Login

Lost your password?
Don't have an account? Sign Up

Υαλοκαθαριστήρες: Το “παραμελημένο” αλλά σημαντικό εξάρτημα του αυτοκινήτου

Ένας φθαρμένος υαλοκαθαριστήρας δεν μπορεί να καθαρίσει σωστά το παρμπριζ του αυτοκινήτου, με αποτέλεσμα (σε άσχημα καιρικά φαινόμενα) να σας ταλαιπωρεί την ώρα της οδήγησης, μειώνοντας την ορατότητα σας και κατά συνέπεια να κινδυνεύετε.

Πως μπορείτε να παρατείνετε τη διάρκεια αποτελεσματικότητάς τους

  1. Πρέπει να λειτουργούν πάντα σε βρεγμένο παρμπρίζ. Η σκόνη και οι ακαθαρσίες που υπάρχουν πάνω στο τζάμι προκαλούν φθορά στο λάστιχο. Επιβάλλεται να χρησιμοποιείτε πάντα άφθονο νερό.
  2. Να ελέγχετε διαρκώς τα λάστιχα για σκόνη, χώμα και κάθε είδους ακαθαρσίες. Να τα διατηρείτε πάντα καθαρά, ακόμα και όταν οι μέρες δεν είναι βροχερές, ώστε να είναι σε τέλεια κατάσταση όταν έρθει η ώρα να χρησιμοποιηθούν.
  3. Μην ξεκινήσετε εάν το τζάμι δεν είναι απόλυτα καθαρό. Οι υαλοκαθαριστήρες  στα περισσότερα αυτοκίνητα ξεκινούν τη διαδρομή τους σε στεγνό παρμπρίζ για λίγο, μέχρι να πέσει το νερό, και αυτό το μικρό διάστημα αρκεί για να υποστούν με τον καιρό έντονη φθορά.
  4. Όταν η θερμοκρασία πέφτει υπό του μηδενός, ακόμη και όταν δεν χιονίζει, καλό είναι να σηκώνετε τα μάκτρα. Επίσης, θα πρέπει να διαλέγετε υγρό καλής ποιότητας, ώστε να μην παγώσει η αντλία και ξαφνικά σταματήσουν να λειτουργούν οι υαλοκαθαριστήρες.  

Αλλαγή κάθε χρόνο μετά το καλοκαίρι 

Ένα από τα πιο σημαντικά αναλώσιμα του αυτοκινήτου, το οποίο πρέπει πάντα να αλλάζετε εγκαίρως, είναι οι υαλοκαθαριστήρες.

Η κύρια αιτία της αντικατάστασης των υαλοκαθαριστήρων είναι η φθορά της χρήσης του λάστιχου, το οποίο διαθέτουν. Το λάστιχο αυτό λόγω της εκτεταμένης χρήσης και των υψηλών θερμοκρασιών του καλοκαιριού ξεραίνεται και σκληραίνει, με αποτέλεσμα ο υαλοκαθαριστήρας να μην καθαρίζει καλά αφήνοντας γραμμές και να κάνει θόρυβο.

Ο χρόνος αντικατάστασης των υαλοκαθαριστήρων εξαρτάται και από την ποιότητα του υλικού κατασκευής τους, αλλά και από τον τρόπο – συχνότητα χρήσης τους. Δηλαδή αυτός που χρησιμοποιείται κάτω από αντίξοες συνθήκες  υψηλότερες θερμοκρασίες ή λειτουργεί χωρίς νερό ή σε πολύ λερωμένο παρμπρίζ, φθείρεται και πιο γρήγορα. Γενικότερα η αντικατάσταση τους είναι καλό να γίνεται μετά τους καλοκαιρινούς μήνες, εκτός βέβαια και αν η φθορά τους είναι τόσο μεγάλη και πρέπει  να αντικατασταθούν νωρίτερα.

 autotriti.gr