Login

Lost your password?
Don't have an account? Sign Up

Παρουσία ΥΦΕΘΑ στην Τελετή Εγκαινίων της Νοσηλευτικής Μονάδας της Ψυχιατρικής Κλινικής του 251 ΓΝΑ

Ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Γιάννης Κεφαλογιάννης παρέστη την Τρίτη 25 Ιουνίου 2024, στην τελετή εγκαινίων της Νοσηλευτικής Μονάδας της Ψυχιατρικής Κλινικής του 251 Γενικού Νοσοκομείου Αεροπορίας (251 ΓΝΑ), όπου τον υποδέχθηκαν ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Δημήτριος Χούπης, ο Αρχηγός ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Δημοσθένης Γρηγοριάδης και ο Διοικητής του Νοσοκομείου Ταξίαρχος (ΥΙ) Κωνσταντίνος Σιαφάκας.

Στο πλαίσιο των εγκαινίων, πραγματοποιήθηκε ομιλία από την Πρόεδρο του Ιδρύματος «Αθηνάς Ι. Μαρτίνου» κ. Ιωάννα Μαρτίνου, καθώς και παρουσίαση της Νοσηλευτικής Μονάδας Ψυχιατρικής από τη Σμήναρχο (ΥΙ) Πολυξένη Βασιλοπούλου.

Το Ίδρυμα «Αθηνάς Ι. Μαρτίνου» προχώρησε σε δωρεά προς το 251 ΓΝΑ για εργασίες ανακαίνισης και παροχή εξοπλισμού στην Ψυχιατρική Κλινική, με στόχο την ποιοτική αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Η Ψυχιατρική Κλινική ξεκίνησε να λειτουργεί και να παρέχει υπηρεσίες ψυχικής υγείας το 1976 και το έργο της είναι κλινικό, εκπαιδευτικό και επιστημονικό. Σε ετήσια βάση, οι άμεσα ωφελούμενοι των υπηρεσιών της είναι, κατά μέσο όρο, 8.000 άτομα. Λειτουργεί σε 24ωρη βάση και το εξειδικευμένο προσωπικό της απαρτίζεται από ειδικούς ψυχιάτρους, ειδικευόμενους ψυχιάτρους, ψυχολόγους, εκπαιδευόμενους ψυχολόγους, λογοθεραπευτές και νοσηλευτικό προσωπικό. Αποστολή της αποτελεί η υψηλού επιπέδου παροχή φροντίδας που αποτυπώνεται στις εμπειρίες των ασθενών, στην ασφάλεια, στην πρόγνωση και στα αποτελέσματα που παράγονται. Ταυτόχρονα, στοχεύει στην παραγωγή νέας γνώσης και δεδομένων που θα αποσκοπούν στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών και των προσφερόμενων υπηρεσιών, μέσα από διαρκή έρευνα και εκπαίδευση.

Ο κ. Κεφαλογιάννης ευχαρίστησε το Ίδρυμα «Αθηνάς Ι. Μαρτίνου» για την δωρεά του, τονίζοντας ότι με τη συνδρομή αυτή, οι άνθρωποι που ταλανίζονται από προβλήματα της ψυχικής σφαίρας και νοσηλεύονται στο 251 ΓΝΑ απέκτησαν έναν εξαιρετικό, σύγχρονο χώρο νοσηλείας, στον οποίο το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό της Πολεμικής Αεροπορίας θα τους παρέχει εξατομικευμένες και βέλτιστες υπηρεσίες. Παράλληλα, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της πολιτικής ηγεσίας στο ιατρικό, νοσηλευτικό και επικουρικό προσωπικό του 251 ΓΝΑ, για τις υπεράνθρωπες προσπάθειες που καταβάλλει και για το τεράστιο έργο που προσφέρει, υπογραμμίζοντας ότι το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας θα είναι αρωγός στην πραγματοποίηση ανάλογων δράσεων και συνεργασιών με ισχυρό κοινωνικό πρόσημο και ουσιαστικό αποτύπωμα στις Ένοπλες Δυνάμεις.

Στον χαιρετισμό του ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας ανέφερε μεταξύ άλλων:

«Αποτελεί ιδιαίτερη τιμή και χαρά να παρευρίσκομαι σήμερα στα εγκαίνια της Ψυχιατρικής Κλινικής του 251 Γενικού Νοσοκομείου Αεροπορίας. 

Είναι γεγονός ότι, Ένοπλες Δυνάμεις προσεγγίζουν ολιστικά τον πάσχοντα άνθρωπο. Πέραν της θεραπείας των σωματικών συμπτωμάτων, επιδεικνύουν ιδιαίτερη μέριμνα για την ψυχική του κατάσταση, στη σφαίρα των συναισθημάτων και της κοινωνικότητας. Σε αυτό το πλαίσιο, βελτιώνουν συνεχώς την ικανότητά του ώστε να απολαμβάνει τη ζωή και να δημιουργεί μια ισορροπία μεταξύ των δραστηριοτήτων και των προσπαθειών, με τελικό στόχο την επίτευξη ψυχολογικής ανθεκτικότητας. 

Με τον τρόπο αυτό, οι Ψυχιατρικές Κλινικές και οι Δομές Ψυχικής Υγείας των Ενόπλων Δυνάμεων συμβάλλουν θεραπευτικά και προληπτικά στην επίτευξη πλήρους σωματικής, ψυχικής και κοινωνικής ευεξίας, υιοθετώντας τις αρχές του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, αλλά και της Ελληνικής Φιλοσοφίας, αφού σύμφωνα με τον Θαλή, ευδαίμων άνθρωπος είναι «Ο το μεν σώμα υγιής, την δε ψυχήν εύπορος, την δε φύσιν ευπαίδευτος». 

Κύριε Αρχηγέ του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας, 

Σας συγχαίρω για τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνετε και σας προτρέπω να συνεχίσετε να είστε καινοτόμοι και ευέλικτοι και να επιδιώκετε συνεργασίες και συνέργειες με τρίτους φορείς εντός και εκτός Ελλάδας. Και σας διαβεβαιώ ότι σε αυτό το ταξίδι θα μας έχετε συνοδοιπόρους. Παρακολουθείστε τις επιστημονικές εξελίξεις, ενημερωθείτε και εξοπλιστείτε με σύγχρονα τεχνολογικά επιτεύγματα, σε όλους τους τομείς των Ενόπλων Δυνάμεων και αφουγκραστείτε τις ανάγκες, όχι μόνο του προσωπικού τους, αλλά και όλων των Ελλήνων πολιτών. Η εξέλιξη, ο εκσυγχρονισμός, οι επικαιροποιημένες γνώσεις, η καλλιέργεια των δεξιοτήτων, αλλά και η ενσυναίσθηση για τον πλησίον χαρακτηρίζουν τις Ένοπλες Δυνάμεις. 

Η ψυχιατρική κλινική του 251 ΓΝΑ, έχοντας συσσωρευμένη πείρα και γνώση, αγκαλιάζει τις ευάλωτες ψυχικά ομάδες και εργάζεται μεθοδικά για την ψυχική ισορροπία των ανθρώπων αυτών, κόντρα σε κάθε είδους αποκλεισμό και προκατάληψη. 

Στην υπηρεσία του ανθρώπου και του περιβάλλοντος, κινείται και το Ίδρυμα Αθηνάς Ι. Μαρτίνου, το οποίο από την αρχή της ίδρυσής του δραστηριοποιείται σε ποικίλους τομείς, μέσω δωρεών με ανθρωπιστικό περιεχόμενο, δίνοντας πνοή και ώθηση στην ελληνική κοινωνία. 

Κα Πρόεδρε, αξιότιμη κα. Μαρτίνου, 

Σας ευχαριστούμε θερμά για την προσφορά σας στον ευαίσθητο χώρο της ψυχικής υγείας. Οι άνθρωποι που εξετάζονται και νοσηλεύονται στο 251 ΓΝΑ, με τη συνδρομή σας, απέκτησαν έναν εξαιρετικό, σύγχρονο χώρο νοσηλείας, στον οποίο το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό της Πολεμικής Αεροπορίας θα τους παρέχει εξατομικευμένες και βέλτιστες υπηρεσίες. 

Αποτελείτε για όλους μας πηγή έμπνευσης και παράδειγμα προς μίμηση, διότι το όραμά σας «…για ανιδιοτελή προσφορά με προορισμό το συλλογικό καλό…» λαμβάνει σάρκα και οστά, εδώ στο 251 ΓΝΑ, κινητοποιώντας μας για να αναζητήσουμε επιπλέον νέες συνεργασίες για τον εκσυγχρονισμό των Ενόπλων Δυνάμεων. 

Σήμερα, το 251 ΓΝΑ δεσμεύεται ενώπιον όλων μας, να στηρίξει τους ασθενείς της Ψυχιατρικής Κλινικής, αξιοποιώντας με σεβασμό και ορθολογισμό τα μέσα που του έχουν διατεθεί, διατηρώντας ταυτόχρονα τη βαριά παράδοση του ονόματός του για την παροχή υψηλής ποιότητας νοσηλευτικής φροντίδας στους πάσχοντες. 

Κλείνοντας, θα ήθελα να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ, αλλά και να μεταφέρω την ευγνωμοσύνη της πολιτικής ηγεσίας στο ιατρικό, νοσηλευτικό και επικουρικό προσωπικό του 251 ΓΝΑ, για τις υπεράνθρωπες προσπάθειες που καταβάλλει και για το τεράστιο έργο που προσφέρει. Έργο που προσφέρει, όχι μόνο στο προσωπικό της Πολεμικής Αεροπορίας, αλλά και σε ένα σημαντικό τμήμα της ελληνικής κοινωνίας. Τα κολακευτικά σχόλια όλων αυτών των ανθρώπων, που ήταν δέκτες των υπηρεσιών υγείας από το 251 ΓΝΑ και το προσωπικό του, αποτελούν το πλέον ισχυρό τεκμήριο για την άριστη λειτουργία του. 

Τέλος, θα ήθελα να εκφράσω την ευχή, ώστε τα σημερινά εγκαίνια να αποτελέσουν εφαλτήριο ανάλογων δράσεων, συνεργασιών και εκδηλώσεων στο μέλλον, οι οποίες θα έχουν ισχυρό κοινωνικό πρόσημο και ουσιαστικό αποτύπωμα στις Ένοπλες Δυνάμεις.»