26 ανεξιχνίαστα συμβόλαια θανάτου – «Ο κύκλος αίματος δεν έκλεισε»
Φόβους ότι ο κύκλος αίματος δεν έκλεισε με τη δολοφονία του 53χρονου Γιάννη Σκαφτούρου εκφράζουν αστυνομικοί που παρακολουθούν εδώ και χρόνια την εξέλιξη των συμβολαίων θανάτου που έχουν εκτελεστεί στην Αθήνα
Η Αστυνομία προσπαθεί να παρακολουθήσει τις «ανακατατάξεις» που γίνονται τα τελευταία πέντε χρόνια, προκειμένου να «αποκρυπτογραφήσει» τα κίνητρα πίσω από τα 26 συμβόλαια θανάτου που έχουν εκτελεστεί το συγκεκριμένο διάστημα. Αστυνομικές πηγές σημειώνουν ότι στο διάστημα αυτό δολοφονήθηκαν ισχυρά πρόσωπα, όπως και άτομα που είχαν το ρόλο του «ισορροπιστή», με συνέπεια να ξεσπάσει ακόμα μεγαλύτερος «πόλεμος» μεταξύ αντιμαχόμενων ομάδων.
Επίσης, παρατηρήθηκε ότι εγκληματικές ομάδες που δρουν στην Αττική αναγκάστηκαν να κάνουν «στροφή» στις δραστηριότητές τους. Αυτό μπορεί να είχε ως αποτέλεσμα «βαριά ονόματα» να μπήκαν στα «χωράφια» άλλων ισχυρών προσώπων.
Με φόντο την έξαρση των δολοφονιών, που ξεκίνησε το 2017 και εντάθηκε τα χρόνια που ακολούθησαν, ο τέως υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, είχε παραδώσει απόρρητη έκθεση στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Βασίλη Πλιώτα, με τη χαρτογράφηση του οργανωμένου εγκλήματος από το 2009 μέχρι τις αρχές του 2021 (εκβιασμοί, συμβόλαια θανάτου, εκρήξεις, διακίνηση ναρκωτικών, εμπόριο όπλων, μαστροπεία, λαθρεμπόριο τσιγάρων, εκπόρνευση γυναικών).
Τα στοιχεία προέρχονταν από έρευνες και συλλογή πληροφοριών από ειδικές υπηρεσίες αλλά και από «βαριές» δικογραφίες που έχουν συνταχθεί τα τελευταία 12 χρόνια και περιέχουν «βαριά» ονόματα της Αθήνας. Ο συνολικός αριθμός των ατόμων που περιέχεται στη μελέτη φτάνει τα 500 πρόσωπα. Στελέχη της λεωφόρου Κατεχάκη σημείωναν την περίοδο της παράδοσης της απόρρητης έκθεσης ότι η συντριπτική πλειονότητα αυτών είναι ελεύθεροι.
Αυτό που προβληματίζει περισσότερο τις Αρχές είναι οι 26 ανεξιχνίαστες εκτελέσεις των τελευταίων ετών. Και αυτό διότι φαίνεται ότι ο κύκλος αίματος δεν έχει κλείσει. Αστυνομικές πηγές σημειώνουν ότι στην Αττική φαίνεται ότι υπάρχουν «επαγγελματίες» εκτελεστές, οι οποίοι διαθέτουν την επιχειρησιακή ικανότητα να «χτυπούν» ακόμα και σε ώρες αιχμής εντός αστικού ιστού, και μάλιστα σε κεντρικά σημεία, χωρίς να συλλαμβάνονται. Εκτιμάται ότι πρόκειται για άτομα που δρουν κατ’ εντολή άλλων και αμείβονται για την κάθε ένοπλη επίθεση που αναλαμβάνουν να εκτελέσουν. Όσο πιο δύσκολος είναι ο στόχος τους τόσο πιο ακριβό είναι το «συμβόλαιο».
Ψάχνουν τους δολοφόνους
Την ίδια ώρα, οι αστυνομικοί προσπαθούν να σχηματίσουν το προφίλ των ενόπλων που δολοφόνησαν τον Γιάννη Σκαφτούρο, χωρίς να αποκλείουν κάποιοι εξ αυτών να είναι ξένοι «μισθωμένοι» δολοφόνοι.
Στο πλαίσιο της έρευνας για το σχηματισμό του προφίλ τους, οι αστυνομικοί έχουν πάρει από την πρώτη στιγμή κατάθεση από τον αγρότη που απειλήθηκε για να του πάρουν το όχημα, σε απόσταση περίπου 500 μέτρων από το σημείο της δολοφονίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, φέρεται να κατέθεσε: «Φορούσαν κουκούλες full face, γάντια και γυαλιά ηλίου. Μιλούσαν σπαστά ελληνικά. Με ανάγκασαν να βγω από το όχημά μου. Ο ένας με σημάδεψε με όπλο -τύπου Καλάσνικοφ- και με ανάγκασε να γονατίσω και να κοιτάξω το έδαφος. Μου έλεγαν να μην τους κοιτάω. Να κοιτάω μόνο κάτω. Όσο μπόρεσα να καταλάβω ήταν μετρίου αναστήματος».
Το όχημα του αγρότη μεταφέρθηκε στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών για τον εντοπισμό τυχόν δακτυλικών αποτυπωμάτων και γενετικού υλικού.
Η δολοφονία του Γιάννη Σκαφτούρου έρχεται να προστεθεί στη λίστα με τα 26 συμβόλαια θανάτου των τελευταίων πέντε ετών. «Οι επιθέσεις γίνονται από επαγγελματίες, ενώ υπήρχαν και περιπτώσεις κατά το πρόσφατο παρελθόν που τα όπλα των εκτελεστών έπαθαν εμπλοκή και έτσι δεν δολοφονήθηκαν ισχυρά πρόσωπα. Το άκρως ανησυχητικό είναι ότι υπάρχουν μισθωμένες ομάδες κρούσης, που αναλαμβάνουν ακριβοπληρωμένα συμβόλαια θανάτου, ακόμα και εάν το ρίσκο είναι ιδιαιτέρως υψηλό. Πρόκειται για ομάδες επικίνδυνες, που σπάνε κάθε άγραφο νόμο. Στην περίπτωση του Σκαφτούρου δεν δίστασαν να ρίξουν ‘βροχή’ από σφαίρες μπροστά σε ένα μωρό και δύο μικρά παιδάκια. Η έρευνα θα επικεντρωθεί σε άτομα που έχουν χαρτογραφηθεί, στο πλαίσιο ερευνών για παλιότερες επιθέσεις, ως εν δυνάμει εκτελεστές συμβολαίων θανάτου», λέει αστυνομική πηγή.
Η ιατροδικαστική έκθεση
Σοκ προκαλούν τα στοιχεία από την ιατροδικαστική εξέταση για τη δολοφονία του Γιάννη Σκαφτούρου.
Τα τουλάχιστον 10 τραύματα που έφερε το θύμα στο κορμί του από σφαίρες Καλάσνικοφ ήταν διαμπερή και εντοπίστηκαν στην κοιλιακή χώρα, στο κεφάλι (στην κάτω γνάθο και σε δύο ακόμα σημεία), στο θώρακα και στη μασχάλη.
Ο Γιάννης Σκαφτούρος εντοπίστηκε νεκρός σε ύπτια θέση, με τη στάση του σώματός του να μαρτυρά ότι αιφνιδιάστηκε απόλυτα και δεν πρόλαβε να αντιδράσει ούτε στο ελάχιστο. Το γεγονός ότι ο εκτελεστής πυροβόλησε 15 φορές και οι 10 σφαίρες τραυμάτισαν το θύμα (τρεις εξ αυτών στο κεφάλι), δείχνει ότι ο δράστης διέθετε εμπειρία χειρισμού όπλων μεγάλης ισχύος. Μάλιστα, εκτιμάται ότι μπορεί να έχει πραγματοποιήσει ανάλογες επιθέσεις στο παρελθόν. Δίπλα του, σύμφωνα με μαρτυρίες, υπήρχε συνεργός του -βαριά οπλισμένος- ο οποίος ήταν με το χέρι στη σκανδάλη για την περίπτωση αντίδρασης από τα θύματα.
Την ίδια ώρα, οι «ειδικές υπηρεσίες» της ΕΛ.ΑΣ. προσπαθούν να ανιχνεύσουν ύποπτες κλήσεις γύρω από το χωριό Σκούρτα Βοιωτίας, λίγα λεπτά μετά τη δολοφονία του 55χρονου, Γιάννη Σκαφτούρου.
Συγκεκριμένα γίνονται «σαρώσεις» σημάτων κινητών τηλεφώνων που πραγματοποίησαν κλήσεις, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν κάποιο από αυτά τα τηλέφωνα δεν ανήκει σε κάτοικο της περιοχής. Και αυτό διότι οι Αρχές εκτιμούν ότι οι δύο επιβάτες της μοτοσικλέτας που αναγκάστηκαν να διαφύγουν πεζοί (μετά το πρόβλημα που παρουσιάστηκε στη μηχανή), μπορεί πάνω στον πανικό τους να έκαναν το λάθος να τηλεφωνήσουν σε συνεργούς τους για να τους παραλάβουν και να τους φυγαδεύσουν.
Ενδεχομένως εάν συνέβη κάτι τέτοιο οι Αρχές να μπορέσουν να αντλήσουν στοιχεία για το δρομολόγιο διαφυγής των εκτελεστών. «Τέτοιου είδους εκτελεστές γνωρίζουν πώς να μην αφήσουν πίσω τους ίχνη. Είναι βέβαιο ότι εάν όλα πήγαιναν βάσει σχεδίου δεν θα χρησιμοποιούσαν επ’ ουδενί κινητό τηλέφωνο. Σε αυτή την περίπτωση, ωστόσο, βγήκαν εκτός σχεδίου λόγω του προβλήματος με τη μηχανή και ενδεχομένως λόγω της ασφυκτικής πίεσης να έκαναν κάποια κλήση μπροστά στον κίνδυνο της σύλληψης», εξηγεί αστυνομική πηγή.
Η μοτοσικλέτα που βρέθηκε εγκαταλελειμμένη σε απόσταση 500 μέτρων από το σπίτι του Σκαφτούρου, είχε κλαπεί τον Οκτώβριο του 2019 από την περιοχή του Ασπροπύργου.