Ινστιτούτου Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών (ΙΠΤ) στο (ΕΚΕΦΕ) «Δημόκριτος». Αντικείμενα των συζητήσεων αποτέλεσαν:

  • Η ενσωμάτωση και ο ψηφιακός μετασχηματισμός της Τεχνητής Νοημοσύνης, κλειδί για τη διασφάλιση του τεχνολογικού πλεονεκτήματος της Συμμαχίας.
  • Η μετασχηματιστική δύναμη και οι δυνατότητες της Τεχνητής Νοημοσύνης στην ανώτατη στρατιωτική εκπαίδευση.
  • Οι πρακτικές εφαρμογές της Τεχνητής Νοημοσύνης στη στρατιωτική εκπαίδευση.

γ.  Ομάδες συζήτησης, εμβάθυνσης σε βασικές προκλήσεις, όπως:

  • Τα πρότυπα δεοντολογίας της Τεχνητής Νοημοσύνης
  • Η αποτελεσματική ενσωμάτωση της στα υφιστάμενα εκπαιδευτικά προγράμματα
  • Το περιεχόμενο των προγραμμάτων σπουδών για την διασφάλιση μιας σύγχρονης εκπαίδευσης που αξιοποιεί πλήρως την Τεχνητή Νοημοσύνη.

Τις συζητήσεις συντόνισαν καθηγητές και προσωπικό της Σχολής Εθνικής Άμυνας.

Κατά την διάρκεια της συνόδου, ο Διοικητής της Σχολής Εθνικής Άμυνας είχε εθιμοτυπικές συναντήσεις και συζητήσεις με Διοικητές αντιστοίχων Σχολών του ΝΑΤΟ και συνεργαζόμενων κρατών.

Το πρόγραμμα της Συνόδου περιελάμβανε επισκέψεις σε αρχαιολογικούς χώρους των Αθηνών ( Μουσείο και Ιερός Βράχος της Ακρόπολης), των Μυκηνών καθώς και το Ναύπλιο, ενώ η Σχολή παρέθεσε επίσημο δείπνο, προς τιμήν των συμμετεχόντων, την Πέμπτη 15 Μαΐου.