Login

Lost your password?
Don't have an account? Sign Up

Ο περί Ποινικού Κώδικα Νόμος (ΚΕΦ.154) για ληστεία

Ορισμός ληστείας

282. Όποιος κλέβει κάτι και κατά ή αμέσως πριν ή αμέσως μετά το χρόνο της κλοπής, χρησιμοποιεί ή απειλεί να χρησιμοποιήσει πραγματική βία εναντίον οποιουδήποτε προσώπου ή περιουσίας, με σκοπό απόκτησης ή κατακράτησης εκείνου που εκλάπηκε ή με σκοπό αποτροπής ή εξουδετέρωσης αντίστασης που προβάλλεται εναντίον της κλοπής ή κατακράτησης αυτού, είναι ένοχος του κακουργήματος της ληστείας.

Ποινή ληστείας

283. Όποιος διαπράττει το ποινικό αδίκημα της ληστείας υπόκειται σε φυλάκιση δεκατεσσάρων χρόνων. Αν ο υπαίτιος είναι οπλισμένος με επικίνδυνο ή επιθετικό όπλο ή όργανο ή συνοδεύεται από ένα ή περισσότερα πρόσωπα ή αν κατά ή αμέσως πριν ή αμέσως μετά το χρόνο της ληστείας, τραυματίσει, κτυπήσει, πλήξει ή χρησιμοποιήσει οποιαδήποτε άλλη μορφή σωματικής βίας εναντίον άλλου, αυτός υπόκειται στην ποινή της φυλάκισης διά βίου.

Απόπειρα ληστείας

284. Όποιος επιτίθεται εναντίον άλλου με σκοπό κλοπής και κατά ή αμέσως πριν ή αμέσως μετά το χρόνο της επίθεσης, χρησιμοποιεί ή απειλεί να χρησιμοποιήσει πραγματική βία εναντίον οποιουδήποτε προσώπο ή περιουσίας, με σκοπό απόκτησης του πράγματος στο οποίο αποβλέπει η κλοπή, ή με σκοπό αποτροπής ή εξουδετέρωσης αντίστασης που προβάλλεται εναντίον της κλοπής αυτού, είναι  ένοχος κακουργήματος και υπόκειται σε φυλάκιση επτά χρόνων.

Αν ο υπαίτιος είναι οπλισμένος με επικίνδυνο ή επιθετικό όπλο ή όργανο ή συνοδεύεται από ένα ή περισσότερα πρόσωπα ή αν κατά ή αμέσως πριν ή αμέσως μετά το χρόνο της επίθεσης, τραυματίσει, κτυπήσει, πλήξει ή χρησιμοποιήσει οποιαδήποτε άλλη μορφή σωματικής βίας εναντίον άλλου, αυτός υπόκειται στην ποινή της φυλάκισης διά βίου.

Επίθεση με σκοπό κλοπής

285. Όποιος επιτίθεται εναντίον άλλου με σκοπό κλοπής, είναι ένοχος κακουργήματος και υπόκειται σε φυλάκιση τριών χρόνων.

Είσοδος ενόπλου σε ξένη περιουσία με σκοπό κλοπής

286. Όποιος εισέρχεται στην περιουσία άλλου με σκοπό κλοπής, οπλισμένος με επικίνδυνο ή επιθετικό όπλο ή όργανο ή συνοδευόμενος από ένα ή περισσότερα πρόσωπα, κάτω από περιστάσεις που δικαιολογούν εύλογη ανησυχία ότι θα χρησιμοποιήσει βία εναντίον οποιουδήποτε προσώπου για προώθηση τέτοιου σκοπού ή με σκοπό απόδρασης ή διευκόλυνσης της απόδρασης του, είναι ένοχος κακουργήματος και υπόκειται σε φυλάκιση πέντε χρόνων.

Απαίτηση περιουσίας με γραπτές απειλές

287. Όποιος, με σκοπό να αποσπάσει ή να προσποριστεί ο,τιδήποτε από άλλο, και ενώ γνωρίζει το περιεχόμενο του γραπτού, συντελεί ώστε να πάρει από άλλο γραπτό με το οποίο απαιτείται ο,τιδήποτε από οποιοδήποτε χωρίς εύλογη ή πιθανή αιτία και με το οποίο απειλείται να προξενηθεί βλάβη ή οποιοδήποτε είδος ζημιάς εναντίον άλλου, είτε από τον υπαίτιο είτε από τρίτο, σε περίπτωση μη συμμόρφωσης με τέτοια απαίτηση, είναι ένοχος κακουργήματος και υπόκειται σε φυλάκιση δεκατεσσάρων χρόνων.

Απόπειρα εκβίασης με απειλές

288. Όποιος με σκοπό να αποσπάσει ή να προσποριστεί ο,τιδήποτε από άλλο-

(α) κατηγορεί ή απειλεί να κατηγορήσει άλλο ότι διάπραξε κακούργημα ή πλημμέλημα ή ότι έκαμε πρόταση σε άλλο ή απείλησε άλλο για υποκίνηση αυτού να διαπράξει ή να επιτρέψει τη διάπραξη κακουργήματος ή πλημμελήματος ή

(β) απειλεί ότι οποιοδήποτε πρόσωπο θα κατηγορηθεί από άλλο για κακούργημα ή πλημμέλημα ή για οποιαδήποτε τέτοια πράξη ή

(γ) ενώ γνωρίζει το περιεχόμενο αυτού, συντελεί ώστε να ληφθεί από άλλο γραπτό το οποίο περιέχει κατηγορία ή απειλή όπως αναφέρεται πιο πάνω,

είναι ένοχος κακουργήματος και αν η κατηγορία ή η απειλή κατηγορίας αφορά-

(i) ποινικό αδίκημα για το οποίο δύναται να επιβληθεί η θανατική ποινή ή η ποινή φυλάκισης διά βίου ή

(ii) οποιοδήποτε από τα ποινικά αδικήματα που ορίζονται στα άρθρα 144 μέχρι 177 (περιλαμβανόμενων και των δύο) ή σε απόπειρα διάπραξης τέτοιου αδικήματος ή

(iii) επίθεση με σκοπό να έρθει σε παρά φύση συνουσία με άλλο ή παράνομη και άσεμνη επίθεση εναντίον άντρα ή

(iv) πρόταση ή απειλή που γίνεται σε άλλο για υποκίνηση αυτού να διαπράξει ή να επιτρέψει τη διάπραξη οποιουδήποτε από τα ποινικά αδικήματα που αναφέρονται πιο πάνω,

ο υπαίτιος υπόκειται σε φυλάκιση δεκατεσσάρων χρόνων.

Σε κάθε άλλη περίπτωση ο υπαίτιος υπόκειται σε φυλάκιση τριών χρόνων.

Είναι αδιάφορο κατά πόσο ο κατηγορηθείς ή ο απειληθείς κατηγορηθεί, ότι διάπραξε ή όχι το ποινικό αδίκημα ή την πράξη για την οποία κατηγορείται ή απειλείται να κατηγορηθεί.

Να επιφέρει με απειλές την εκτέλεση εγγράφων, κλπ.

289. Όποιος, με σκοπό καταδολίευσης και με τη χρήση παράνομης βίας εναντίον ή με τον περιορισμό άλλου προσώπου ή με την απειλή τέτοιας βίας ή περιορισμού ή με τη διατύπωση ή απειλής διατύπωσης κατηγορίας εναντίον άλλου για τη διάπραξη κακουργήματος ή πλημμελήματος ή με την πρόταση σε άλλο ή με απειλή άλλου για υποκίνηση αυτού να διαπράξει ή να επιτρέψει τη διάπραξη ποινικού αδικήματος, εξαναγκάζει ή υποκινεί άλλο-

(α) να εκτελέσει, εκδώσει, αποδεχτεί, οπισθογραφήσει, μεταβάλει ή καταστρέψει ολόκληρο ή μέρος, αξιόγραφο ή

(β) να γράψει, αποτυπώσει, ή επιθέσει όνομα ή σφραγίδα σε χαρτί ή περγαμηνή, με σκοπό να καταστεί αυτό μετά από αυτά ή να μετατραπεί σε αξιόγραφο ή να τύχει της χρήσης ή της μεταχείρισης αξιογράφου,

είναι ένοχος κακουργήματος και υπόκειται σε φυλάκιση δεκατεσσάρων χρόνων.

Απαίτηση περιουσίας με απειλές με σκοπό κλοπής

290. Όποιος με σκοπό κλοπής πολύτιμου πράγματος απαιτεί αυτό από άλλο, με απειλές ή βία, είναι ένοχος κακουργήματος και υπόκειται σε φυλάκιση πέντε χρόνων.

Εκβίαση

290Α.—(1) Πρόσωπο το οποίο με σκοπό να αποκομίσει ο ίδιος ή άλλος παράνομο περιουσιακό όφελος, εξαναγκάζει κάποιον,  με βία ή με απειλή, σε πράξη, παράλειψη ή ανοχή από την οποία επέρχεται ζημιά στην περιουσία του εξαναγκαζομένου ή άλλου προσώπου, είναι ένοχος κακουργήματος και υπόκειται σε ποινή φυλάκισης που δεν υπερβαίνει τα δεκατέσσερα (14) έτη.

(2) Όποιος αποπειράται να διαπράξει το αδίκημα κατά παράβαση του εδαφίου (1) του παρόντος άρθρου, είναι ένοχος κακουργήματος και υπόκειται σε ποινή φυλάκισης που δεν υπερβαίνει τα πέντε (5) έτη.