Τάκης Θεοδωρικάκος: Υψώνουμε φράχτη ασφαλείας στον Έβρο, διεθνοποιούμε το πρόβλημα
Η θωράκιση του Έβρου με καθαρά μηνύματα προς την Τουρκία, η μεγάλη έξαρση που παρουσιάζει το φαινόμενο της παραβατικότητας ανηλίκων και οι ενέργειες της αστυνομίας για την αντιμετώπισή του, καθώς και τα νέα γραφεία ενδοοικογενειακής βίας, που θα στελεχωθούν κυρίως από γυναίκες, ήταν τα τρία βασικά θέματα στα οποία εστίασε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, μιλώντας το πρωί στην ενημερωτική εκπομπή του ΑΝΤ1 «Καλημέρα Ελλάδα», δίνοντας ταυτόχρονα συγκεκριμένα στοιχεία για όλα αυτά και κάνοντας εξαγγελίες για τις νέες δράσεις της ΕΛΑΣ.
Ο υπουργός ανέφερε ότι σύντομα θα ανακοινωθούν λεπτομέρειες για το χρονοδιάγραμμα κατασκευής του νέου φράχτη 140 χιλιομέτρων στον Έβρο, σημειώνοντας ότι πρώτη προτεραιότητα είναι η ασφάλεια των συνόρων. Όπως είπε, διεθνοποιείται το θέμα με συνεχή ενημέρωση των εταίρων μας και την ενεργή συμμετοχή του FRONTEX στις επιχειρήσεις για την αποτροπή των παράτυπων μεταναστών και της εφαρμογή του Σχεδίου «Ακρίτας», που εφαρμόζεται από την Ελληνική Αστυνομία και τον στρατό, ενώ ο ίδιος επισκέπτεται συχνά την περιοχή για να εμψυχώνει τις δυνάμεις και τους κατοίκους.
Όπως τόνισε ο κ. Θεοδωρικάκος, ο καθημερινός αριθμός των παράτυπων μεταναστών που επιχειρούν να περάσουν τα σύνορα είναι στα 1.500 άτομα και από την αρχή του χρόνου έχουν ξεπεράσει τους 160.000 ανθρώπους. «Όσο κι αν οι Τούρκοι μηχανεύονται μεθόδους και πράγματα, δεν πρόκειται να πετύχουν τίποτα… Εφαρμόζουμε το Διεθνές Δίκαιο, φυλάμε τα σύνορα της Ευρώπης, ας το σεβαστούν επιτέλους οι γείτονες μας», πρόσθεσε.
Όσον αφορά στα υπόλοιπα θέματα, ο υπουργός ανακοίνωσε ότι ιδρύεται στην ΕΛΑΣ ειδική διεύθυνση για την παραβατικότητα των νέων, με αφορμή τα απανωτά κρούσματα της δράσης συμμοριών ανηλίκων που παρατηρούνται τον τελευταίο καιρό, ενώ μέσα στον Οκτώβριο θα λειτουργήσουν τα 12 νέα γραφεία ενδοοικογενειακής βίας, από τα οποία στα 10 θα είναι επικεφαλής γυναίκες.
Στα νέα γραφεία ενδοοικογενειακής βίας θα υπάρχουν 180 στελέχη της αστυνομίας, εκ των οποίων το 50% θα είναι γυναίκες.
Ο υπουργός υπογράμμισε ότι πρόκειται για τεράστιο κοινωνικό πρόβλημα και σημείωσε ότι τα έξι εν λειτουργία γραφεία ενδοοικογενειακής βίας έχουν αντιμετωπίσει από την αρχή του χρόνου 2.000 περιστατικά, ενώ στο σύνολο της χώρας είναι περισσότερα από 6.000.
Παράλληλα, κάλεσε τα θύματα να απευθύνονται εγκαίρως στην αστυνομία, την τοπική αυτοδιοίκηση που διαθέτει κοινωνικές δομές και στον πενταψήφιο αριθμό της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των δύο φύλων, το «15900».
Όσον αφορά τη νέα διεύθυνση στην ΕΛΑΣ για την παραβατικότητα των ανηλίκων τόνισε ότι σύντομα θα γίνει πράξη και επεσήμανε πως έχει ανοίξει διαύλους επικοινωνίας και ενημέρωσης με τη σχολική κοινότητα για την αντιμετώπιση του φαινομένου.
φωτογραφία αρχείου