Προσοχή στις ψεύτικες αγγελίες για εργασία στο διαδίκτυο
Τι πρέπει να κάνετε για να προστατευθείτε; Καταρχήν, μην στέλνετε ποτέ χρήματα σε εργοδότη, και μην δίνετε ποτέ τα στοιχεία της πιστωτικής σας κάρτας. Πολλοί απατεώνες ζητάνε χρήμα από τους υποτιθέμενους νεοπροσληφθέντες δήθεν για να τους προσφέρουν ασφάλεια υγείας, υποσχόμενοι ότι θα τα δώσουν πίσω με το πρώτο μηνιάτικο.
Δώστε ιδιαίτερη προσοχή σε μη εταιρικές διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και σε μη ασφαλείας ιστοσελίδες. Ένας πραγματικός διευθυντής προσλήψεων «δεν θα έρθει σε επαφή μαζί σας μέσω μιας διεύθυνσης gmail» . Όσο για τις ιστοσελίδες, το FBI σημειώνει ότι πολλές ψεύτικες εταιρικές ιστοσελίδες ξεκινάνε με “http://” αντί για “https://”. Αλλά αυτό το κριτήριο δεν φτάνει, καθώς κάποιοι εγκληματίες επιλέγουν “https://” για να δίνουν στα υποψήφια θύματά τους μια ψευδή αίσθηση ασφάλειας.
Το FBI συμβουλεύει να «κάνετε μια διαδικτυακή έρευνα της εταιρείας που σας προσλαμβάνει χρησιμοποιώντας μόνο το όνομά της». Βάσει της εμπειρίας, «η ύπαρξη πολλαπλών ιστοσελίδων για την ίδια εταιρεία ίσως κρύβει κάτι κακόβουλο από πίσω».
Και εάν έχετε αμφιβολίες, το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να πάρετε τηλέφωνο απευθείας την εταιρεία. Ζητήστε να μιλήσετε με αυτόν που θα σας κάνει τη συνέντευξη, απλώς και μόνο για να επιβεβαιώσετε το ραντεβού. Αν σας πουν ότι ο διευθυντής προσλήψεων δεν έχει τηλέφωνο ή αν μιλήσετε με αυτόν και σας πει ότι δεν σας γνωρίζει, τότε μάλλον κάτι δεν πάει καλά…