(ΠΑ.Σ.ΟΙ.Π.Α.) – Συγχαρητήρια Επιστολή
Με ιδιαίτερη περηφάνια και συγκίνηση, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Οικογενειών Πεσόντων Αεροπόρων συγχαίρει τον Σμηναγό (ΜΑ) Παναγιώτη Παναγυφτόπουλο, για την συμμετοχή του και την προσφορά του σε μια μικρή αλλά ιδιαίτερα ταλαντούχα και επινοητική ομάδα στελεχών της ΠΑ που οραματίστηκε και υλοποίησε με ιδιαίτερο ζήλο ένα άνευ προηγουμένου πολύπλοκο και σύνθετο εγχείρημα. Τον σχεδιασμό και κατασκευή του πρωτότυπου Τακτικού εξομοιωτή F-16.
Ο Σμηναγός (ΜΑ) Παναγιώτης Παναγυφτόπουλος, είναι τέκνο του αείμνηστου πεσόντα Υποσμηναγού (Ι) Στυλιανού Παναγυφτόπουλου που σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια διατεταγμένης πτήσεως με αεροσκάφος Mirage F-1CG, στις 7 Νοεμβρίου 1994.
Στις 7 Νοεμβρίου 2023, κατά τη διάρκεια της μουσικής εκδήλωσης στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του εορτασμού του Προστάτη της Πολεμικής Αεροπορίας (ΠΑ), Αρχαγγέλου Μιχαήλ, μεταξύ άλλων τιμήθηκε και ο Σμηναγός (ΜΑ) Παναγιωτης Παναγυφτόπουλος από τον Α/ΓΕΑ, Αντιπτέραρχο (Ι) Θεμιστοκλή Μπουρολιά, για την προσφορά του στον τομέα της καινοτομίας. (Φώτο)
Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Οικογενειών Πεσόντων Αεροπόρων συγχαίρει όλα τα στελέχη της ομάδας και ευχόμαστε τον Σμηναγό (ΜΑ) Παναγιώτη Παναγυφτόπουλο να συνεχίσει με αυτόν τον ζήλο και την αποφασιστικότητα και να τον έχει καλά ο Αρχάγγελος Μιχαήλ.
Σχετικά με τον Τακτικό Εξομοιωτή.
Ο τακτικός εξομοιωτής ουσιαστικά είναι ένα πλήρως λειτουργικό αντίγραφο του πραγματικού πιλοτηρίου του Α/Φ F-16 με τα χειριστήρια, όργανα, οθόνες και διακόπτες να βρίσκονται στις ίδιες θέσεις με το πραγματικό αεροσκάφος.
Η διαφορά του Τακτικού εξομοιωτή από έναν κανονικό εξομοιωτή του αεροσκάφους είναι η δυνατότητα που παρέχει για εκπαίδευση σε σύνθετες αποστολές με εξαπόλυση όπλων, βλημάτων αέρος-αέρος/εδάφους σε διασύνδεση με άλλους τακτικούς εξομοιωτές παρέχοντας την ευκαιρία στους ιπταμένους να βιώσουν με ασφάλεια καταστάσεις που θα βίωναν μόνο σε περίπτωση πραγματικών επιχειρήσεων. Οι εξομοιωτές αυτοί που σχεδιάστηκαν και κατασκευάστηκαν αποκλειστικά από αυτή την μικρή ομάδα, έχουν στόχο την κατακόρυφη άνοδο της παροχής εκπαίδευσης σε χειριστές F-16 οι οποίοι πλέον μπορούν να πετάνε συνδυαστικά σε εικονικό περιβάλλον με σενάρια υψηλής δυσκολίας που εξομοιώνονται με ιδιαίτερα υψηλό ρεαλισμό.
Για την δημιουργία τόσο του πρωτότυπου όσο και των υπολοίπων τακτικών εξομοιωτών χρησιμοποιήθηκαν λύσεις από το εμπόριο (Commercial Off-The-Shelf, COTS), εξαρτήματα από πραγματικά αποσυρθέντα Α/Φ καθώς και πάρα πολλά τμήματα αποκλειστικής σχεδίασης από την Ομάδα μας τα οποία εκτυπώθηκαν σε 3D Printers ή σε μηχανές CNC.
Τέλος, αξίζει να αναφερθεί πως η «In-House» δημιουργία της Μοίρας κόστισε ελάχιστα χρήματα σε σχέση με την προμήθεια αντίστοιχων συστημάτων από το εξωτερικό τα οποία μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις ήταν χαμηλότερων δυνατοτήτων από τα συστήματα που κατασκεύασαν και σχεδίασαν τα ελληνικά αεροπορικά χέρια.