Οικολογική οδήγηση: 5 μύθοι που θα ακούσεις
Η οικολογική οδήγηση δεν απευθύνεται αποκλειστικά στους φίλους του περιβάλλοντος, αλλά σε όλους τους οδηγούς οχημάτων που θέλουν να μειώσουν την κατανάλωση καυσίμου και να εξοικονομήσουν χρήματα.
Υπάρχουν όμως -και λογικά θα τις έχεις ακούσει- διάφορες συμβουλές που τελικά αποδεικνύονται μύθοι! Πάμε λοιπόν να δούμε τι ισχύει και πώς τελικά θα αποκτήσεις μία πιο οικολογική συνείδηση για όσο βρίσκεσαι πίσω από το τιμόνι.
Οικολογική οδήγηση σημαίνει…
Οικολογική οδήγηση σημαίνει να μειώνεις την εκπομπή αερίων θερμοκηπίου κατά τη διάρκεια της οδήγησής σου. Αυτό επιτυγχάνεται εφόσον συνδυάσεις μία καλή οδηγική συμπεριφορά και τις τεχνολογικές δυνατότητες που δίνει το όχημά σου, για να συμβάλλεις τελικά στη μείωση της κατανάλωσης καυσίμου και, κατά συνέπεια, των εκπομπών CO2.
Στην προσπάθεια αυτή θα ακούσεις διάφορες συμβουλές. Ωστόσο, δεν είναι πάντα οι σωστές και στο τέλος καταλήγεις να σπαταλάς περισσότερο καύσιμο από ό,τι χρειάζεται.
Οι 5 μύθοι που θα ακούσεις για την οικολογική οδήγηση:
No.1 Μύθος για την οικολογική οδήγηση: “Αφού σταματήσεις στο κόκκινο φανάρι, πρέπει να επιταχύνεις ήρεμα”
Η αλήθεια πίσω από τον μύθο… Όσο περισσότερο χρόνο αφιερώνεις στην επιτάχυνση, τόσο περισσότερο καύσιμο καταναλώνει το αυτοκίνητό σου! Αντίθετα, θα πρέπει να ξεκινήσεις επιταχύνοντας πάντα με ασφάλεια. Να κάνουμε όμως και μία διευκρίνιση.
Αν είσαι νέος οδηγός, είναι λογικό ακόμα να δυσκολεύεσαι να χειριστείς άψογα το όχημά σου. Αυτό θα το καταφέρεις στην πορεία αποκτώντας την απαραίτητη εμπειρία.
– Ωστόσο, στον δρόμο επιτάχυνε αργά και σταθερά, κρατώντας σταθερή ταχύτητα για να μειώσεις την κατανάλωση καυσίμων. Ουσιαστικά, πρέπει να αποφύγεις τα γρήγορα φρεναρίσματα και τις επιταχύνσεις.
No.2 Μύθος για την οικολογική οδήγηση: “Οικολογική οδήγηση σημαίνει περισσότερος χρόνος στον δρόμο”
Η αλήθεια πίσω από τον μύθο… Η οικολογική οδήγηση μπορεί πραγματικά να εξοικονομήσει χρόνο, αρκεί να γίνεται σωστά και χωρίς παρανοήσεις. Όπως θα έχεις καταλάβει η οικολογική είναι και η οικονομική οδήγηση άρα δεν κάνεις κινήσεις που θα σε καθυστερήσουν ή θα σου κοστίσουν παραπάνω. Επομένως, πρέπει να είσαι σε θέση να βλέπεις τη μεγαλύτερη εικόνα και λαμβάνεις υπόψη τα φανάρια μπροστά σου, τους άλλους οδηγούς στο οδικό δίκτυο, τις αποστάσεις που πρέπει να κρατάς από αυτούς. Αν κινείσαι με αυτό τον τρόπο, τότε στο τέλος θα χρειάζεσαι λιγότερες στάσεις.
– Προγραμμάτισε εκ των προτέρων τις διαδρομές που έχεις να κάνεις και πάρε μόνο όσα πραγματικά χρειάζεσαι στο αυτοκίνητό σου. Οι περιττές διαδρομές αλλά και αποσκευές αυξάνουν την κατανάλωση καυσίμου και τον χρόνο στον δρόμο.
No.3 Μύθος για την οικολογική οδήγηση: “Οδήγησε με χαμηλές στροφές κινητήρα”
Η αλήθεια πίσω από τον μύθο… Ο στόχος σου σαν οδηγός πρέπει να είναι η διατήρηση της σωστότερης ταχύτητας. Αυτό σίγουρα δεν σημαίνει να οδηγείς όσο πιο αργά γίνεται. Δες τι είναι καλύτερο, τι προτείνεται για το δικό σου όχημα και να μην εφαρμόζεις γενικές συμβουλές.
– Να θυμάσαι ότι η χρήση του cruise control σε αυτοκινητόδρομους μπορεί να προσφέρει πολλά οφέλη, ιδίως όσον αφορά την οικονομία καυσίμου, καθώς αυτή η ρύθμιση επιτρέπει στον κινητήρα να καταναλώνει λιγότερη βενζίνη ενώ ταξιδεύει με σταθερή ταχύτητα. Παρέχει μια αυξημένη αίσθηση ευκολίας, αφαιρώντας κάθε ανάγκη για υπερβολική επιτάχυνση ή φρενάρισμα, ώστε η οδήγηση να είναι πιο σταθερή.
No.4 Μύθος για την οικολογική οδήγηση: “Το ρελαντί φυσικά και μειώνει την κατανάλωση καυσίμου”
Η αλήθεια πίσω από τον μύθο… Ο κινητήρας στο ρελαντί τροφοδοτείται συνεχώς με καύσιμο. Σβήσε τον κινητήρα, αν το αυτοκίνητό σου παραμένει στατικό για πάνω από ένα λεπτό. Σε σύγκριση με την εκκίνησή του, ο κινητήρας καταναλώνει πιο πολλά καύσιμα σε 10 δευτερόλεπτα λειτουργίας στο ρελαντί.
-Η αυτόματη απενεργοποίηση του κινητήρα, χάρη στη χρήση του Start-Stop, μπορεί να είναι ένα ιδανικό εργαλείο για αυτό το σκοπό.
No.5 Μύθος για την οικολογική οδήγηση: “Το ρελαντί είναι ο καλύτερος τρόπος για να ζεστάνεις τον κινητήρα του αυτοκινήτου”
Η αλήθεια πίσω από τον μύθο… Μια μηχανή ζεσταίνεται καλύτερα υπό ελαφρύ φορτίο σε συνθήκες απλής οδήγησης, παρά όταν το όχημα είναι σταθμευμένο. Είναι συνετό λοιπόν να ξεκινήσεις να οδηγείς ήρεμα και απλώς να αποφύγεις τις απότομες επιταχύνσεις και τις πολύ υψηλές στροφές του κινητήρα μέχρι να ζεσταθεί τελείως ο κινητήρας. Αυτό συνήθως διαρκεί περίπου 10-15 λεπτά.
-Πριν ωστόσο ξεκινήσεις, έλεγξε το όχημά σου. Ένα καλά συντηρημένο όχημα είναι πιο αποδοτικό στην κατανάλωση καυσίμων. Έλεγξε τη στάθμη λαδιού και νερού του οχήματος και αντικατάστησε τα φίλτρα καυσίμου τακτικά. Αξίζει επίσης να ελέγξεις την πίεση των ελαστικών, καθώς η υπερβολική ή χαμηλή πίεση μπορεί να αυξήσει την κατανάλωση καυσίμων.