Παιδιά και έφηβοι: Αυτοάμυνα
Πως πρέπει να αντιδράσει ένας μικρό παιδί ή ένας έφηβος/μια έφηβη, αν βρεθεί στην δύσκολη θέση να πρέπει να υπερασπιστή τον εαυτό του/της;
Χρησιμοποίησε το μυαλό σου πρώτα όχι τις γροθιές/κλωτσιές σου
Μια αποτυχημένη προσπάθεια στην αυτοάμυνα με κάποιο χτύπημα που δεν βρήκε στόχο, ή βρήκε στόχο αλλά δεν είχε αποτέλεσμα, μπορεί να εκνευρίσει ακόμη περισσότερο τον επιτιθέμενο.
Ο προτιμότερος τρόπος να αντιμετωπίσεις μια επίθεση είναι να την αποφύγεις τελείως.
Άκου το ένστικτο σου ακόμη και δεν είναι φανερή η αιτία που σε κάνει να νοιώθεις άβολα.Eίναι καλύτερα να αντιδράσεις ενώ δεν υπάρχει κίνδυνος, παρά να μην αντιδράσεις ενώ υπάρχει.
Αν περπατάς σε ένα δρομάκι μόνος/μόνη σου και νιώθεις ότι κάποιος σε παρακολουθεί ή ότι η «παρέα» μπροστά στον δρόμο σου μοιάζει ύποπτη, καλύτερα να τους αποφύγεις αμέσως και να περπατήσεις κάπου που υπάρχει περισσότερος κόσμος, φώτα και περισσότερη ασφάλεια.
Αποκλιμάκωσε την ένταση
Οι επιθέσεις δεν προέρχονται πάντα από άγνωστους σε σκοτεινά μέρη. Πολλές φορές ο επιτιθέμενος είναι γνωστός αλλά και άγνωστος να είναι, μπορεί να παίξει ρόλο η αποκλιμάκωση της έντασης.
Αν σε ενοχλεί κάποιος στο σχολείο, αγνόησε τις προσβολές του, δείξε ότι δεν σε νοιάζει κράτα την ψυχραιμία σου. Τα άτομα που προκαλούν τη φασαρία, συνήθως ψάχνουν μια δικαιολογία για να χειροδικήσουν. Αν δείξεις ότι δεν τσαντίζεσαι από αυτά που σου λέει πιθανόν να σταματήσει ή να ψάξει για άλλο στόχο.
Κλασσικό παράδειγμα είναι να δώσεις σε έναν ληστή το πορτοφόλι σου χωρίς πολλά πολλά, χωρίς να τον πιέσεις, να τον τσαντίσεις και γενικά να τον κάνεις να πανικοβληθεί.
Μείωσε το ρίσκο
Μάθε το πως να μειώσεις το ρίσκο στην καθημερινότητα σου ακολουθώντας τις συμβουλές του Εθνικού Συμβουλίου πρόληψης εγκλήματος των ΗΠΑ:
Κατανόησε το περιβάλλον σου. Περπάτα σε περιοχές που είναι ανοιχτές, με καλό φωτισμό και περαστικούς, πρόσεξε τα κτίρια, τα πάρκινγκ για σημεία που μπορεί να κρύβεται κάποιος.
Απέφυγε συντομεύσεις από απομονωμένα μονοπάτια
Αν κυκλοφορείς την νύχτα κάντο με παρέα
Σιγουρέψουν ότι οι φίλοι σου και οι γονείς σου ξέρουν το καθημερινό σου πρόγραμμα (σχολείο, φροντιστήρια, προπονήσεις, βόλτες κοκ) Αν πας για βόλτα ενημέρωσε κάποιον για το που και το πότε θα γυρίσεις.
Να δείχνει η γλώσσα του σώματος σου αυτοπεποίθηση. Να φαίνεται ότι ξέρεις που πας και ότι ξέρεις τι γίνεται γύρο σου.
Όταν παίρνεις δημόσια Μέσα, κάτσε κοντά στον οδηγό και δείχνε ξύπνιος/α. Οι επιτιθέμενοι ψάχνουν θύματα που δείχνουν αδύναμα.
Έχε μαζί σου κινητό με τον αριθμό των γονιών σου στην πρώτη κλήση.
Να είσαι διαθέσιμος/διαθέσιμη να αναφέρεις εγκλήματα στην γειτονιά σου και στο σχολείο στην αστυνομία.
φωτογραφία: aytoamyna.com