Login

Lost your password?
Don't have an account? Sign Up

40 μετανάστες διασώθηκαν στο Πράσινο Ακρωτήρι

Περίπου σαράντα μετανάστες, σχεδόν όλοι από τη Σενεγάλη, διασώθηκαν προχθές Δευτέρα όταν εντοπίστηκε πιρόγα στα ανοικτά του Πράσινου Ακρωτηρίου, όμως πολλοί άλλοι έχασαν τη ζωή τους ή αγνοούνται, ανακοίνωσαν οι αρχές των δυο κρατών χθες Τρίτη.

Η τύχη δεκάδων ανθρώπων αγνοείται, ανακοίνωσαν η αστυνομία του Πράσινου Ακρωτηρίου και το υπουργείο Εξωτερικών της Σενεγάλης, που επικαλέστηκαν μαρτυρίες ανθρώπων πάνω στο πλεούμενο, σύμφωνα με τις οποίες είχαν επιβιβαστεί σε αυτό 101 άνθρωποι.

Τριάντα οκτώ άνθρωποι, ανάμεσά τους υπήκοος της Γουινέας-Μπισάου, διασώθηκαν στα ανοικτά του Πράσινου Ακρωτηρίου, σύμφωνα με δελτίο Τύπου του ΥΠΕΞ της Σενεγάλης που δημοσιοποιήθηκε χθες και επιβεβαίωσε πληροφορίες από το αρχιπέλαγος.

Σύμφωνα με τους διασωθέντες, το πλεούμενο αναχώρησε από τη Φας Μποΐ της Σενεγάλης (δυτικά) τη 10η Ιουλίου «με 101 επιβάτες», κατά την ίδια πηγή.

Αξιωματούχοι στην Ακτή Ελεφαντοστού έκαναν λόγο νωρίτερα για περίπου σαράντα διασωθέντες και αρκετούς νεκρούς πάνω στην πιρόγα. Η αστυνομία, μέσω Facebook, επικαλούμενη πληροφορίες που συγκεντρώθηκαν όταν έγινε η διάσωση προχθές Δευτέρα, έκανε λόγο για μια εκατοστή μετανάστες που είχαν αποπλεύσει από τις δυτικοαφρικανικές ακτές.

Το πλεούμενο εντόπισε τη Δευτέρα, περίπου 150 ναυτικά μίλια (227 χλμ.) από το νησί Σαλ του Πράσινου Ακρωτηρίου ισπανικό αλιευτικό, που ειδοποίησε τις αρχές, πάντα σύμφωνα με τις αρχές.

Αξιωματούχος των υπηρεσιών δημόσιας υγείας στη Σαλ, ο Ζουζέ Χούι Μορέιρα, έκανε λόγο για 38 διασωθέντες, οι επτά από τους οποίους χρειάζονταν νοσηλεία.

Η ιατροδικαστική υπηρεσία έκανε γνωστό πως παρέλαβε τα πτώματα άλλων επτά ανθρώπων.

«Πρέπει να ανοίξουμε την αγκαλιά μας για να υποδεχτούμε τους ζωντανούς και να θάψουμε τους νεκρούς με αξιοπρέπεια», δήλωσε η υπουργός Υγείας του Πράσινου Ακρωτηρίου, η Φιλομένα Γκονσάλβες, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Inforpress.

Η σενεγαλέζικη διπλωματία ανέφερε πως σε συντονισμό «με τις αρμόδιες αρχές της Ακτής Ελεφαντοστού» λαμβάνει «τα απαραίτητα μέτρα για τον επαναπατρισμό» των υπηκόων της Σενεγάλης «το συντομότερο δυνατό».

Κάπου 90 μετανάστες από τη Σενεγάλη, την Γκάμπια, τη Γουινέα-Μπισάου και τη Σιέρα Λεόνε διασώθηκαν στα χωρικά ύδατα της Ακτής Ελεφαντοστού στα μέσα Ιανουαρίου.

Αρχιπέλαγος του Ατλαντικού, μερικές εκατοντάδες χιλιόμετρα από τις δυτικές ακτές της Αφρικής, το Πράσινο Ακρωτήρι βρίσκεται πάνω στη θαλάσσια οδό που παίρνουν κάθε χρόνο χιλιάδες Αφρικανοί που φεύγουν για να σωθούν από τους πολέμους και την ανέχεια με την ελπίδα να φθάσουν στην Ευρώπη, παρά την επικινδυνότητα που έχει αυτός ο περίπλους, παρότι κάθε χρόνο χάνουν τη ζωή τους εκατοντάδες.

Ταξιδεύουν με μικρά πλεούμενα ή πιρόγες με μηχανές που τους προμηθεύουν διακινητές για να βγάλουν κέρδος. Αρκετοί καταφέρνουν να φθάσουν στα Κανάρια νησιά, ισπανικό αρχιπέλαγος, πύλη για την Ευρώπη.

φωτογραφία αρχείου