Login

Lost your password?
Don't have an account? Sign Up

Ο ισραηλινός στρατός είναι έτοιμος για “μήνες” μαχών στον Λίβανο και τη Γάζα

Ο ισραηλινός στρατός είναι έτοιμος για «μήνες» μαχών στη Λωρίδα της Γάζας και στον Λίβανο, είπε χθες μια πηγή ασφαλείας, κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης με ξένους δημοσιογράφους.

«Είμαστε προετοιμασμένοι για μήνες και θα παραμείνουν για όσο χρονικό διάστημα χρειαστεί προκειμένου να εγγυηθούμε την ασφάλειά μας», δήλωσε αυτή η πηγή, που δεν θέλησε να κατονομαστεί, αναφερόμενη στις στρατιωτικές επιχειρήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη στη Λωρίδα της Γάζας, στον Λίβανο, όπως επίσης σε μια πιθανή απάντηση του Ισραήλ στην ιρανική επίθεση της 1ης Οκτωβρίου.

Η χώρα δεν διεξάγει «έναν πόλεμο εναντίον της Γάζας, ούτε έναν άλλο πόλεμο εναντίον του Λιβάνου», όμως «έναν πόλεμο εναντίον του Ιράν, σε ορισμένες περιπτώσεις απευθείας, σε ορισμένες περιπτώσεις έμμεσο, μέσω των συμμάχων του Ιράν», επισήμανε.

Το Ισραήλ κατάφερε να «εξουδετερώσει όλη τη διοικητική αλυσίδα» της παλαιστινιακής Χαμάς και της λιβανικής Χεζμπολάχ, συμμάχου της-και οι δύο έχουν τη στήριξη της Τεχεράνης, όπως και να εξαρθρώσει «ένα μεγάλο μέρος των στρατιωτικών δυνατοτήτων τους», είπε η πηγή, αναφερόμενη στις πρόσφατες στρατιωτικές επιχειρήσεις.

Ο στόχος του στρατού είναι να αποδυναμώσει στο μέγιστο αυτές «τις τρομοκρατικές οργανώσεις», εξήγησε η πηγή ασφαλείας.

«Στη Λωρίδα της Γάζας είναι κάτι περισσότερο από μια καταστολή της εξέγερσης», διευκρίνισε η πηγή, που εκτιμά ότι η παλαιστινιακή ισλαμιστική οργάνωση διαθέτει «περίπου 1000» μαχητές και «περίπου 100 το μέγιστο» πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς που θα μπορούσαν να φθάσουν στο Τελ-Αβίβ.

Το Γαλλικό Πρακτορείο δεν μπορεί να επιβεβαιώσει αυτούς τους αριθμούς.

Μακροπρόθεσμα, το Ισραήλ ελπίζει, σύμφωνα με αυτήν την πηγή ασφαλείας, να περάσει από δυναμικές που επικεντρώνονται σε «οργανώσεις σε (δυναμικές που επικεντρώνονται σε) κράτη» και επιθυμεί να την εγκατάσταση σταθερών εξουσιών, ιδίως στον Λίβανο.

Οι παράμετροι του ψηφίσματος των Ηνωμένων Εθνών 1701, που αφορά κυρίως τη μη διάδοση των όπλων στην παραμεθόριο ζώνη και τον ορισμό ενός συνόρου αποδεκτού από τις δύο χώρες, εξυπηρετούν το Ισραήλ σύμφωνα με την πηγή ασφαλείας, όμως μονάχα το Ισραήλ θα είναι «σε θέση να κάνει σεβαστούς» αυτούς τους κανόνες και επομένως ο στρατός του πρέπει να παραμείνει εκεί.

Η κατάσταση θα είναι πιο περίπλοκη στη Γάζα, επομένως, σύμφωνα με τον ίδιο. «Ο στρατός θα παραμείνει για όσο πρέπει» και «μονάχα εφόσον εγγυηθούμε την ασφάλεια, θα είναι καιρός να σκεφτούμε το επόμενο βήμα».