Login

Lost your password?
Don't have an account? Sign Up

Υποθέσεις που συγκλόνισαν την κοινή γνώμη τη χρονιά που “φεύγει”

Οι υποθέσεις που απασχόλησαν τη Δικαιοσύνη και συγκλόνισαν την κοινή γνώμη τη χρονιά που «φεύγει»

Οι καταδίκες δυο πρώην υπουργών του ΣΥΡΙΖΑ κι ενός πασίγνωστου ηθοποιού, η σεξουαλική κακοποίηση και εκμετάλλευση ενός 12χρονου κοριτσιού, οι θάνατοι τριών παιδιών της ίδιας οικογένειας και η δολοφονία ενός πρώην υπουργού είναι κάποιες από τις υποθέσεις που απασχόλησαν τη Δικαιοσύνη και συγκλόνισαν την κοινή γνώμη τη χρονιά που «φεύγει».

Ρούλα Πισπιρίγκου

Η κατηγορούμενη που απασχόλησε όσο λίγοι την ελληνική Δικαιοσύνη δεν είναι άλλη από την Ρούλα Πισπιρίγκου, που δικάζεται ήδη εδώ και 10 μήνες στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας για το θάνατο της κόρης της Τζωρτζίνας. Για αυτή την υπόθεση αναμένεται στις αρχές του νέου έτους η έκδοση δικαστικής απόφασης, ενώ ταυτόχρονα από τις 15 Δεκεμβρίου κάθεται στο εδώλιο και δεύτερης δίκης για τους θανάτους των άλλων δυο παιδιών της Ίριδας και Μαλένας Δασκαλάκη.

Σε αυτή την υπόθεση το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στη «μάχη» που θα δοθεί μεταξύ των επιστημόνων και των γιατρών της κάθε πλευράς προκειμένου το δικαστήριο να μπορέσει να καταλήξει στην κρίση του σχετικά με το αν πράγματι εκείνη σκότωσε τα παιδιά της ή οι θάνατοι τους οφείλονται σε παθολογικά αίτια, αφού οι θάνατοι αποδίδονται σε ασφυξία και δεν υπάρχει η εύρεση κάποιας ουσίας, όπως η κεταμίνη που εντοπίστηκε στην πρώτη υπόθεση.

Η σοκαριστική υπόθεση του Κολωνού

Η ανατριχιαστική υπόθεση με κεντρικό πρόσωπο την 12χρονη από τον Κολωνό θα αναβιώσει ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου στις 8 Ιανουαρίου 2024. Στο εδώλιο θα καθίσουν είκοσι έξι πρόσωπα για την υπόθεση σεξουαλικής κακοποίησης και εκμετάλλευσης της 12χρονης με τη διοίκηση του Πρωτοδικείου να καλείται να βρει δικαστική αίθουσα που θα μπορεί να φιλοξενήσει την πολυπρόσωπη δίκη.

Βασικοί πρωταγωνιστές του δράματος είναι η κατηγορούμενη μητέρα της 12χρονης, ο 54χρονος Ηλίας Μίχος και 24 ακόμη πρόσωπα που αν και κατηγορούνται για βαρύτατα αδικήματα, ενδέχεται σταδιακά να βρεθούν εκτός φυλακής αφού από τον Απρίλιο θα αρχίσει να εκπνέει το 18μηνο της προσωρινής κράτησής τους. Οι δικαστές του συμβουλίου πλημμελειοδικών που έστειλαν την υπόθεση στο ακροατήριο περιγράφουν σε 266 τον τρόπο που ο Ηλίας Μίχος φέρεται να κακοποιούσε και να εξέδιδε την ανήλικη, η οποία εργαζόταν ως καθαρίστρια στο κατάστημα ψιλικών ειδών που διατηρούσε.

Ωστόσο, φαίνεται πως δεν ήταν ο μόνος, αφού το βούλευμα στρέφεται και κατά τη μητέρας του κοριτσιού, με τους δικαστές να σημειώνουν πως «εξώθησε την ανήλικη κόρη της στην πορνεία, υπέθαλψε και διευκόλυνε την πορνεία αυτής, προτρέποντας και εξαναγκάζοντάς την, αλλά και δημιουργώντας με πράξεις και παραλείψεις της τις κατάλληλες συνθήκες και περιστάσεις για τη συνέχιση της εν λόγω κατάστασης, ήτοι με το να την προτρέπει ευθέως, αλλά και να της ζητά συνεχώς και επιτακτικά να ανευρίσκει χρήματα για την καθημερινή διαβίωσή της και της οικογένειάς της χωρίς να ελέγχει την προέλευσή τους και να της επιτρέπει να απουσιάζει μεγάλα χρονικά διαστήματα από την οικία τους, παρά το νεαρόν της ηλικίας της. Την προέτρεψε και τη διευκόλυνε να συνευρίσκεται ερωτικά με διάφορους άνδρες».

Η καταδίκη του Πέτρου Φιλιππίδη

Έπειτα από 11 μήνες συνεδριάσεων άκουσε με σκυμμένο το κεφάλι την ετυμηγορία τακτικών και λαϊκών δικαστών ο άλλοτε δημοφιλής ηθοποιός Πέτρος Φιλιππίδης. Η έκδοση της απόφασης διήρκησε έξι ώρες και είχε ως αποτέλεσμα την καταδίκη του πασίγνωστου πρωταγωνιστή για δυο απόπειρες βιασμού το 2010 και το 2014, αλλά και την αθώωση του για έναν βιασμό κατ’ εξακολούθηση το 2008.

Το δικαστήριο επέβαλλε στον κατηγορούμενο ποινή κάθειρξης 8 ετών, αλλά χορήγησε αναστολή μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης σε δεύτερο βαθμό, επιβάλλοντας στον Πέτρο Φιλιππίδη τους περιοριστικούς όρους της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της εμφάνισης μια φορά το μήνα στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής του. Κατά τη διάρκεια της δίκης υπήρξαν πολλές αντεγκλήσεις, ενώ για 11 μήνες τα φώτα της δημοσιότητας ήταν στραμμένα στη συγκεκριμένη δικαστική αίθουσα αφού παρέλασε σειρά αστέρων της τηλεόρασης και του θεάτρου για να καταθέσουν. Πάντως, αν ο ηθοποιός καταδικαστεί και σε δεύτερο βαθμό, θα κληθεί να επιστρέψει στη φυλακή αυτή τη φορά, προκειμένου να εκτίσει την ποινή που θα του επιβληθεί.

Η δολοφονία Βαλυράκη

Μια υπόθεση που απασχόλησε έντονα τις δικαστικές αρχές αλλά και την επικαιρότητα ήταν αυτή του θανάτου του ιστορικού στελέχους του ΠΑΣΟΚ Σήφη Βαλυράκη. Την εξαφάνιση του ακολούθησε η αναζήτηση του από τις Αρχές και η διαπίστωση του θανάτου του μέσα στη θάλασσα. Η δικαστική έρευνα και η επιμονή της οικογένειας του ότι δεν επρόκειτο απλώς για κάποιο ατύχημα, αποκάλυψαν ότι ένας διαπληκτισμός με δυο ψαράδες της περιοχής τον έστειλε στο θάνατο. Η εκδίκαση της υπόθεσης πήρε το δρόμο για την Αθήνα με απόφαση του Αρείου Πάγου, ενώ οι δυο κατηγορούμενοι ψαράδες κάθονται στο εδώλιο για το αδίκημα της ανθρωποκτονίας με δόλο κατά συναυτουργία.

Η πολύπαθη δίκη της Folli Follie

Στο επίκεντρο της δημοσιότητας βρίσκεται ξανά η πολύπαθη δίκη της Folli Follie, που για πολλοστή φορά μπήκε στον «πάγο» τον περασμένο Νοέμβριο λόγω της αποχής που εξήγγειλαν οι δικηγόροι αντιδρώντας στο φορολογικό νομοσχέδιο. Στη δίκη της οικογένειας Κουτσολιούτσου παρίσταται η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, η οποία είναι Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου και ενέπιπτε στην κατηγορία δικών από τις οποίες απέχουν οι δικηγόροι.

Δεν ήταν η πρώτη φορά που η υπόθεση μπήκε στον «πάγωσε» λόγω αποχής των δικηγόρων, αφού το ίδιο ακριβώς είχε συμβεί ένα χρόνο νωρίτερα όταν οι δικηγόροι διαμαρτύρονταν για την ποινική αναβάθμιση του αδικήματος της σύστασης και συμμορίας με την υπόθεση να οδηγείται τελικά σε αναβολή έπειτα από 8 μήνες εκδίκασης!

Το σκάνδαλο της Folli Follie απασχολεί τις δικαστικές αρχές περισσότερα από πέντε χρόνια ενώ η σχηματισθείσα δικογραφία κάνει λόγο για «εγκληματική οργάνωση» που δρούσε σε Ασία και Ευρώπη, υπό τη διεύθυνση του πατέρα και του υιού Κουτσολιούτσου, που βρίσκονται πλέον εκτός φυλακής λόγω παρέλευσης του ανώτατου ορίου προσωρινής κράτησης.

Σύμφωνα με τους δικαστές, η ζημία από τη δράση της εγκληματικής οργάνωσης ανέρχεται στα 413.078.346,17 ευρώ, αν και, όπως εξηγείται, το συνολικό μέγεθος της οικονομικής βλάβης δεν είναι δυνατόν να αποτιμηθεί επακριβώς. Στο σκεπτικό της παραπομπής, αναφέρεται ότι οι κατηγορούμενοι συγκρότησαν εγκληματική οργάνωση –ηθικοί αυτουργοί της οποίας φέρονται οι Δημήτρης και Τζώρτζης Κουτσολιούτσος– και από το 2006 κατήρτιζαν πλαστά έγγραφα τραπεζών προκειμένου να παρουσιάζουν, ψευδώς, ότι η εταιρεία ευημερούσε οικονομικά, ενώ ταυτόχρονα φέρονται να παρουσίαζαν ψευδώς και τεράστιο κύκλο εργασιών στη Κίνα, με πληθώρα υποτιθέμενων συναλλαγών με ανύπαρκτες εταιρείες.

Οι κακοποιήσεις στην «Κιβωτό του Κόσμου»

Εν αναμονή του βουλεύματος για την παραπομπή του ή μη σε δίκη βρίσκεται ο πατέρας Αντώνιος, που κατηγορείται για το αδίκημα της κατάχρησης ανηλίκου σε ασέλγεια με παθόντα που δεν είχε συμπληρώσει τα 14 ετη, αλλά και με παθόντα που είχε συμπληρώσει τα 14 έτη. Η υπόθεση έχει αρκετά και διαφορετικά σκέλη αφού οι έλεγχοι στην «Κιβωτό του κόσμου» ανέδειξαν αρκετά ζητήματα προς διερεύνηση.

Εκτός από το σκέλος που αφορά στην κακοποίηση δυο ανηλίκων αγοριών, ο πατέρας Αντώνιος και επτά ακόμη συνεργάτες του θα δικαστούν για σειρά πλημμεληματικών πράξεων. Ξυλοδαρμοί, απομόνωση, βαριές εργασίες και σκληρές τιμωρίες σε βάρος ανηλίκων παιδιών περιγράφονται γλαφυρά στις 38 σελίδες του κατηγορητηρίου, που φέρνει τον ιδρυτή της οργάνωσης «Κιβωτός του Κόσμου» και τους συνεργάτες του αντιμέτωπους με τη Δικαιοσύνη.

Το τρίτο σκέλος της υπόθεσης που απασχολεί τη Δικαιοσύνη βρίσκεται στα χέρια του εισαγγελέα Ιώαννη Σέβη και αφορά σε οικονομικής φύσεως αδικήματα. Ήδη ο πατέρας Αντώνιος και η πρεσβυτέρα Σταματία Γεωργαντή έδωσαν έγγραφες εξηγήσεις στην οικονομική αστυνομία για τα κακουργήματα της απιστίας, της υπεξαίρεση και του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος, ενώ η τελική κρίση για την περαιτέρω ποινική τους μεταχείριση και το αν θα καταστούν τελικά κατηγορούμενοι ανήκει στον εισαγγελέα.

Οι καταδίκες δυο πρώην υπουργών

Μεγάλοι πρωταγωνιστές της δικαστικής χρονιάς ήταν οι δύο πρώην υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παππάς και Δημήτρης Παπαγγελόπουλος. Για πρώτη φορά στην δικαστική ιστορία της χώρας διεξήχθησαν δυο Ειδικά Δικαστήρια ταυτόχρονα, ενώ μπορεί να ποινές που επιβλήθηκαν να ήταν χαμήλες, η ηθική απαξία όμως των πράξεων ήταν μεγάλη.

Σε ποινή φυλάκισης δυο ετών με αναστολή επί τριετία, την ανώτερη που προβλέπεται για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος, καταδίκασε ομόφωνα το Νίκο Παππά το Ειδικό Δικαστήριο. Στο 2.500 σελίδων σκεπτικό της απόφασης γίνεται λόγος για «αδιαφανείς διαδικασίες που είχαν το μανδύα νομιμότητας» με τους δικαστές να κρίνουν πως ο Νίκος Παππάς ως κορυφαίος υπουργός και σε συνεννόηση με την κυβέρνηση επιχείρησε να δημιουργήσει κανάλι για να επηρεάσει την κοινή γνώμη, βλάπτοντας άλλους επιχειρηματίες.

Αθώος για το κακούργημα της ηθικής αυτουργίας σε κατάχρηση εξουσίας, αλλά ένοχος για δυο παραβάσεις καθήκοντος σε βάρος εισαγγελέων κρίθηκε ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος. Το Ειδικό Δικαστήριο επέβαλλε στον κατηγορούμενο μόνο χρηματική ποινή 10.000 ευρώ σφραγίζοντας για τον κ. Παπαγγελόπουλο με αυτό τον τρόπο μια πορεία 32 ετών στο εισαγγελικό σώμα και μιας τετραετίας στην πολιτική ζωή του τόπου.

tromaktiko.gr