Login

Lost your password?
Don't have an account? Sign Up

Συνέντευξη Μ. Χρυσοχοΐδη εφ’ όλης της ύλης στην ΕΡΤ

Συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης παραχώρησε ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης στην εκπομπή «Συνδέσεις» στην ΕΡΤ.

Μιλώντας στη Χριστίνα Βίδου και τον Κώστα Παπαχλιμίντζο εξέφρασε τις ανησυχίες του σχετικά με τις προτάσεις της Γερμανίας και τις πολιτικές που προωθεί στο μεταναστευτικό και σημείωσε πως «αυτά που θέλει να εφαρμόσει η Γερμανία είναι κόντρα στο σύμφωνο μετανάστευσης». «Εμείς κάνουμε το χρέος μας στην Ευρώπη, φυλάμε τα σύνορα, φτιάχνουμε τον φράχτη, έχουμε πολλαπλασιάσει τους συνοριοφύλακες, πραγματικά ο Έβρος είναι σχεδόν θωρακισμένος στα νησιά μας γίνεται πάρα πολύ σοβαρή δουλειά με το λιμενικό, είμαστε όλοι εδώ», πρόσθεσε. Σχετικά με την πρόοδο των έργων για τον φράχτη είπε πως η κατασκευή του δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί, αλλά αναμένεται να είναι έτοιμος σε έναν χρόνο.

Σε ότι αφορά στο ζήτημα με τις αποδοχές των αστυνομικών, ο κ. Υπουργός, αφού εξήρε την προσφορά τους στην καθημερινότητα του πολίτη, σημείωσε πως, είναι και δικό του αίτημα να αυξηθούν οι μισθοί τους. «Οι αστυνομικοί αξίζουν την αμέριστη στήριξη της πολιτείας», είπε και πρόσθεσε πως θα ακολουθήσουν επιπλέον ενισχύσεις στο εισόδημά τους. Υπενθύμισε πως εντός των ημερών θα καταβληθεί το επίδομα πρώτης ανταπόκρισης ύψους 150ευρώ στους αστυνομικούς που υπηρετούν στην Άμεση Δράση Αθηνών και Θεσσαλονίκης, ενώ διευκρίνισε πως όλοι οι αστυνομικοί θα λάβουν το ποσό των 100 ευρώ, ποσό που θα λάβουν όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι έως το 2027 άπαξ. Τόνισε, δε, τη δέσμευση της κυβέρνησης προς τα σώματα ασφαλείας, υπογραμμίζοντας ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει να τους στηρίζει έμπρακτα τόσο οικονομικά, όσο και επιχειρησιακά.

Στη συνέχεια ο Μ. Χρυσοχοΐδης, σημειώνοντας πως και ο ίδιος ανησυχεί ιδιαίτερα για τα φαινόμενα της βίας, ανακοίνωσε μια νέα εφαρμογή με την ονομασία «Safe YOUth» με στόχο την πρόληψη και την άμεση καταγγελία περιστατικών. Πρόκειται για ένα νέο “Panic Button”, ένα εργαλείο που δεν θα αφορά μόνο τους ανήλικους, αλλά και τους γονείς και όλους όσοι θέλουν να καταγγείλουν περιστατικά. «Η κατάσταση με τη βία είναι πολύ ανησυχητική τόσο στους ανήλικους, όσο και στους ενήλικες», είπε και ανέφερε τα στοιχεία. Όπως είπε, το 2023 σημειώθηκε αύξηση κατά 50% στους ανήλικους δράστες σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. «Το οκτάμηνο φέτος έχουμε 7.706 δράστες, εκ των οποίων πολλοί ασχολούνται με κλοπές, διαρρήξεις, ναρκωτικά και βία. Και μάλιστα μιλάμε για σκληρή βία», υπογράμμισε.

Έθεσε, δε, το ζήτημα της αυστηροποίησης της νομοθεσίας για τη χρήση φονικών όπλων, όπως μαχαίρια και σιδερογροθιές ώστε να αποτραπούν μελλοντικά περιστατικά βίας. «Η χρήση των φονικών μαχαιριών απαγορεύεται, αλλά οι ποινές δεν είναι αυτές που πρέπει», είπε. Παράλληλα, εξέφρασε την ανησυχία του και για την αύξηση της παραβατικότητας σε ορισμένες περιοχές με δράστες προερχόμενους από συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες. «Δεν μπορούμε να το ανεχθούμε άλλο αυτό. Και δεν μπορεί να το ανεχθεί άλλο η κοινωνία», είπε και συμπλήρωσε πως, «η δική μας αποστολή είναι να έχουμε ασφάλεια, αλλά ταυτόχρονα να αισθάνεται ο πολίτης ότι έχει ένα κράτος δίπλα του συμπαραστάτη, προστάτη».

Σχετικά με τη λειτουργία 1.000 καμερών στους δρόμους της πόλης ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη διευκρίνισε πως έχει γίνει πρόταση για τοποθέτησή τους σε 750 σημεία, ώστε από τη μια να καταγράφουν τροχαίες παραβάσεις και από την άλλη να συμβάλουν σε ζητήματα αντιμετώπισης εγκληματικότητας, καθώς θα καταγράφουν εικόνα στην ακτίνα δράσης τους. Ωστόσο, όπως σημείωσε, οι αποφάσεις θα ληφθούν σε κεντρικό επίπεδο, ώστε να προχωρήσει η προμήθειά τους.

Τέλος, σε ότι αφορά στη διαδικασία για την έκδοση των αστυνομικών ταυτοτήτων και την έλλειψη ραντεβού στα Α.Τ ο κ. Χρυσοχοΐδης ανακοίνωσε πως θα αλλάξει σύντομα η ηλεκτρονική πλατφόρμα και κατά συνέπεια θα μειωθεί στο 50% ο χρόνος αναμονής, ενώ παράλληλα, αυξάνεται και ο αριθμός των ραντεβού.

φωτογραφία αρχείου