Login

Lost your password?
Don't have an account? Sign Up

«Το Χαμόγελο του Παιδιού» για τη βία μεταξύ ανήλικων σε δημόσιους χώρους και την επίτευξη της ασφάλειά τους

«Το Χαμόγελο του Παιδιού», με αφορμή τα ευρήματα της Νέας Πανελλαδικής Έρευνας από τη Focus Bari με τίτλο «Απόψεις & Προτάσεις των Ελλήνων για το Panic Button και την Προστασία Ανηλίκων», η Πρόληψη μπορεί να είναι η λύση που αναζητούμε και να αποφέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα για την ασφάλεια ανηλίκων.

Η ανάγκη για σωστή εκπαίδευση και ενημέρωση τόσο των παιδιών όσο και των γονέων, κηδεμόνων αλλά και εκπαιδευτικών είναι έκδηλη. Σε σχετική ερώτηση αναφορικά με τους αποτελεσματικότερους τρόπους, για την αύξηση της ασφάλειας των ανηλίκων στους δημόσιους χώρους, η «εκπαίδευση γονέων» ως επιλογή κατέχει το 39%.

Η ανάγκη αυτή καταδεικνύεται και με αριθμούς στα στατιστικά του Οργανισμού, όπου το Α’ Εξάμηνο του 2024 σε διαδραστικές παρεμβάσεις για θέματα όπως το bullying, η κακοποίηση κ.λπ. συμμετείχαν:

  • 33.270 μαθητές και μαθήτριες
  • 4.119 γονείς και κηδεμόνες
  • 2.568 εκπαιδευτικοί
  • 392 επαγγελματίες

Στο ίδιο πλαίσιο κάθε ημέρα σημειώθηκαν:

  • 1 συμβουλευτική για bullying
  • 9 συμβουλευτικές για θέματα παιδιών
  • αναφορές κακοποίησης για 8 παιδιά

Τα περιστατικά βίας, επιθετικότητας και bullying κατακλύζουν την επικαιρότητα καθημερινά, ενώ η συχνότητα και η διάστασή τους είναι τρομακτική. Η ανάγκη για επικοινωνία και κατευθύνσεις σε ένα πλαίσιο εμπιστοσύνης και ασφάλειας, τόσο σε ανηλίκους όσο και σε ενηλίκους, καταφαίνεται και από την έρευνα της Focus Bari, όπου όταν ερωτήθηκαν «Ποιοι φορείς μπορούν να δραστηριοποιηθούν αποτελεσματικά στην εφαρμογή μέτρων κατά των απειλών προς τα παιδιά σε δημόσιους χώρους» το 21% απήντησε ονομαστικά «Το Χαμόγελο του Παιδιού».

Οι εναλλακτικές λύσεις αντιμετώπισης του φαινομένου της βίας, σε δημόσιους, και όχι μόνο, χώρους είναι πολλές και δεν απαιτούν καταστολή από τον Νόμο. Μέσω της έρευνας της Focus Bari διαφαίνεται σε ποσοστό 32% πως και η «ευαισθητοποίηση κοινού» αποτελεί μια επιθυμητή λύση για την Ελληνική κοινωνία προκειμένου να αυξηθεί η ασφάλεια των ανηλίκων. «Το Χαμόγελο του Παιδιού» ενδεικτικά αναφέρει μερικές ακόμα εναλλακτικές:

  • Σύναψη συνεργασιών και συνεργειών με ειδικούς και αρμόδιους Φορείς
  • Ευαισθητοποίηση της κοινότητας, παιδιών, γονέων και εκπαιδευτικών
  • Προώθηση επίλυσης των συγκρούσεων με μη βίαιο τρόπο
  • Κοινή ανάπτυξη και εφαρμογή καλών Ευρωπαϊκών Πρακτικών -όπως το πρόγραμμα SAFER -«Κοινωνικές ικανότητες και θεμελιώδη δικαιώματα για την πρόληψη του εκφοβισμού»-  που δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του, Ευρωπαϊκού Δικτύου ενάντια στη Βία και τον Εκφοβισμό (European Antibullying Network – EAN)
  • Προώθηση της κουλτούρας αντιμετώπισης του προβλήματος χωρίς την άσκηση βίας αλλά μέσω της επικοινωνίας σε άτομα εμπιστοσύνης.

Βάσει των όσων καθημερινά καταγράφει και διαχειρίζεται «Το Χαμόγελο του Παιδιού», το φαινόμενο της βίας εξαπλώνεται ραγδαία και η προστασία κάθε παιδιού που αισθάνεται κίνδυνο ή απειλή, απαιτεί οργανωμένη προσέγγιση και αντιμετώπιση, με επιστημονικές κατευθύνσεις από κατάλληλο εξειδικευμένο και εκπαιδευμένο προσωπικό.

Παιδιά, γονείς, εκπαιδευτικοί αναζητούν στήριξη και πλαισίωση και «Το Χαμόγελο του Παιδιού» μέσω της Εθνικής Γραμμής για τα Παιδιά SOS 1056 και με το εξειδικευμένο προσωπικό ψυχολόγων και κοινωνικών λειτουργών είναι εκεί, για οποιονδήποτε θέλει πλαισίωση, στήριξη και οτιδήποτε χρειαστεί 24 ώρες το 24ωρο, όλο το χρόνο!

Αναλυτικότερα μπορείτε να τη δείτε την έρευνα της Focus Bari εδώ: https://focusbari.gr/wp-content/uploads/2024/10/CHILD-SAFETY_GR_%CE%A7%CE%9A.pdf

Περισσότερες πληροφορίες:

«Το Χαμόγελο του Παιδιού»

Τηλ. 11040

press@hamogelo.gr