Login

Lost your password?
Don't have an account? Sign Up

Τρόποι για να μην χάνετε τον προσανατολισμό σας

Αν σας αρέσουν οι εκδρομές και οι περιπέτειες στη φύση  πρέπει να ξέρεις να προσανατολίζεστε. Να ξέρετε που είναι ο Βορράς και να βρίσκετε την θέση σας, ώστε μετά να καθορίζετε  τον σωστό δρόμο που πρέπει να πάρετε.

Τα βασικά όργανα για προσανατολισμό είναι η πυξίδα και ο χάρτης. Αν ξέρετε που βρίσκεστε, ένας χάρτης σας  δείχνει δρόμους και μονοπάτια πολύ εύκολα.

Αν βρίσκεστε σε  βουνό ή στη θάλασσα σίγουρα θα χρειαστείτε την βοήθεια πυξίδας, ώστε να αντιληφθείτε που είναι ο Βορράς. Για να προσανατολίσετε τον χάρτη σας, τον απλώνετε σ’ ένα οριζόντιο επίπεδο και τοποθετείτε  πάνω του την πυξίδα με τέτοιον τρόπο ώστε η γραμμή Βορράς – Νότος του ανεμολογίου να είναι παράλληλη με τη γραμμή Βορράς – Νότος του χάρτη σας.

Αν  δεν διαθέτετε  πυξίδα και χάρτη μπορείτε  να προσανατολιστείτε  με την βοήθεια του ρολογιού σας. Κρατήστε  το ρολόι του χεριού σας οριζόντια, προσπαθώντας να φέρετε το είδωλο του ήλιου που δημιουργείται με ανάκλαση στην πλάκα του ρολογιού σας, στο μέσο του τόξου που δημιουργείται με τον δείκτη που δείχνει την ώρα τη στιγμή εκείνη και το 12. Για παράδειγμα αν η ώρα είναι 3 θα φέρετε  το είδωλο του ήλιου μεταξύ των ωρών 1 και 2. Όταν το πετύχετε  αυτό ο αριθμός 12 στο ρολόι σας  θα δείχνει τον Βορρά και οι υπόλοιποι αριθμοί στις υπόλοιπες μοίρες της πυξίδας. Προϋπόθεση για αυτή την τεχνική είναι να υπάρχει καθαρός ο ουρανός από σύννεφα.

Αν είναι  νύχτα με αίθριο ουρανό, μπορούμε να προσανατολιστούμε με τη βοήθεια του πολικού αστέρα που μας φανερώνει τον βορρά. Αντικρίζοντας τον πολικό αστέρα (που βρίσκεται στην ουρά της Μικρής Άρκτου)  έχετε  στραμμένη την πλάτη προς το Νότο. Τότε η Ανατολή θα βρίσκεται προς τα δεξιά και η Δύση στα αριστερά σας.

Για ακόμα περισσότερη ευκολία, υπάρχει στις μέρες μας και το παγκόσμιο σύστημα γεωγραφικής θέση (το γνωστό GPS) που αντικαθιστά τη συμβατική πυξίδα. Αν έχετε  το GPS ανοιχτό στο κινητό τηλέφωνο μπορείτε να καταλάβετε το σημείο που βρίσκεστε.

Με πληροφορίες από  sep.org.gr