Login

Lost your password?
Don't have an account? Sign Up

Πως να απολαύσετε με ασφάλεια το σπορ του σκι

Αν και το σκι φαίνεται ένα αρκετά επικίνδυνο σπορ, η πραγματικότητα είναι διαφορετική. Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία, οι τραυματισμοί στο συγκεκριμένο άθλημα κυμαίνονται γύρω στο 0,2-0,4%. Από τους 1.000, δηλαδή, ανθρώπους που κάνουν σκι, μόνο 2-4 άτομα θα έχουν κάποιο ατύχημα. Για να μειώσετε, ωστόσο, τις πιθανότητες να χτυπήσετε, ακολουθήστε τις παρακάτω οδηγίες:

1. Η σωστή ενδυνάμωση πριν από τη σεζόν (π.χ. τρέξιμο ή ποδήλατο 2-3 φορές την εβδομάδα από 20-30΄), αλλά και η κατάλληλη προθέρμανση πριν από κάθε φορά που κάνετε σκι, θα σας βοηθήσουν να απολαύσετε περισσότερο το άθλημα, αλλά και να αποφύγετε τραυματισμούς.
2. Τα χιονοδρομικά κέντρα διαθέτουν πίστες με διαφορετικό βαθμό δυσκολίας. Ενημερωθείτε σχετικά και απορρίψτε πίστες που θα σας δυσκολέψουν στην κατάβαση.
3.Πολλά ατυχήματα οφείλονται στη μεγάλη ταχύτητα και στην υπερεκτίμηση των δυνατοτήτων μας. Προσαρμόστε, λοιπόν, την ταχύτητά σας ανάλογα με το επίπεδό σας και τις συνθήκες της πίστας.
4. Επιλέξτε μπουφάν σε έντονο χρώμα, προκειμένου να είστε ορατοί ακόμα και σε περίπτωση ομίχλης ή χιονόπτωσης.
5. Στην περίπτωση που κατεβαίνετε μια πίστα με τους φίλους σας, ο ένας πρέπει να ακολουθεί πίσω από τον άλλον, κρατώντας μιαν απόσταση ασφαλείας, ενώ ο πιο έμπειρος είναι προτιμότερο να βρίσκεται τελευταίος στη σειρά.
6. Μην αφήνετε ποτέ τα παιδιά σας μόνα τους στην κατάβαση. Πρέπει να βρίσκονται συνεχώς υπό την επίβλεψή σας.

Πηγή: vita.gr