Πυρκαγιές κατά την παρασκευή φαγητού / Barbeque -Συμβουλές από την Πυροσβεστική
Η χρήση της ψησταριά, αποτελεί ένα συνηθισμένο μέσο παρασκευής φαγητού για τους Έλληνες, αλλά η απροσεξία μπορεί να μεταβάλλει μία ευχάριστη συγκέντρωση αγαπημένων προσώπων σε ταλαιπωρία με απρόβλεπτες συνέπειες.
ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΧΡΗΣΗΣ
- Οι ψησταριές προπανίου και ξυλοκάρβουνων πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο σε εξωτερικούς χώρους.
- Κρατήστε τα παιδιά και τα κατοικίδια μακριά από τον χώρο της ψησταριάς.
- Διατηρήστε την ψησταριά καθαρή αφαιρώντας το συσσωρευμένο λίπος από την επιφάνεια και τους δίσκους κάτω από αυτή.
- Η ψησταριά να τοποθετείται σε ασφαλή απόσταση από την οικία, από πέργκολες, γείσους και μακριά κλαδιά.
- Έχετε πάντα την προσοχή σας στην ψησταριά.
Ψησταριές ξυλοκάρβουνων
- Υπάρχουν αρκετοί τρόποι να ετοιμάσετε τα ξυλοκάρβουνα. Ειδικά χωνιά σαν καμινάδες επιτρέπουν το άναμμα των ξυλοκάρβουνων με τη χρήση μιας εφημερίδας.
- Χρησιμοποιείστε υγρό προσάναμμα για το άναμμα των ξυλοκάρβουνων. Ποτέ μην χρησιμοποιείτε το υγρό ή άλλα εύφλεκτα υγρά απευθείας στη φωτιά.
- Φυλάξτε το υγρό προσάναμμα μακριά από παιδιά και άλλες πηγές θερμότητας.
- Υπάρχουν ηλεκτρικοί εκκινητές , που δε χρησιμοποιούν φωτιά. Χρησιμοποιήστε μπαλαντέζα για εξωτερική χρήση.
- Όταν τελειώσετε το ψήσιμο, αφήστε τα κάρβουνα να κρυώσουν πριν τα τοποθετήσετε σε ένα μεταλλικό κιβώτιο.
Ψησταριές προπανίου
Σε κάθε πρώτη χρήση ανα έτος ελέγξτε το σωλήνα που συνδέεται με το δοχείο για τυχόν διαρροές εφαρμόζοντας αραιό σαπουνόνερο στη σωλήνα. Στην περίπτωση διαρροής θα δείτε φυσαλίδες. Λόγω της χαρακτηριστικής μυρωδιάς του προπανίου είναι σχετικά εύκολο να διαπιστώσετε την ύπαρξης διαρροής και με την οσμή. Αν συμβεί κάτι τέτοιο κατά τη διάρκεια του ψησίματος, κλείστε αμέσως τη στρόφιγγα και απευθυνθείτε σε έναν ειδικό. Αν παρόλο που έχετε κλείσει τη στρόφιγγα, εξακολουθεί να υπάρχει διαρροή καλέστε το 199. Σε καμία περίπτωση μην μετακινείτε τη σχάρα ψησίματος.