Login

Lost your password?
Don't have an account? Sign Up

Τα συστήματα παρακολούθησης και η νομιμότητα τους

Απαγορεύεται η ύπαρξη καμερών στην οικία ή στην επιχείρηση μου;

Η απάντηση στο παραπάνω ερώτημα είναι ΟΧΙ , εφόσον συντρέχουν οι παρακάτω λόγοι της ύπαρξης των καμερών στο χώρο. α) για την προστασία των αγαθών και της περιουσίας του χώρου και β) για λόγους υγείας των ανθρώπων που βρίσκονται στο χώρο και πάντα με δεδομένο ότι οι κάμερες ασφαλείας θα είναι το τελευταίο μέτρο που θα μπορούσε να πάρει κάποιος σε σχέση με άλλα μέτρα τα οποία δεν θα ήταν αποτελεσματικά για την προστασία των παραπάνω.

Αυτό που απαγορεύεται είναι η χρήση των καμερών για άλλους σκοπούς που δεν έχουν σχέση με τους παραπάνω. Όπως πχ η μέτρηση της απόδοσης ενός εργαζόμενου, ή η παρακολούθηση γειτονικών οικιών. Δηλαδή, τοποθετούμε κάμερες στο χώρο μας γιατί θέλουμε να προστατέψουμε τον εαυτό μας και την περιουσία μας από μία επικείμενη κλοπή, ή ένα βανδαλισμό ή μία κακόβουλη ενέργεια ή στην περίπτωση που θέλουμε να παρακολουθούμε ένα χώρο στον οποίο υπάρχουν πρόσωπα με προβλήματα υγείας και θέλουμε να παρέχουμε άμεσα βοήθεια στην περίπτωση που κάτι συμβεί. Δεν τοποθετούμε κάμερες για να παρακολουθούμε εάν οι υπάλληλοι της επιχείρησης μας εργάζονται και πόσο εργάζονται ή για να παρακολουθούμε την κοινόχρηστη σκάλα της πολυκατοικίας μας.

Σημαντικό! Η τοποθέτηση και η χρήση καμερών ασφαλείας σε ένα χώρο πρέπει να είναι σύμφωνα με την Οδηγία 1/2011 της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα

Τοποθέτησα κάμερες ασφαλείας στην επιχείρηση μου, τι χρειάζεται για να είναι νόμιμες;

Μέχρι την εφαρμογή του νέου κανονισμού της ΕΕ 2016/679 περί προστασίας Προσωπικών Δεδομένων που ισχύει και στη χώρα μας από τις 25 Μαίου , υπήρχε η υποχρέωση της γνωστοποίησης του συστήματος στην Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα . Με τη συγκεκριμένη διαδικασία τα συστήματα κατείχαν έναν αριθμό αδείας ο οποίος αναγραφόταν στην ειδικές πινακίδες σήμανσης που τοποθετούσαν τα καταστήματα στην είσοδο και σε λοιπούς χώρους (π.χ. ταμείο) ενημερώνοντας τους επισκέπτες για την ύπαρξη και τη νομιμότητα του συστήματος.
Με την εφαρμογή του νέου κανονισμού και την κατάργηση των γνωστοποιήσεων από την ΑΠΔΠΧ οι υπεύθυνοι επεξεργασίας (ιδιοκτήτες επιχειρήσεων) είναι υποχρεωμένοι να εντάσσουν το σύστημα καμερών ασφαλείας στο αρχείο δραστηριότητας και επεξεργασίας δεδομένων που τηρούν στην επιχείρηση τους και απαιτεί ο νέος κανονισμός και λόγω του ότι οι κάμερες ασφαλείας είναι μια επεξεργασία δεδομένων μεγάλης κλίμακας , να διενεργήσουν και μια νέα διαδικασία που επέβαλε ο νέος κανονισμός και ονομάζεται εκτίμηση αντικτύπου (DPIA) .

Τοποθέτησα κάμερες ασφαλείας στην οικία μου, τι χρειάζεται για να είναι νόμιμες;

Σε αυτή την περίπτωση τα πράγματα είναι πιο εύκολα. Για τα συστήματα καμερών ασφαλείας που τοποθετούνται σε οικιακούς χώρους δεν υπάρχει η υποχρέωση καμίας ενέργειας και δεν χρειάζεται καμία διαδικασία εφόσον η επίβλεψη περιορίζεται στον οικιακό σας χώρο. Τα προβλήματα και οι απαγορεύσεις ξεκινούν όταν επιθυμείτε να τοποθετηθούν κάμερες εκτός του οικιακού σας χώρου.
Πχ σε είσοδο διαμερίσματος εντός μίας πολυκατοικίας θα πρέπει να συμβουλευτείτε τις γνωμοδοτήσεις της Αρχής οι οποίες επιβάλουν η επίβλεψη και η τοποθέτηση της κάμερας να περιορίζονται στην είσοδο του δικού σας διαμερίσματος και να μην επεκτείνεται σε εισόδους γειτονικών διαμερισμάτων ή σκάλες κοινόχρηστου χώρου ή ανελκυστήρες. Αν επιθυμείτε να τοποθετήσετε κάμερες σε μπαλκόνια μεγάλη προσοχή να επιβλέπουν μόνο το δικό σας εξωτερικό χώρο και όχι δρόμους και γειτονικά μπαλκόνια.

Επιτρέπεται η καταγραφή ήχου από τις κάμερες;

Η καταγραφή ήχου από τις εγκατεστημένες κάμερες απαγορεύεται , και στην περίπτωση που επιθυμούμε να εγγράψουμε ήχο απαιτείται ειδική άδεια από την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα στην οποία θα πρέπει να αιτηθούμε τους παραπάνω λόγους και να αναμένουμε την απόφασή τους για το εάν επιτραπεί.

Πόσο καιρό πρέπει να τηρούνται τα δεδομένα;

Η τήρηση των δεδομένων στο σκληρό δίσκο της συσκευής καταγραφής , έχει ένα συγκεκριμένο χρονικό περιθώριο . Η μέχρι τώρα νομοθεσία καθώς επίσης και το νέο σχέδιο νόμου προβλέπουν χρονικό περιθώριο τήρησης δεδομένων για δεκαπέντε (15) ημέρες και μόνο στην περίπτωση που είχε απαιτηθεί εκ του νόμου (πχ. Αστυνομία) για την απόδειξη μία κακόβουλης ενέργειας υπάρχει δικαίωμα τήρησης μέχρι τρεις (3) μήνες.

Έχω κάμερες αλλά δεν καταγράφουν. Χρειάζεται κάποια διαδικασία γι’ αυτές;

Για τις κάμερες που δεν είναι συνδεδεμένες με κάποιο καταγραφικό με αποτέλεσμα να μην καταγράφουν δεδομένα δεν χρειάζεται καμία ενέργεια και καμία διαδικασία . Η τοποθέτηση των καμερών πρέπει να είναι σύμφωνη με την Οδηγία 1/2011 της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα και αυτό είναι κάτι που αρκεί και για την ισχύουσα νομοθεσία ή για τον νέο κανονισμό της ΕΕ

Που πρέπει να απευθυνθώ για τη νομιμοποίηση του συστήματος μου;

Στην περίπτωση που τα βρίσκετε δύσκολα με τις νέες απαιτήσεις του νέου κανονισμού και του νέου νόμου όσοι έχετε εγκατεστημένα συστήματα καμερών στην επιχείρηση σας ή σκοπεύετε να εγκαταστήσετε για την προστασία του χώρου σας, μπορούν να σας βοηθήσουν οι νομικοί σύμβουλοι (δικηγόροι) ή οι συμβουλευτικές εταιρείες.

Ποια είναι τα πρόστιμα σε περίπτωση που διαπιστωθεί μετά από έλεγχο ότι το σύστημα μου δεν είναι νόμιμο;

Ανέκαθεν τα πρόστιμα σε περίπτωση ύπαρξης μη νόμιμου συστήματος καμερών ασφαλείας σε επαγγελματικό χώρο ήταν υψηλά.  Η εφαρμογή του νέου κανονισμού και η ψήφιση του νέου νόμου η οποία αναμένεται σύντομα θα επιφέρουν αυστηρότερους ελέγχους και μεγαλύτερα πρόστιμα που αγγίζουν τα 20.000.000€ ή το 4% του ετήσιου κύκλου εργασιών.

Ποιος έχει την ευθύνη για τη νομιμότητα του συστήματος;

Να θυμάστε πάντα ότι η ευθύνη για τη νομιμότητα ενός συστήματος παρακολούθησης είναι δική σας , κι εσείς είστε οι υπαίτιοι λογοδοσίας απέναντι στην Αρχή Προστασίας Δεδομένων. Γι’ αυτό καλό θα ήταν να δίνετε μεγάλη προσοχή σε ποια εταιρεία θα αναθέσετε την εγκατάσταση του συστήματος στο χώρο σας , να σιγουρεύετε ότι είναι γνώστες της νομοθεσίας και των κανονισμών και μπορούν να σας βοηθήσουν με τις απαιτούμενες διαδικασίες, να σας παρέχουν τεχνική υποστήριξη και ενημέρωση, να προσέχετε πάντα να διαθέτουν άδεια λειτουργίας από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και Πιστοποιήσεις για τις υπηρεσίες που θα σας παρέχουν.

Πηγή