Φλωρίδης: Νομοθετούμε διατάξεις για Stalking, revenge porn, «ψάρεμα ανηλίκων»
Σύμφωνα με τον υπουργό Δικαιοσύνης, στην συνέντευξη του στο Πρώτο Πρόγραμμα, ο προγραμματισμός θέλει την κατάθεση του νομοσχεδίου να γίνει στις 9 του μηνός και στις 13 να ξεκινήσει η συζήτησή του στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής. Άρα, οπότε εντός του Ιανουαρίου να είναι νόμος του κράτους.
Ο κ. Φλωρίδης στο ανέφερε αρχικά για το νέο πολυνομοσχέδιο: «Είναι δύο βασικά σημεία που έχει. Το ένα είναι ότι ενσωματώνουμε στο εθνικό μας δίκαιο μια πρόσφατη ευρωπαϊκή οδηγία, η οποία δημοσιεύτηκε τον περασμένο Μάιο και η οποία δημιουργεί ένα πλέγμα προστασίας κυρίως όσον αφορά τις γυναίκες, σε όλες τις εκφάνσεις της κοινωνικής ζωής. Είμαστε η πρώτη χώρα που την ενσωματώνουμε και ταυτόχρονα συμπληρώνουμε με εθνικές διατάξεις το υπάρχον πλαίσιο για την ενδοοικογενειακή βία, που μέχρι στιγμής έχει αποδειχθεί αρκετά αποτελεσματικό. Όμως θεωρήσαμε ότι παράλληλα με την ενσωμάτωση της ευρωπαϊκής οδηγίας, πρέπει να συμπληρώσουμε και τις διατάξεις του εθνικού δικαίου, έτσι ώστε να έχουμε, ίσως, το πιο πλήρες νομοθέτημα μεταξύ των χωρών της Ευρώπης. Άρα, δηλαδή, οι καινούργιες διατάξεις που προστίθενται οδηγούν στο να προστατευτούν πιο αποτελεσματικά οι άνθρωποι, δηλαδή κυρίως οι γυναίκες και τα παιδιά, γιατί εκεί έχουμε τα περισσότερα κρούσματα, με έναν τρόπο έτσι ώστε όσο γίνεται πιο πολύ, να δημιουργήσουμε συνθήκες ασφάλειας».
Σύμφωνα με τον υπουργό: «θα σκληρύνουν τα πράγματα στο πλαίσιο της όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικής προστασίας ανηλίκων, στο χώρο του διαδικτύου, σε περιπτώσεις όπου ενήλικες «ψαρεύουν» κάποιους ανήλικους, εκεί τα πράγματα θα σκληραίνουν, όπως επίσης για αυτούς οι οποίοι κάνουν επίμονη παρακολούθηση και εκεί θα υπάρξει η αντίστοιχη νομοθετική ρύθμιση, ενώ και για εκδικητική πορνογραφία, τα πράγματα θα σκληρύνουν ακόμα περισσότερο».
Ο κ. Φλωρίδης τόνισε ότι είναι και κάποια αδικήματα, τα οποία δεν υπάρχουν τώρα και «αυτά τα νομοθετούμε. Τώρα τα φτιάχνουμε αυτά. Δηλαδή, τώρα τα συγκροτούμε ως αδικήματα. Δεν είναι ότι αυστηροποιούμε τις ποινές σε υπάρχουσες διατάξεις, είναι ότι δημιουργούμε διατάξεις οι οποίες, συγκροτούν τις παράνομες πράξεις ως αδικήματα πια διωκόμενα. Όλο το πλαίσιο το οποίο έχουμε και το οποίο λειτούργησε σε ένα σημαντικό βαθμό όλο το προηγούμενο διάστημα, αυτό τώρα έρχεται να συμπληρωθεί και από διατάξεις καινούργιες εθνικές και από την ενσωμάτωση της Ευρωπαϊκής οδηγίας που είπα. Άρα κατά κανόνα θα φτιάξουμε ένα άρτιο, ένα ας πούμε προωθημένο θεσμικό πλαίσιο, που βέβαια δεν τελειώνει ποτέ η προσπάθεια να προστατεύεις την κοινωνία. Πάντα εμφανίζονται φαινόμενα που δεν τα προβλέπουμε ή που τέλος πάντων είναι τελείως καινούργια και εκεί χρειάζεται πάντα να έχουμε τα μάτια μας ανοιχτά για να μπορούμε να παρεμβαίνουμε.
Στην συνέχεια ο κ. Φλωρίδης ανέφερε ότι τις επόμενες μέρες θα το οριστικοποιήσει η κυβέρνηση, σύμφωνα με τον σχεδιασμό και με εντολή του πρωθυπουργού, όπως είπε χαρακτηριστικά, ο οποίος προεδρεύει στις διυπουργικές επιτροπές, ενώ τόνισε ότι θα οριστικοποιήσουν και το πλαίσιο για την προστασία των ανηλίκων από τον καπνό και από το αλκοόλ συμπληρώνοντας ότι: «Αυτά είναι ένα πλέγμα συνολικό, δεν είναι αποσπασματικές κινήσεις».
Ο υπουργός Δικαιοσύνης μίλησε και για τις σοβαρές ποινικές διώξεις σε περιπτώσεις παραμέλησης ανηλίκων, τονίζοντας: «Εκεί πάντα ο δικαστής, όταν έχει μπροστά του έναν γονιό, μπορεί να το μεταχειριστεί ανάλογα. Μπορεί δηλαδή να δει έναν άνθρωπο που κάτι του ξέφυγε ή μπορεί να δει έναν ο οποίος είναι επικίνδυνος για τα παιδιά. Εκεί είναι δύο πράγματα. Ότι αν αυτόν τον αφήσεις, ενώ η συμπεριφορά του είναι επικίνδυνη και για τα παιδιά και για την κοινωνία τότε θα συνεχίσει το κακό να συμβαίνει,. Εκεί πρέπει να έχουμε και την παράλληλη φροντίδα της πολιτείας προς τα παιδιά αυτά».
Τέλος, ο κ. Φλωρίδης, αναφερόμενος στην απώλεια του Κώστα Σημίτη, ανέφερε: «Ας ξεκινήσουμε από αυτό που εγώ θεωρώ σημαντικό για να χαρακτηρίσουμε έναν πολιτικό ηγέτη, αν ανήκει στους μεγάλους ή στους δευτερεύοντες. Νομίζω ότι πρέπει να συνεννοηθούμε πρώτα τι θεωρούμε, εθνικά μεγάλο. Αν λοιπόν θεωρούμε εθνικά μεγάλους στόχους, το να μπει η Ελλάδα στην Οικονομική και Νομισματική Ένωση και να έχει ως νόμισμα το ευρώ και αν θεωρούμε ως μεγάλο εθνικό στόχο να μπει η Κύπρος στην Ευρώπη, κόντρα στις μέχρι τότε αποφάσεις σε επίπεδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ότι η Κύπρος δεν θα έμπαινε στην Ευρωπαϊκή Ένωση αν δεν έλυνε πρώτα το πρόβλημά της, αν αυτοί είναι μεγάλοι εθνικοί στόχοι, τότε ο Κώστας Σημίτης δικαιούται να ανήκει στην κατηγορία των μεγάλων ηγετών, γιατί αυτούς τους στόχους τους έθεσε με σαφήνεια και καθαρότητα, τους υπηρέτησε με αποφασιστικότητα και τελικά τους πέτυχε και τους δύο. Είναι οι στόχοι οι οποίοι στην πραγματικότητα, ειδικά η είσοδος στην ΟΝΕ, ασφάλισε τη χώρα από πάρα πολλούς μεγάλους κινδύνους Η χρεοκοπία συνέβη, απλώς οι συνέπειές της δεν επήλθαν λόγω του ότι είχαμε ασφαλιστεί στην Οικονομική και Νομισματική Ένωση, δηλαδή ήμασταν στην ΟΝΕ, ήμασταν σε μια πάρα πολύ μεγάλη και ισχυρή οικονομική ένωση και αυτό βοήθησε την Ελλάδα να μην γυρίσει κυριολεκτικά στο μεσαίωνα».
φωτογραφία αρχείου