Ο Ν. Δένδιας στην Αλεξανδρούπολη και την XII Μηχανοκίνητη Μεραρχία Πεζικού
Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας, επισκέφθηκε χθες, Τετάρτη 13 Μαρτίου 2024, την έδρα της XII Μηχανοκίνητης Μεραρχίας Πεζικού (ΧΙΙ Μ/Κ ΜΠ), στην Αλεξανδρούπολη, συνοδευόμενος από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Δημήτριο Χούπη και τον Αρχηγό ΓΕΣ Αντιστράτηγο Γεώργιο Κωστίδη.
Παρόντες ήταν ο Διοικητής της 1ης Στρατιάς Αντιστράτηγος Δημόκριτος Κωνσταντάκος και ο Διοικητής του Δ΄ΣΣ Αντιστράτηγος Σταύρος Παπασταθόπουλος.
Ο κ. Δένδιας ενημερώθηκε από τον Διοικητή της XII Μηχανοκίνητης Μεραρχίας Πεζικού Ταξίαρχο Γεώργιο Γιώτη, για επιχειρησιακά θέματα και την αποστολή του Σχηματισμού.
Απευθυνόμενος στη Διοίκηση και τα στελέχη της XII Μηχανοκίνητης Μεραρχίας Πεζικού, ο κ. Δένδιας ανέφερε:
«Κύριε Αρχηγέ ΓΕΕΘΑ, κύριε Αρχηγέ Στρατού, κύριοι Στρατηγοί, κυρίες κύριοι στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, είναι μεγάλη μου χαρά και μεγάλη μου τιμή σήμερα που βρίσκομαι στην έδρα της 12ης Μηχανοκίνητης Μεραρχίας εδώ στην Αλεξανδρούπολη.
Μιας πόλης της οποίας είμαι δημότης και μίας πόλης για την οποία υπερηφανεύομαι ότι πολύ καιρό πριν είδα τις τεράστιες δυνατότητές της και το ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει και για την πατρίδα μας, αλλά και για τους συμμάχους μας.
Η κατ΄ αρχήν οραματική σκέψη για την Αλεξανδρούπολη εμφανίστηκε στον χάρτη με την συμφωνία με τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής το 2019 που είχα την τιμή να υπογράψω ως Υπουργός Εξωτερικών της πρώτης κυβέρνησης Μητσοτάκη, της αμυντικής εκείνης συμφωνίας.
Αν διαβάσει κανείς το κείμενό της βλέπει καθαρά πως διατυπώνεται η στρατηγική σημασία της Αλεξανδρούπολης.
Ένα κέντρο κομβικής σημασίας, κέντρο ενέργειας, κέντρο αλυσίδας εφοδιασμού.
Και είχα πει τότε κατά την υπογραφή αυτής της συμφωνίας πόσο μεγάλο στοίχημα είναι για την Ελλάδα, αλλά και για τις συμμαχίες μας και για το ΝΑΤΟ η επιτυχία αυτού του εγχειρήματος, που επίσης συνιστά επιτυχία και για την κοινωνία της Θράκης.
Και μπορώ να πω σήμερα ότι αυτό το στοίχημα κερδήθηκε. Ζούμε σε μια εποχή μεγάλης γεωπολιτικής αβεβαιότητας, δε σας λέω κάτι καινούριο, η πατρίδα μας, η Ελλάδα, στηριζόμενη στις Ένοπλες Δυνάμεις μας αποτελεί έναν πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας, ακριβώς γιατί μπορεί να προβάλλει την αποτρεπτική της ικανότητα.
Λίγες μέρες πριν, δύο μέρες πριν για την ακρίβεια, μαζί με τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ και με τον Αρχηγό Ναυτικού ήμασταν στον Κόλπο του Άντεν στη φρεγάτα μας Ύδρα. Νοιώσαμε την περηφάνεια να βλέπουμε τη σημαία της πατρίδας μας στον ιστό της Ύδρας και όπως ξέρετε η Ύδρα σήμερα το πρωί στο πλαίσιο της αποστολής της ενεπλάκη στην αποτροπή επίθεσης drones κατά εμπορικού πλοίου.
Είμαστε υπερήφανοι για τις επιχειρήσεις της πατρίδας μας που διεξάγονται για την προστασία του εθνικού συμφέροντος, του ρόλου της χώρας μας, αλλά και των συμφερόντων του καθενός Έλληνα και της καθεμιάς Ελληνίδας της ελληνικής κοινωνίας.
Περαιτέρω θα ήθελα να σας πω μία κουβέντα για την Ατζέντα 2030, το σχέδιο μεταρρύθμισης των Ενόπλων Δυνάμεων της πατρίδας μας, το μεγαλύτερο σχέδιο μεταρρύθμισης των Ενόπλων Δυνάμεων από σύστασης Ελληνικού Κράτους, όπως χαρακτηριστικά είπε ο Πρωθυπουργός κατά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου.
Ένα πολύ σημαντικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση είναι το σχέδιο νόμου, το οποίο πρόσφατα εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο και σε λίγες μέρες θα παρουσιαστεί στη Βουλή των Ελλήνων, που αφορά την έρευνα, την ανάπτυξη και την καινοτομία στις Ένοπλες Δυνάμεις.
Περιλαμβάνει επίσης τον εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου των στρατιωτικών σχολών, ώστε να μπορούν να ασχοληθούν οι εξαιρετικού επιπέδου φοιτούντες με την έρευνα και να μπορούν να κάνουν έρευνα και σε διδακτορικό επίπεδο.
Επίσης την σύσταση κοινού Σώματος Πληροφορικής, την δημιουργία Διεύθυνσης Καινοτομίας, ώστε να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε έναν σύγχρονο και αποτελεσματικό στρατό, σύγχρονες και αποτελεσματικές Ένοπλες Δυνάμεις, που μπορούν να ανταποκριθούν με επάρκεια στις προκλήσεις του 21ου αιώνα.
Να διασφαλίσουν το ρόλο της πατρίδας μας, να διασφαλίσουν την ασφάλεια των Ελλήνων πολιτών, τη δυνατότητα της ελληνικής κοινωνίας σε περιβάλλον ειρήνης να αναπτυχθεί και να βελτιώσει την ποιότητα της ζωής των συμπολιτών μας.
Κι επίσης να διασφαλίσουμε απολύτως έναντι οιασδήποτε αμφισβήτησης και οιασδήποτε επιβουλής την εθνική μας κυριαρχία, την ανεξαρτησία μας, την κυριαρχία μας, τα κυριαρχικά μας δικαιώματα.
Θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά όλα τα στελέχη, ιδίως εδώ στην ακριτική Θράκη, για την προσφορά τους, για την υπηρεσία τους, για την συμμετοχή τους στη διασφάλιση της ανεξαρτησίας και της ακεραιότητας της πατρίδας μας.
Σας ευχαριστώ θερμά και από καρδιάς.»