Χρ. Στυλιανίδης: Χωρίς το ρωσικό αεροπλάνο Beriev στις πυρκαγιές φέτος η χώρα μας
Χωρίς το ρωσικό αεροπλάνο Beriev θα είναι φέτος η χώρα για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, όπως ανέφερε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης, κατά τη διάρκεια του forum του ΟΤ, «Ο Κόσμος που Αλλάζει». Ωστόσο, όπως τόνισε ο υπουργός, η χώρα αναζητά λύση και βρίσκεται σε διαδικασία διαπραγμάτευσης για ένα αντίστοιχο αεροπλάνο από άλλη χώρα, το οποίο πιθανότατα να δίνει τη δυνατότητα χρήσης επιβραδυντικού υγρού, κάτι το οποίο χρησιμοποιείται σε άλλες χώρες, όπως η Γαλλία, με μεγάλη επιτυχία.
«Υπήρχε ένα Beriev, ήταν στο πλάνο μας ένα Beriev που θα βοηθούσε την αντιπυρική περίοδο, αντιλαμβάνεστε ότι με αυτές τις συνθήκες δεν μπορούμε. Συζητάμε, είμαστε σε μία διαδικασία διαπραγμάτευσης, να βρούμε από μία άλλη χώρα ένα αεροπλάνο αντίστοιχο και μάλιστα να χρησιμοποιήσουμε το επιβραδυντικό υγρό για να βοηθήσει πάρα πολύ. Αποτελεί θέμα συζήτησης και με περιβαλλοντιστές, καθώς χρησιμοποιείται σε άλλες χώρες, όπως η Γαλλία με μεγάλη επιτυχία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Στυλιανίδης.
Σχετικά με τα ενάερια μέσα, όπως επισήμανε ο υπουργός, έπειτα από την επίλυση του ζητήματος της οφειλής της χώρας προς την υπηρεσία NSPA (NATO Support and Procurement Agency), συνολικού ύψους 8.457.481,64 ευρώ η χώρα θα καταφέρει να έχει στη διάθεσή της περισσότερα και πιο στοχευμένα εναέρια μέσα, τα οποία θα έρθουν στην ώρα τους. Συνολικά, όπως είπε, θα είναι περίπου 90-93 εναέρια μέσα, δηλαδή 12-13, περισσότερα από πέρσι. Σημειώνεται ότι έπειτα από την διευθέτηση του ζητήματος οφειλής στην υπηρεσία NSPA, άνοιξε ο δρόμος για τη μίσθωση των εναέριων μέσων και υπογράφηκε μονοετής σύμβαση για τη μίσθωση των αεροσκαφών προκειμένου να είναι έτοιμη η χώρα για τη φετινή αντιπυρική περίοδο, ενώ από του χρόνου σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα η σύμβαση με τον NSPA θα είναι τριετής με δυνατότητα παράτασης για άλλα 2 χρόνια.
Σχετικά με την αντιπυρική περίοδο ωστόσο, ο κ. Στυλιανίδης έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στους πυροσβέστες, που όπως είπε, υπάρχει ανάγκη να τους δοθεί η αναγνώριση που τους αξίζει. «Υπάρχει μια ποινικοποίηση της ίδιας τους της δουλειάς, ξεκινά μια νομική επιτροπή να βοηθήσει. Όλοι μας πρέπει να δώσουμε σε αυτούς τους ανθρώπους την αναγνώριση που τους αξίζει», επισήμανε.
Ακόμη, υπογράμμισε ότι μετά από 25 χρόνια, γίνεται μεγάλη προσπάθεια να υπάρξει ξανά συνεργασία ανάμεσα στις δασικές υπηρεσίες και στην πυροσβεστική, μέσω της διαμόρφωσης ειδικών πρωτοκόλλων για τον τρόπο που θα συμπεριφέρεται η κάθε υπηρεσία της στιγμή της μάχης. «Γίνεται μεγάλη προσπάθεια, μετά από 25 χρόνια ξαναδημιουργούμε την καλή σχέση δασικών υπηρεσιών και πυροσβεστικής. Θα διαμορφωθούν ειδικά πρωτόκολλα που θα αυτοματοποιούν το πώς θα συμπεριφέρεται η κάθε υπηρεσία την στιγμή της κρίσης», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός, ενώ προσέθεσε ότι θα διατεθούν 50 εκατομμύρια ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης σε συνεργασία με το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και συγκεκριμένα με τον υφυπουργό, Γιώργο Αμυρά, για τον καθαρισμό πολύ μεγάλων εκτάσεων στα δάση και γενικότερα για τη διαχείριση του δάσους μαζί με τις δασικές υπηρεσίες και τους πυροσβέστες.
Παράλληλα, ο κ. Στυλιανίδης, αναφέρθηκε στην ατομική ευθύνη των πολιτών καθώς, τις τελευταίες μέρες εκδηλώνονται αρκετές πυρκαγιές από ανθρώπινη αμέλεια, όπως αυτή στον Μελιγαλά αλλά και στη Σάμο. «Το 90% των πυρκαγιών στη χώρα ξεκινούν από ανθρώπινη αμέλεια. Αυτό που έγινε και στη Σάμο και στο Μελιγαλά αποδεικνύει ότι η ανθρώπινη αμέλεια είναι παρούσα και δημιουργεί τόσο μεγάλο κόστος για όλους μας», σημείωσε.
Στόχος, όπως είπε, είναι να μειωθούν οι επιπτώσεις των πυρκαγιών ακόμα και των τύπου mega fires, και να μην υπάρξουν απώλειες ανθρώπινων ζωών. «Αυτό στοχεύουμε με μεγάλη προσπάθεια και θεωρώ κρίσιμο πολύ το θέμα τής αναγνώρισης του έργου των πυροσβεστών. Επιχειρούμε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια, θα έχουμε ελλείψεις, θα υπάρξουν ανεπάρκειες αλλά είμαστε στη σωστή κατεύθυνση. Θέλουμε όμως τη συμπαράσταση του πολίτη», υπογράμμισε.
Ερωτηθείς για το κόστος που έχουν προκαλέσει τα ακραία καιρικά φαινόμενα αλλά και συνολικά η κλιματική κρίση ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι το κόστος για το κράτος για την αποκατάσταση απ’ όλες αυτές τις φυσικές καταστροφές είναι τρομακτικό. «Δεν θα αντέξει το ελληνικό κράτος να συνεχίσει να πληρώνει αυτό το κόστος με την επιδείνωση των φυσικών καταστροφών λόγω της κλιματικής κρίσης», σημείωσε. Σύμφωνα μάλιστα με πρόσφατη μελέτη της Τράπεζας της Ελλάδας που αφορά μόνο τον τομέα της οικονομίας, υπολογίζεται ότι το κόστος για τη χώρα θα είναι στα 700 δισ. ευρώ μέχρι το 2100. «Πιστεύω πρέπει να συζητήσουμε με ένα συναινετικό τρόπο το πώς θα δημιουργήσουμε τη λογική της αντασφάλισης. Υπάρχει μια συζήτηση του πορτογαλικού μοντέλου. Έχουν κάνει άλματα σε σχέση με την ασφάλιση των κατοικιών. Η Ελλάδα είναι χώρα της ΕΕ που έχει ασφάλιση κατοικιών γύρω στο 14,8% . Σε κάποιες χώρες το ποσοστό της ασφάλισης των κατοικιών είναι στο 70% με 80%», επισήμανε.
Παράλληλα ο κ. Στυλιανίδης έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην ανάγκη αλλαγής νοοτροπίας για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης. «Πρέπει να αλλάξει η κουλτούρα όλων μας σε ό,τι αφορά τα κλιματικά φαινόμενα», σημείωσε.
Σχετικά με την αναγκαιότητα για «πράσινη μετάβαση» ο υπουργός τόνισε ότι δεν υπάρχει αμφιβολία πως το φυσικό αέριο αποτελεί το καύσιμο «γέφυρα» για την μετάβαση σε μία πράσινη βιώσιμη οικονομία. Ο κ. Στυλιανίδης ανέφερε επίσης ότι η ενεργειακή κρίση προηγήθηκε της ουκρανικής και οι εξελίξεις επιβάλλουν νέα δεδομένα και προσαρμογές πάνω στον στρατηγικό στόχο, που είναι η πράσινη μετάβαση. «Χρειαζόμαστε οπωσδήποτε προσαρμογές , αν δεν γίνουν υπάρχει ενδεχόμενο να χάσουμε και τον στρατηγικό στόχο. Αυτές σίγουρα θα αμβλύνουν τις κοινωνικές επιπτώσεις αλλά μπορούμε να συνδυάσουμε τη συντήρηση του στρατηγικού στόχου και τις προσαρμογές μας. Πρέπει να είμαστε επικεντρωμένοι στο στρατηγικό στόχο με προσαρμογές στο μεταβατικό γιατί μετά θα δώσουμε περιθώριο σε λαϊκίστικες ομάδες. Να μην τους επιτρέψουμε να αποκτήσουν μία πρωτοκαθεδρία και να κερδίσουν από αυτή την κρίση», υπογράμμισε. Ακόμη, αναφέρθηκε στις συμφωνίες που έγιναν στη Σαουδική Αραβία, τονίζοντας ότι «είναι τρομακτικής εμβέλειας συμφωνίες που αφορούν στο πράσινο υδρογόνο».
«Ναι στο καύσιμο γέφυρα, το φυσικό αέριο, όχι στον λιγνίτη που οι επιπτώσεις είναι μεγάλες. Μακροπρόθεσμα θα πάμε σε λύσεις του υδρογόνου, τώρα όμως πάμε στη μετάβαση, πάμε με το φυσικό αέριο», σημείωσε και προσέθεσε ότι ο άνθρακας στην παραγωγή ηλεκτρισμού είναι ο νο1 ρυπαντής.
«Στην ενεργειακή κρίση χρειαζόμαστε και το ευρωπαϊκό εργαλείο και τα εθνικά εργαλεία, αυτός ο συνδυασμός θα δημιουργήσει τις συνθήκες να κρατήσουμε τον στρατηγικό στόχο στην πράσινη μετάβαση γιατί μας συμφέρει ως Ευρώπη και ως Ελλάδα, και την ίδια στιγμή να μην έχουμε υπέρμετρες επιπτώσεις στην κοινωνία που δεν θα μπορεί να τις αντέξει», υπογράμμισε ο κ. Στυλιανίδης.
Αναφορικά με την ανθρωπιστική κρίση και τα προσφυγικά ρεύματα που έχουν προκύψει από την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι πρόκειται για μια πρωτόγνωρη ανθρωπιστική κρίση, καθώς τόσες μεγάλες μετακινήσεις εκατομμυρίων ανθρώπων κοντά στα ευρωπαϊκά σύνορα, πρώτη φορά συμβαίνουν. «Ήδη η ΕΕ πήρε αποφάσεις, πιστεύω ότι η Ελλάδα έχει δείξει ήδη εξαιρετική αλληλεγγύη, ο ελληνικός λαός, φορείς, οργανώσεις, η ίδια η κυβέρνηση έχουν αποδείξει ότι η αλληλεγγύη είναι δεδομένη για τον Έλληνα πολίτη», επισήμανε ενώ εκτίμησε ότι η Ελλάδα δεν θα έχει μεγάλο μεταναστευτικό ρεύμα.
ΑΠΕ-ΜΠΕ