Login

Lost your password?
Don't have an account? Sign Up

Τι πρέπει να κάνω άμεσα αν μου κλέψουν το αυτοκίνητο

Το σίγουρο είναι, ότι κανείς δεν θα ήθελε να αντιμετωπίσει μία τέτοια κατάσταση. Αν και ο αρχικός πανικός είναι δεδομένος, η διατήρηση της ψυχραιμίας είναι απαραίτητη για να μπορέσεις να σκεφθείς τις πρώτες και σημαντικές κινήσεις που θα πρέπει να κάνεις.

Κλοπή αυτοκινήτου

Αναζητώντας το αυτοκίνητό σου, βεβαιώσου πρώτα, ότι δεν το έχει μετακινήσει κάποιο άλλο μέλος της οικογένειας.

Ότι είσαι βέβαιος για τη θέση που είχες σταθμεύσει το όχημά σου.

Ότι δεν έχεις παρκάρει κάπου που δεν επιτρέπεται και μπορεί να έχει ρυμουλκηθεί για κάποιο  λόγο από γερανό.

Αν τίποτα από αυτά δεν ισχύει τότε είναι πολύ πιθανό να έχεις πέσει θύμα κλοπής αυτοκινήτου και θα πρέπει να δράσεις γρήγορα.

Θα πρέπει να αναφέρεις την κλοπή στην αστυνομία και να υποβάλεις μήνυση κατ’ αγνώστων. Για την υποβολή αυτή αρκεί η ταυτότητά σας και δεν είναι απαραίτητη η παρουσία δικηγόρου.

Η κλοπή αυτοκινήτου είναι αδίκημα που διώκεται μόνο κατ΄έγκληση και είναι απαραίτητη και για την αναζήτηση του οχήματος από την αστυνομία αλλά και τη συνέχεια της διαδικασίας, αφού αν έχετε ασφάλεια κλοπής αυτοκινήτου μερική ή ολική, θα μπορέσετε να αποζημιωθείτε.

ΠΡΟΣΟΧΗ

Την ενημέρωση και μήνυση στην αστυνομία πρέπει να την κάνετε όσο πιο γρήγορα γίνεται για να αποφύγετε και τις πιθανές αστικές και ποινικές συνέπειες που θα μπορούσαν να προκληθούν από το κλεμμένο αυτοκίνητο σας.

Σκεφθείτε να συμμετάσχει σε μία ληστεία τράπεζας, σε μία απαγωγή, ή αντίστοιχα σε τροχαίο με εγκατάλειψη θύματος και να πρέπει μετά να αποδείξετε ότι δεν ήσασταν εσείς.

Στη συνέχεια θα πρέπει με το χαρτί της έγκλησης από την αστυνομία και την άδεια κυκλοφορίας (αν το αυτοκίνητο είναι ασφαλισμένο για κλοπή), να απευθυνθείτε στην ασφαλιστική εταιρία και να αναφέρετε την κλοπή.

Οι ασφαλιστικές εταιρίες απαιτούν ταχύτατη ενημέρωση και συχνά δίνουν διορία λίγων ημερών για να το κάνετε αφού και οι ίδιες έχουν υπηρεσίες εντοπισμού κλεμμένων αυτοκινήτων.

Στο έντυπο που θα σας ζητήσουν να συμπληρώσετε θα αναγράψετε τα βασικά στοιχεία του οχήματος, τα δικά σας και μία σύντομη περιγραφή του πως έγινε η κλοπή του αυτοκινήτου.

Αn το αυτοκίνητο είναι αγορασμένο με leasing ή τραπεζικό δάνειο και έχει παρακράτηση κυριότητας θα πρέπει να ενημερώσετε και το πιστωτικό ίδρυμα για την κλοπή.

Αν στο αυτοκίνητο είχες πορτοφόλι, πιστωτικές ή και χρεωστικές κάρτες, επιταγές, ταυτότητα, δίπλωμα οδήγησης, διαβατήριο, κινητό τηλέφωνο, tablet, laptop κλπ εκτός του ότι θα τα δηλώσεις στην αστυνομία θα πρέπει να φροντίσεις άμεσα να επικοινωνήσεις με τις τράπεζες για να μπλοκαριστούν οι κάρτες και οι επιταγές, να μπλοκάρεις την κάρτα SIM, να αλλάξεις κωδικούς σε λογαριασμους email και social media και γενικά να προβείς σε κάθε ενέργεια που θε μπορούσε να έχει επιπλέον δυσάρεστες συνέπειες για σένα.

Επίσης, αν μέσα στο αυτοκίνητο είχες κλειδιά από άλλο αμάξι, από το σπίτι ή την εργασία σου μπορεί να πρέπει να αλλάξεις κλειδαριές.

Τέλος, εννοείται ότι αν κλαπεί και το δίπλωμά οδήγησης θα πρέπει να βγάλεις νέο .