Login

Lost your password?
Don't have an account? Sign Up

Ο ΥΦΕΘΑ στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων σε εκδήλωση για τη δωρεά Μυελού των Οστών

Ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Γιάννης Κεφαλογιάννης παρέστη χθες Τρίτη 08 Οκτωβρίου 2024, σε εκδήλωση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τη δωρεά μυελού των οστών, που πραγματοποιήθηκε στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων, στον Πειραιά.

Ο κ. Κεφαλογιάννης τόνισε ότι στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας έχει ξεκινήσει συστηματική προσπάθεια από τον Απρίλιο, ώστε να επεκταθεί η αλυσίδα ζωής με δράσεις προσφοράς και εθελοντισμού, αποδεικνύοντας την έμπρακτη ευαισθησία και ανιδιοτέλεια του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων. Παράλληλα, όντας και ο ίδιος εθελοντής δότης μυελού των οστών, απηύθυνε έκκληση στους νέους Δοκίμους να γίνουν αρωγοί σε μία από τις σημαντικότερες κοινωνικές δράσεις, προσφέροντας ελπίδα σωτηρίας στους πάσχοντες συνανθρώπους μας.

Παρών στην εκδήλωση ήταν ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Δημήτριος Χούπης, εκπρόσωποι των Αρχηγών των Γενικών Επιτελείων, του Λιμενικού Σώματος και της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς.

Χαιρετισμό απηύθυναν ο Επιστημονικός Διευθυντής του Σωματείου «ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ» καθηγητής κ. Στυλιανός Γραφάκος, ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων κ. Σταύρος Κέπεντζης, ο Διευθυντής του Κέντρου Ενημέρωσης & Προσέλκυσης Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών του Πανεπιστημίου Πατρών Καθηγητής κ. Αλέξανδρος Σπυριδωνίδης και η Δότρια Μυελού των Οστών κ. Σουλτάνα Ταραμίγκου. Το χαιρετισμό της Προέδρου του Σωματείου «ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ» κ. Χριστιάννας Β. Βαρδινογιάννη ανέγνωσε ο κ. Στυλιανός Γραφάκος.

Στον χαιρετισμό του, ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, μεταξύ άλλων, ανέφερε:

«Αποτελεί ιδιαίτερη χαρά και τιμή, να βρίσκομαι, για ακόμα μια φορά εδώ, σε μία από τις πλέον καταξιωμένες σχολές της Πατρίδας μας, τη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων. Αυτήν όμως τη φορά, η συνάντησή μας εξυπηρετεί έναν εξαιρετικά ευγενή σκοπό. Την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση για τη δωρεά μυελού των οστών – μια πράξη ανιδιοτελούς προσφοράς προς τον συνάνθρωπο. Ο εθελοντισμός και η προσφορά αποτελούν στάση ζωής και είναι έννοιες συνυφασμένες με τη ναυτική παράδοση.

Ήδη από την αρχαιότητα, κάθε ναυτικός ένιωθε πηγαία την ανάγκη να βοηθήσει οποιονδήποτε κινδύνευε η ζωή του στη θάλασσα. Άλλωστε, θα μπορούσε, αν του το επιφύλασσε η μοίρα, να βρισκόταν αυτός στη θέση του. Έτσι, σιγά-σιγά, δημιουργήθηκαν οι ναυτικές παραδόσεις, που έγιναν τελικά μέρος του Διεθνούς Δικαίου.

Από το βήμα λοιπόν της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων, το σημείο αναφοράς της ναυτικής Παράδοσης του Έθνους μας, απευθύνω έκκληση σε όλους εσάς, να μεταφέρετε τις ναυτικές παραδόσεις στην ξηρά. Όπως η παροχή βοήθειας, σε όποιον τη χρειάζεται στη θάλασσα, μπορεί να σώσει τη ζωή του, έτσι και η δωρεά μυελού των οστών μπορεί να σώσει τη ζωή πασχόντων συνανθρώπων μας.

Κύριε Υπαρχηγέ του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού

Κύριε Αρχηγέ του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής

Ακτοφυλακής,

Όντας και εγώ ο ίδιος εθελοντής δότης μυελού των οστών, σας παρακαλώ να στηρίξετε τη σημερινή δράση και να ενθαρρύνετε τις νέες και τους νέους Δοκίμους, καθώς και το προσωπικό του οποίου ηγείστε, να κάνει αυτό το δώρο ζωής. Κάθε συμμετοχή είναι σημαντική, κάθε συμμετοχή μετράει, κάθε συμμετοχή κάνει τη διαφορά στη ζωή των συνανθρώπων μας που έχουν ανάγκη.

Κύριε Διοικητά,

Ηγείστε του ανθού της ελληνικής ναυτοσύνης, συνεχίζοντας την παράδοση που θέλει τη Σχολή να φτιάχνει Αξιωματικούς που θα γίνουν θαλασσοκράτορες, όπως λέει και το ρητό «Αεί τη Ελλάδι θαλλασοκράτορας παιδεύει ναυμάχους». Τους Αξιωματικούς εκείνους που μας κάνουν υπερήφανους, υψώνοντας την ελληνική σημαία, όχι μόνο στον ιστό των Πλοίων τους, αλλά ψηλά μέσα στην καρδιά τους. Σήμερα λοιπόν, σας δίνεται η ευκαιρία να αποδείξετε, πως οι ναυτικές παραδόσεις που επιβάλλουν την παροχή βοήθειας, μπορούν να σώσουν μια ανθρώπινη ζωή στην ξηρά.

Αγαπητά στελέχη,

Αγαπητοί Δόκιμοι,

Είστε οι συνεχιστές της ένδοξης ναυτικής μας παράδοσης! Η προτροπή μου προς εσάς, δεν αφορά σε κάτι ανέφικτο ή επικίνδυνο, αλλά σε κάτι απλό, εύκολο και βαθύτατα αλτρουιστικό. Μιλώντας εξ’ ιδίας πείρας, σας προτρέπω να γίνετε αρωγοί μίας από τις σημαντικότερες κοινωνικές δράσεις και να προσφέρετε ελπίδα σωτηρίας στους πάσχοντες συνανθρώπους μας. Σκεφθείτε, κάτι συγκλονιστικό. Ότι η δωρεά σας αυτή μπορεί να σώσει μια ανθρώπινη ζωή.

Η ζωή ενός συνανθρώπου μας μπορεί να εξαρτάται από εσάς. Η μικρότερη λοιπόν πράξη καλοσύνης αξίζει περισσότερο από τη μεγαλύτερη πρόθεση. Ας κάνουμε πράξη τα όσα η επιστήμη μάς υποδεικνύει και η συνείδησή μας, μάς παρακινεί. Πιστεύω στο ανήσυχο, δημιουργικό και νεανικό σας πνεύμα, στα όνειρα και τις προσδοκίες σας για το μέλλον, στη διαρκή εσωτερική σας ανάγκη για συνεισφορά, στις βαθιά ριζωμένες μέσα σας ανθρωπιστικές αξίες και αρχές.

Πιστεύω ότι εσείς μπορείτε να κάνετε τη διαφορά, γι’ αυτό και σας καλώ, με τη συνδρομή των καταρτισμένων εθελοντών των επιτετραμμένων φορέων, να συνεισφέρετε, καταθέτοντας εμπράκτως και από καρδιάς την πρόθεσή σας να βοηθήσετε τον συνάνθρωπο. Η θάλασσα, δίνει στον άνθρωπο ελπίδα. Εσείς, οι άνθρωποι της θάλασσας, μπορείτε να δώσετε την ελπίδα στους πάσχοντες συνανθρώπους μας.

Κύριε Πρόεδρε του Εθνικού Οργανισμού

Μεταμοσχεύσεων,

Κύριε Διευθυντά του Συλλόγου Όραμα Ελπίδας,

Κύριε Διευθυντά του ΚΕΔΜΟΠ Χάρισε Ζωή,

Από την έναρξη των δράσεων «2024 – Έτος Αλληλεγγύης για τις Ένοπλες Δυνάμεις», τον Απρίλιο, η αλυσίδα ζωής που έχει ξεκινήσει το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας επιμηκύνεται. Επιπλέον, με τις επιτυχημένες προσπάθειες των συλλόγων «ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ» και «ΚΕΔΜΟΠ ΧΑΡΙΣΕ ΖΩΗ», με τις έγκυρες και επιστημονικώς τεκμηριωμένες ενημερώσεις τους, ευαισθητοποιούνται και προστίθενται συνεχώς νέοι εθελοντές, αγγίζοντας περίπου τις πεντακόσιες εγγραφές και αποδεικνύοντας συνεχώς την έμπρακτη ευαισθησία και ανιδιοτέλεια του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων.

Το αγαστό έργο των συλλόγων, με τη στήριξη του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, έχει αποφέρει καρπούς και μέσω των δράσεων που αναμένεται να υλοποιηθούν το επερχόμενο χρονικό διάστημα, έχουμε θέσει ως πρωταρχικό μας στόχο τη συνεχή αύξηση της δεξαμενής εθελοντών δοτών μυελού των οστών, στην προσπάθειά μας να συνδράμουμε, με κάθε δυνατό τρόπο, στον ιδιαίτερο αγώνα των συνανθρώπων μας. Ας γίνουμε όλοι μας, κοινωνοί και συμμέτοχοι μιας δράσης ευαισθητοποίησης και προσφοράς στον συνάνθρωπο».