Login

Lost your password?
Don't have an account? Sign Up

Τεθωρακισμένα: Το δεύτερο αρχαιότερο Όπλο του Ελληνικού Στρατού

Τα Τεθωρακισμένα (ΤΘ) ανήκουν στον κλάδο των Όπλων, και είναι το δεύτερο αρχαιότερο Όπλο του Ελληνικού Στρατού. Αποτελεί εξέλιξη του ιππικού.

Η αποστολή τους

Αποστολή των τεθωρακισμένων μονάδων είναι η εμπλοκή και καταστροφή των εχθρικών δυνάμεων με την χρησιμοποίηση πυρός, κινήσεως και κρούσεως, σε συνδυασμό με τα άλλα όπλα. Το Όπλο αυτό αποτελεί ένα καλό συνδυασμό ευελιξίας (στο πεδίο της μάχης) και ισχύος πυρός.

Οι μονάδες αρμάτων έχουν τις παρακάτω ικανότητες :

-Διεξάγουν επιχειρήσεις, που απαιτούν μεγάλη ισχύ πυρός, ευκινησία, προστασία θώρακος και ψυχολογική επίδραση.

-Επίθεσης ή αντεπίθεσης, υπό το εχθρικό πυρ.

-Καταστροφής εχθρικών Τεθωρακισμένων, δια πυρός.

-Υποστήριξη μηχανοκινήτων Μονάδων και Μονάδων Πεζικού δια πυρός, κινήσεως και ψυχολογικής επίδρασης.

-Ταχεία εκμετάλλευση των αποτελεσμάτων των όπλων μαζικής καταστροφής.

-Παροχή υποστήριξης με πυρά

-Διεξαγωγή επιχειρήσεων κάτω από συνθήκες περιορισμένης ορατότητας με τη χρησιμοποίηση συσκευών επιτηρήσεως.

Πλήρωμα

Το πλήρωμα ενός τεθωρακισμένου αποτελείται συνήθως από 4 άνδρες:

αρχηγός

πυροβολητής

γεμιστής

οδηγός

Εκπαίδευση

Για την εκπαίδευση τόσο των στρατιωτών όσο και των μονίμων αξιωματικών υπαξιωματικών χρησιμοποιούνται υπερσύγχρονα μέσα όπως εξομοιωτές ώστε να δώσουν στον υποψήφιο αρματιστή μια πρώτη εικόνα και μια πρώτη εμπειρία οδηγήσεως κυρίως αλλά και βολών με το άρμα του. Έτσι επιτυγχάνεται ύψιστη ασφάλεια του προσωπικού καθώς τα πλείστα ατυχήματα γίνονται από απειρία καθώς επίσης και εξοικονόμηση χρημάτων, αν λάβουμε υπόψη ότι οι τιμές των βλημάτων κυμαίνονται μεταξύ 300 και 1000 λιρών Κύπρου. Στην Ελλάδα για το σκοπό αυτό έχει ιδρυθεί το Κέντρο Εκπαιδεύσεως τεθωρακισμένων (ΚΕΤΘ) στο οποίο εκπαιδεύεται εκτός από το ελληνικό στράτευμα και οι Κύπριοι μόνιμοι αξ/κοι υπα/ξκοι.

Στελέχη

Όπως προαναφέρθηκε τα μόνιμα στελέχη των τεθωρακισμένων τυγχάνουν εκπαιδεύσεως στην Ελλάδα, όχι μόνο με τα μέσα που διαθέτει ο ελληνικός στρατός και η Εθνική Φρουρά αλλά και με άλλα ξένα σύγχρονα.

Οπλίτες

Οι οπλίτες που επιλέγονται για τα τεθωρακισμένα μετά την κατάταξη τους στα κέντρα εκπαιδεύσεως νεοσυλλέκτων, όπου τους παρέχεται η βασική στρατιωτική εκπαίδευση, ακολουθούν τον Β΄ Κύκλο εκπαιδεύσεως στα Ειδικά Κέντρα Εκπαιδεύσεως (ΕΚΕ). Τα ΕΚΕ της εθνικής φρουράς διεξάγονται στις μονάδες των τεθωρακισμένων όπου οι νεοσύλλεκτοι στρατιώτες λαμβάνουν εκτός από την εκπαίδευση τους στα άρματα και την εκπαίδευση ένοπλου στρατιώτη (μαχητές) κάτω από τα υψηλά πρότυπα της 20ής Τεθωρακισμένης Μεραρχίας (ΧΧΤΘΜ) και την εις βάθος εκπαίδευση από τους εκπαιδευτές. Έτσι ο τεθωρακισμένος εκτός από πρότυπο αρματιστή είναι και πρότυπο ένοπλου στρατιώτη.

Μονάδες

Μονάδες των τεθωρακισμένων είναι οι ΕΜΑ (Επιλαρχία Μέσων Αρμάτων) και οι ΕΑΝ (Επιλαρχία Αναγνωρίσεως). Στα νησιά του Αιγαίου οι αντίστοιχες μονάδες ονομάζονται ΕΑΡΜΕΘ (Επιλαρχία Αρμάτων ΕΘνοφυλακής) και ΕΑΝΕΘ (Επιλαρχία Αναγνωρίσεως Εθνοφυλακής). Στην Κύπρο, υπάρχουν μονάδες τεθωρακισμένων όπως η 5η ΕΜΑ, η 28 ΕΤΟΜΑ (Επιλαρχια Τεθωρακισμενων Οχημάτων Μάχης) με τα ρωσικά BMP-3, την 27 και 26 ΕΜΑ (Επιλαρχία Μέσων Αρμάτων) με τα ρώσικα T-80U οι οποίες υπάγονται στην 20η τεθωρακισμένη ταξιαρχία (XX TΘΤ), η οποία διαθέτει όλα τα υπερσύγχρονα μέσα, άρτια εκπαιδευμένο προσωπικό και είναι σε θέση και επιφυλακή να εκτελέσει ανά πάσα στιγμή την αποστολή της.

Με πληροφορίες από wikipedia