Στην επετειακή εσπερίδα «1922: Ιστορική Μνήμη και Διδάγματα» στη Σχολή Ικάρων ο ΥΦΕΘΑ Νικόλαος Χαρδαλιάς
Ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Νικόλαος Χαρδαλιάς παρέστη, την Τετάρτη 8 Ιουνίου 2022, ως εκπρόσωπος του Προέδρου της Ελληνικής Κυβέρνησης, στην επετειακή εσπερίδα με θέμα «1922: Ιστορική Μνήμη και Διδάγματα», η οποία πραγματοποιήθηκε στο Αμφιθέατρο της Σχολής Ικάρων, στην Αεροπορική Βάση Δεκέλειας.
Στην εκδήλωση, την οποία διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Αποφοίτων Σχολής Ικάρων «ΙΚΑΡΟΣ» υπό την αιγίδα του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας, ομιλητές ήταν ο Υφυπουργός Παιδείας & Θρησκευμάτων κ. Άγγελος Συρίγος, ο πρώην Υπουργός Παιδείας κ. Πέτρος Ευθυμίου, ο Γενικός Γραμματέας του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων κ. Ευάνθης Χατζηβασιλείου, ο Ομότιμος Καθηγητής Παντείου Πανεπιστημίου κ. Αθανάσιος Διαμαντόπουλος, ο Καθηγητής της Σχολής Ικάρων κ. Κωνσταντίνος Λαγός, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αθηναίων κ. Ελευθέριος Σκιαδάς και ο Υποπτέραρχος (Ι) ε.α. Βαρδής – Παναγιώτης Παπαδάκης. Την εκδήλωση συντόνισε ο Δημοσιογράφος κ. Ιωάννης Σκάλκος.
Τα Κοινοβουλευτικά Κόμματα εκπροσωπήθηκαν από την Υφυπουργό Μετανάστευσης & Ασύλου κ. Σοφία Βούλτεψη (ΝΔ), τον Βουλευτή Β2΄ Δυτικού Τομέα Αθηνών και Δ΄ Αντιπρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων κ. Δημήτριο Βίτσα (ΣΥΡIΖΑ), τον Αντιπτέραρχο (Ι) ε.α. Θωμά Χατζηαθανασίου (ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ), τον Σμήναρχο (Ι) ε.α. Γρηγόρη Συμεωνίδη (ΚΚΕ) και το Μέλος της Κεντρικής Επιτροπής κ. Ιωάννη Μπαραϊκτάρη (ΜέΡΑ25).
Παρέστησαν επίσης, ο Αρχηγός ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Θεμιστοκλής Μπουρολιάς ως εκπρόσωπος του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου και εν ενεργεία και εν αποστρατεία ανώτατοι και ανώτεροι Αξιωματικοί των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας.
Ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, στον χαιρετισμό του ανέφερε τα εξής:
«Εκπροσωπώντας την Ελληνική Κυβέρνηση και μεταφέροντας τον προσωπικό χαιρετισμό του κ. Πρωθυπουργού, νιώθω ιδιαίτερη τιμή, που συμμετέχω στη σημερινή εκδήλωση που διοργανώνει ο Σύνδεσμος Αποφοίτων Σχολής Ικάρων, με θέμα την ιστορική μνήμη και τα διδάγματα του 1922, χρονολογίας ορόσημο για τον απανταχού ελληνισμό.
Ένας αιώνας συμπληρώνεται φέτος από τη μεγαλύτερη εθνική συμφορά στην ιστορία του νεότερου ελληνικού κράτους, τη Μικρασιατική Καταστροφή, μια τραγωδία με την οποία ξεριζώθηκε η μακραίωνη ελληνική παρουσία στην περιοχή της Μικράς Ασίας και της Ανατολικής Θράκης και μάλιστα με έναν τρόπο δραματικό, βίαιο και τραγικό.
Τη μεγάλη συμφορά συνθέτουν, μεταξύ των άλλων, η κατάρρευση του Μικρασιατικού Μετώπου, οι μαρτυρικές πορείες των αιχμαλώτων προς το εσωτερικό της Ανατολής, οι σφαγές, οι λεηλασίες, οι φρικαλεότητες σε βάρος των αμάχων Ελλήνων και Αρμενίων χριστιανών, η εκδίωξη των πληθυσμών από τις πατρογονικές τους εστίες και φυσικά η πυρπόληση της Σμύρνης.
Πολλά έχουν γραφτεί για τα γεγονότα που συνέβησαν την τραγική εκείνη χρονιά. Όσα όμως και να γραφούν, δε θα είναι ποτέ αρκετά για να αποτυπώσουν τα απερίγραπτα δεινά, τη βαρβαρότητα και τις διώξεις που αντιμετώπισε ο ελληνισμός της Μικράς Ασίας, από το απύθμενο μένος των Τούρκων.
Οι κάτοικοι που εκδιώχθηκαν τότε με τη βία από την Ιωνική γη, τον Πόντο, την Καππαδοκία, την Θράκη και άλλες περιοχές, έφτασαν καθημαγμένοι, στη φτωχή Ελλάδα για να συνεχίσουν τη ζωή τους ως πρόσφυγες, με μοναδική τους προίκα τον πόνο και τη δυστυχία.
Παρά τις δυσκολίες ενσωμάτωσης που αντιμετώπισαν και την καχυποψία με την οποία τους περιέβαλαν κάποιες φορές οι τοπικές κοινωνίες, εκατοντάδες χιλιάδες πολυτάλαντοι και δημιουργικοί άνθρωποι με υψηλό επίπεδο παιδείας και πολιτισμού και με όπλο τους την εργατικότητα, την οξυδέρκεια, την επιχειρηματικότητα και την έφεση στο εμπόριο και τις επιστήμες, άρχισαν μία νέα ζωή, κομίζοντας στη νέα τους «πατρίδα» τη σοφία ενός πολιτισμού τριών χιλιάδων ετών.
Αυτό που κατάφεραν ήταν να δημιουργήσουν τελικά μια δραστήρια αστική τάξη, μπολιάζοντας γόνιμα με τις παραδόσεις και τον πολιτισμό τους τη νεοελληνική κουλτούρα του 20ου αιώνα, δίνοντας πνοή και ώθηση στο παραπαίον ελληνικό κράτος.
Επιτεύχθηκε έτσι η πολυπόθητη εθνική ομοιογένεια, ζωντάνεψαν οι αγροτικές περιοχές, αναζωογονήθηκαν και τονώθηκαν η οικονομία, η λογοτεχνία, τα γράμματα, οι τέχνες και δόθηκε πνοή στη δημογραφική σύνθεση του ελληνικού πληθυσμού, πυκνώνοντάς τον σε περιοχές αραιοκατοικημένες και παρηκμασμένες.
Με τον τρόπο αυτό, η καταστροφή του 1922 μετατράπηκε σε κοινωνικό και οικονομικό θρίαμβο, γεγονός που αποτελεί, το μεγαλύτερο ειρηνικό επίτευγμα του νεώτερου ελληνικού κράτους και αποδεικνύει περίτρανα την αδάμαστη θέληση, την αστείρευτη ψυχική αντοχή και το μεγαλείο της ελληνικής ψυχής.
Η σημερινή εκδήλωση, συνιστά μια εξαιρετική ευκαιρία ιστορικής αναψηλάφησης και εθνικής αυτογνωσίας, που θα μας επιτρέψει να επαναστοχαστούμε πάνω στην αδιάσπαστη ενότητα, που συνδέει το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον του ελληνισμού, αντλώντας γνώση και λαμβάνοντας μηνύματα αισιοδοξίας, ελπίδας, πίστης και εγκαρτέρησης.
Ως Έλληνες, οφείλουμε να διατηρούμε άσβεστη στη συλλογική μας μνήμη, τη συμβολή του Μικρασιατικού Ελληνισμού στη διατήρηση της εθνικής, πνευματικής και πολιτισμικής μας συνείδησης.
Στόχος μας δεν μπορεί να είναι άλλος από το να συνεχίσουμε την πλούσια ιστορική μας διαδρομή, να προβάλουμε το ηθικό μας ανάστημα, να διατηρήσουμε αναλλοίωτες τις παραδοσιακές διαχρονικές μας αξίες και ιδανικά, να ανασυνταχθούμε εσωτερικά και να στρέψουμε το βλέμμα μας στο μέλλον, με όραμα και αισιοδοξία.
Η δύναμη άλλωστε του Έθνους, να αντιμετωπίζει διαχρονικά με ηρωισμό και καρτερία κάθε είδους συμφορά, καθιστά τη Μικρασιατική Καταστροφή και την επακόλουθη προσφυγιά, φωτεινό φάρο και εφαλτήριο εθνικής αξιοπρέπειας και υπερηφάνειας, που βοηθά να αντλήσουμε πρότυπα και παραδείγματα, προσβλέποντας στην αφύπνιση των αστείρευτων δυνάμεων του Ελληνισμού, για μελλοντική πρόοδο, ευημερία και ανάπτυξη.
Αγαπητοί φίλοι και φίλες,
Σήμερα, 100 ολόκληρα χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή και τη Γενοκτονία των Ελλήνων της Μικράς Ασίας, η Πατρίδα καλείται να αντιμετωπίσει με αξιοπιστία και αποτελεσματικότητα, ένα σύνολο σύνθετων και πολυδιάστατων προκλήσεων, κινδύνων και απειλών, με τρόπο που να διασφαλίζει απόλυτα, τα εθνικά κυριαρχικά της δικαιώματα.
Απέναντί μας, έχουμε δυστυχώς μια Τουρκία η οποία επιδεικνύει, μια διαρκώς εντεινόμενη προκλητική συμπεριφορά, με επιθετική ρητορική, με απειλές χρήσης στρατιωτικής ισχύος, με απίστευτες και ανυπόστατες θεωρίες για διεκδίκηση χερσαίου ή θαλάσσιου χώρου, ενέργειες οι οποίες συνιστούν κατάφορη παραβίαση των αρχών του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και δεν συνάδουν σε καμία περίπτωση με τις σχέσεις φιλίας και καλής γειτονίας που επιδιώκει διαχρονικά η χώρα.
Σε αυτή την ασφαλώς αντιπαραγωγική στάση, η Ελλάδα απαντά με σύνεση και ψυχραιμία, χωρίς να παρασύρεται από την ακραία ρητορική και τις προκλητικές ενέργειες της Άγκυρας, επιβεβαιώνοντας ενεργά και ασκώντας στη πράξη τα κυριαρχικά της δικαιώματα υπό τους κανόνες της διεθνούς δικαιοταξίας.
Ολοκληρώνοντας τη σύντομη αυτή τοποθέτησή μου, θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω, ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας με τη διαρκή επιχειρησιακή ετοιμότητα, αλλά και την υψηλή μαχητική ισχύ τους, αποτελούν τον αδιαμφισβήτητο κομβικό Πυλώνα Εθνικής Ισχύος, διαδραματίζοντας έναν ιδιαίτερα κρίσιμο και απαιτητικό διττό ρόλο, αφενός να διαφυλάξουν την εθνική ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα της Πατρίδας και αφετέρου να συνεισφέρουν με την αδιάλειπτη προσφορά τους στην ελληνική κοινωνία, δίνοντας πάντα δυναμικό παρόν σε κάθε κρίσιμο, για τη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής, τομέα.
Σας ευχαριστώ».