Τι να κάνετε αν πέσετε θύμα ενδοιοικογενειακής βίας
Στη χώρα μας, το 34,7% των παντρεμένων, το 37,6% των διαζευγμένων και το 48,1% των σε διάσταση συζύγων έχουν πέσει θύματα σωματικής βίας από συζύγους τους, ενώ το 66,32% των θυμάτων αφορά σε γυναίκες. Σημειώνεται ότι αυτά τα ποσοστά είναι αντιπροσωπευτικά, όχι όμως απόλυτα, καθώς πολλά θύματα διστάζουν να καταγγείλουν τις πράξεις βίας που υφίστανται λόγω φόβου αλλά και του κοινωνικού αντίκτυπου που πολλές φορές επακολουθεί.
Αν είστε θύμα ενδοοικογενειακής βίας, ή γνωρίζετε ότι κάποιο ενήλικο ή ανήλικο άτομο που κακοποιείται συστηματικά, μπορείτε να κάνετε τα εξής για να καταγγείλετε το γεγονός ή να λάβετε ψυχοκοινωνική στήριξη και νομική συμβουλευτική:
- Να καλέσετε επώνυμα ή και ανώνυμα στο Κέντρο της Άμεσης Δράσης (100) ή να επικοινωνήσετε με το πλησιέστερο Αστυνομικό Τμήμα ή τις εισαγγελικές αρχές.
- Να τηλεφωνήσετε στην 24ωρη τηλεφωνική γραμμή του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης (197).
- Αν το θύμα είναι γυναίκα, να καλέσετε στην 24ωρη τηλεφωνική γραμμή SOS 15900 της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων, ή να στείλετε e-mail στο sos15900@isotita.gr
- Αν το θύμα διατρέχει κάποιο κίνδυνο ή κρίνεται επιτακτική η ανάγκη να αλλάξει διαμονή, η Γενική Γραμματεία Ισότητα των Φύλων διαθέτει ξενώνες κακοποιημένων γυναικών.
- Αν το θύμα είναι ανήλικο, μπορεί να ζητήσει τη βοήθεια κάποιου δασκάλου του, ο οποίος εκ του νόμου είναι υποχρεωμένος να προβεί σε καταγγελία.
Σύμφωνα με το νόμο, ως ενδοοικογενειακή βία ορίζεται:
-η σωματική κάκωση/βλάβη.
-η προσβολή της γενετήσιας αξιοπρέπειας.
-η ψυχολογική βία, όπως ο εξαναγκασμός, η δυσφήμιση, η συκοφαντία και η λεκτική προσβολή, η παρενόχληση, ο εξευτελισμός, η παραμέληση, η απομόνωση, οι πράξεις ζήλειας, η απειλή, η επίμονη καταδίωξη (stalking), η ψυχική κακοποίηση.
-η οικονομική βία, όπως η ζημία περιουσίας, η κλοπή προσωπικής περιουσίας, ο περιορισμός της ατομικής ελευθερίας, η οικονομική εξάρτηση, η άρνηση καταβολής διατροφής, η καταναγκαστική εργασία σε οικιακές εργασίες.
Καλέστε το 100.
Αν δεν μπορείτε να μιλήσετε, στείλτε γραπτό μήνυμα (sms) στο 100, με:
Ακριβή διεύθυνση
Ονοματεπώνυμο
Είδος επείγουσας ανάγκης (π.χ. «κινδυνεύει η ζωή μου», «δέχομαι βία από το/τη σύζυγό μου»)
Εάν δεν μπορείτε εσείς να επικοινωνήσετε με το 100, ζητήστε από κάποιον άλλον να ειδοποιήσει τις Αρχές για εσάς (π.χ. από κάποιον οικείο ή το γιατρό σας)
Αναζητήστε ιατρική περίθαλψη και πείτε στο γιατρό όλη την αλήθεια.
Υποβάλλετε μήνυση στο πλησιέστερο Αστυνομικό Τμήμα.
Για κατευθύνσεις και οδηγίες, τηλεφωνήστε ή στείλτε μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail) στις Υπηρεσίες Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας της Ελληνικής Αστυνομίας, που βρίσκονται σε όλη την επικράτεια.