Login

Lost your password?
Don't have an account? Sign Up

Πως να προστατεύσεις τα προσωπικά σου δεδομένα

Προσπάθησε να διατηρείς τον έλεγχο των προσωπικών σου δεδομένων:

  • Ρώτα γιατί είναι απαραίτητα τα δεδομένα σου – Σκέψου ποιος είναι αυτός που τα ζητάει. Είναι κάποιος που εμπιστεύεσαι; Πώς πρόκειται να τα χρησιμοποιήσει; Θα τα στείλει σε άλλους και, αν ναι, σε ποιους; Αν δεν είσαι σίγουρος για κάτι από όλα αυτά, ρώτα και μάθε πριν διαθέσεις πληροφορίες που σε αφορούν.
  • Σκέψου πριν αποκαλύψεις δεδομένα – Αν λαμβάνεις γράμματα, e-mails, μηνύματα στο κινητό ή από κοινωνικά δίκτυα τα οποία σου ζητούν πληροφορίες, μην απαντήσεις αν δεν είσαι σίγουρος από ποιον προέρχονται.
  • Διάβαζε προσεκτικά τα «ψιλά γράμματα» – Κάποιες εταιρείες μπορεί να γράφουν εκεί όρους για τη χρησιμοποίηση των δεδομένων σου, π.χ. για διαφημιστικούς σκοπούς. Θυμήσου ότι πρέπει πάντα να δίνεις τη συγκατάθεσή σου γι’ αυτό. Αν είσαι κάτω των 15 ετών, θα πρέπει να συναινεί ο γονέας σου.
  • Διάβαζε την πολιτική ιδιωτικότητας στις ιστοσελίδες που επισκέπτεσαι – μάθε πώς χρησιμοποιούν τα δεδομένα σου, π.χ. αν εγκαθιστούν αρχεία cookies και αν προωθούν τις πληροφορίες που σε αφορούν σε διαφημιστικές εταιρείες.
  • Εμπιστεύσου το ένστικτό σου – Αν δεν είσαι σίγουρος για την ασφάλεια μιας ιστοσελίδας ή δεν νιώθεις άνετα με τον τρόπο που πρόκειται να χρησιμοποιηθούν τα προσωπικά σου δεδομένα, προτίμησε κάποια άλλη.
  • Δυσκόλεψε τους… «κακούς» – Χρησιμοποίησε διαφορετικά συνθηματικά στους λογαριασμούς σου (π.χ. e-mail, Facebook, Twitter). Διάλεξε συνθηματικά που είναι εύκολο για σένα να θυμάσαι, αλλά δύσκολο για τους άλλους να μαντέψουν. Οι «κακοί» γνωρίζουν ότι πολλοί χρήστες, δυστυχώς, επιλέγουν προβλέψιμα συνθηματικά (βλ., π.χ., https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_the_most_common_passwords ). Για παράδειγμα, σκέψου μία φράση προσωπική σου και «κατασκεύασε» συνθηματικό με το πρώτο γράμμα κάθε λέξης της φράσης (να έχει μέγεθος τουλάχιστον 8 χαρακτήρων και όχι μόνο γράμματα). Π.χ. από τη φράση «Όταν ήμουν 9, οι παππούδες μου αγόρασαν ένα φοβερό ποδήλατο!» προκύπτει ένα καλό συνθηματικό: «oh9opma1fp!»
  • Σκέψου ποιος μπορεί να βλέπει τα δεδομένα σου – Μην επισκέπτεσαι ιστοσελίδες που δεν θα ήθελες οι άλλοι να γνωρίζουν όταν χρησιμοποιείς «κοινόχρηστους» υπολογιστές.Αν μια εφαρμογή σου ζητάει πρόσβαση σε πληροφορίες για τις οποίες δεν καταλαβαίνεις γιατί τις χρειάζεται (π.χ. πρόσβαση στη λίστα επαφών σου ή στην κάμερα του κινητού σου), μην της επιτρέπεις την πρόσβαση.
  • Σκέψου πριν αγοράσεις στο διαδίκτυο – Χρησιμοποίησε ασφαλείς ιστοσελίδες, στις οποίες φαίνονται καθαρά τα στοιχεία επικοινωνίας της εταιρείας και οι οποίες διαθέτουν πολιτική ιδιωτικότητας. Έλεγχε αν είναι ασφαλές το κανάλι επικοινωνίας (π.χ. θα πρέπει η διεύθυνση της σελίδας να ξεκινάει με https και στο πρόγραμμα πλοήγησης στο διαδίκτυο να εμφανίζεται ένα λουκέτο ως εικονίδιο).
  • Θυμήσου να αποσυνδέεσαι από τις ιστοσελίδες, στις οποίες έχεις εισέλθει/συνδεθεί με χρήση συνθηματικών (π.χ. όταν κάνεις αγορές από το διαδίκτυο ή την ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης).
  • Κράτα τη συσκευή σου (υπολογιστή, κινητό τηλέφωνο, tablet) ασφαλή – Χρησιμοποίησε προγράμματα τείχους ασφαλείας (firewall) και προστασίας από ιούς (antivirus). Φρόντισε τα προγράμματα αυτά να είναι ενημερωμένα.Δώσε πολύ μεγάλη προσοχή στο τι εφαρμογή θα «κατεβάσεις». Να αναζητήσεις πληροφορίες γι’ αυτή και να διαβάσεις την πολιτική προστασίας δεδομένων που έχει.

Πηγή: Αρχή Προστασίας Δεδομένων