Login

Lost your password?
Don't have an account? Sign Up

Τι πρέπει να κάνω εάν μου επιτεθεί σκύλος;

Ο σκύλος επιτίθεται συνήθως όταν νιώσει, για κάποιο λόγο, ότι απειλείται. Δεν έχει σημασία εάν εσείς έχετε τις καλύτερες προθέσεις. Από την στιγμή που εκείνος σας θεωρεί απειλή, πρέπει να ακολουθήσειτε κάποια βήματα για να προφυλάξετε τον εαυτό σας.

Να σταματήσετε αμέσως να κατευθύνεστε  προς τον σκύλο και μείνετε στάσου ακίνητοι. Εάν κάνετε ποδήλατο ή jogging και κάποιος σκύλος σας πλησιάσει, πιθανόν να έχετε μπει στην περιοχή που θεωρεί “δική του”. Εάν απλά τρέχει προς εσας αλλά δεν γαβγίζει ή γρυλίζει, είναι πιθανό να θέλει να σας  τσεκάρει και αφού σας  μυρίσει να γυρίσει και να φύγει. Μην προσπαθήσετε να τον χαϊδέψετε και να αποφεύγετε  τις απότομες κινήσεις.

Στην περίπτωση που γαβγίζει και γρυλίζει, μείνετε ακίνητος και προσπαθήστε να δείχνετε  χαλαρός. Αποφύγετε να τον κοιτάξετε  στα μάτια. Μιλήστε του με ήρεμη φωνή. “Δεν θέλω να σου κάνω κακό, φεύγω” ή κάτι παρόμοιο. Γυρίστε λίγο το σώμα σας  ώστε να έχετε τον σκύλο στο πλάι, σαν να δίνετε την εντύπωση πως φεύγετε. Μην προσπαθήσετε να επιτεθείτε στον σκύλο, να τον χτυπήσετε, γιατί μπορεί να σας  επιτεθεί. Να έχετε  κατά νου πως οι σκύλοι είναι πολύ γρήγοροι. Εάν μπορείτε καλέστε για βοήθεια.

Εάν βρίσκεστε με τον σκύλο σε κλειστό χώρο, τοποθητήστε μεταξύ εσάς και του σκύλου μία καρέκλα, την τσάντα σας  ή κάποιο στέρεο αντικείμενο που θα σας προστατέψει σε περίπτωση επίθεσης. Εάν είστε έξω καθίστε πίσω από κάποιο παγκάκι, φράχτη, κάδο απορριμάτων κ.τ.λ. Εάν έχειτε ποδήλατο μαζί σας, τοποθέτησε το ανάμεσα σε εσάς και τον σκύλο.

Μην χάσετε ούτε μια στιγμή τον σκύλο από τα μάτια σας. Απομακρυνθείτε σιγά-σιγά, προχωρώντας στο πλάι ή προς τα πίσω. Μην τρέξετε  και μην κάνετε  απότομες κινήσεις.

Όλα τα παραπάνω απαιτούν να κρατήσετε  την ψυχραιμία σας  και να μην πανικοβληθείτε.  Πολύ λίγοι σκύλοι θα πραγματοποιήσουν τελικά επίθεση, όταν σιγουρευτούν πως δεν είστε απειλή, θα σας αφήσουν ήσυχο.

Αυτό που πρέπει να κάνετε  μόλις γυρίσετε στο σπίτι είναι να αναφέρετετο συμβάν στην δημοτική αρχή ή σε κάποια φιλοζωική οργάνωση της περιοχή σας.

 livingwithdogs.gr