Login

Lost your password?
Don't have an account? Sign Up

Οδηγώντας τη μηχανή χειμώνα

Η χειμερινή οδήγηση με μοτοσυκλέτα είναι αρκετά δύσκολη καθώς αναπόφευκτα ο οδηγός της μηχανής έρχεται σε επαφή με τις χειμερινές καιρικές συνθήκες όπως για παράδειγμα η βροχή. Με την κατάλληλη όμως προετοιμασία,  μπορείς να οδηγείς τη μοτοσυκλέτα σου με ασφάλεια αλλά και χωρίς να επηρεαστεί αρνητικά η ίδια η μοτοσυκλέτα από το χειμώνα.

Οδηγώντας τη μοτοσυκλέτα με ασφάλεια 

Η χειμερινή οδήγηση όπως είπαμε είναι ιδιαίτερα δύσκολη για έναν οδηγό μοτοσυκλέτας και το πρώτο σημαντικό πράγμα, που απασχολεί είναι η ασφάλεια. Πως δηλαδή ο αναβάτης της μηχανής θα είναι προστατευμένος και ασφαλής κατά τη χειμερινή οδήγηση.

1. Χειμερινός εξοπλισμός 

Ο χειμερινός εξοπλισμός είναι το Α και το Ω για τον οδηγό της μοτοσυκλέτας, καθώς με τα κατάλληλα χειμερινά αξεσουάρ μπορεί να προστατευτεί από το κρύο ή τη βροχή. Αν είσαι κι εσύ οδηγός μοτοσυκλέτας, τότε τα ισοθερμικά ρούχα με αντιανεμικές ιδιότητες, είναι αυτά που θα χρειαστείς για να σε προστατέψουν από το κρύο και τη βροχή.

Τα χοντρά γάντια, θα σε προστατέψουν από το κρύο και το κράτημα σου στο τιμόνι θα είναι καλύτερο. Μη ξεχνάς ακόμη, να φοράς πάντα κράνος!

2. Έλεγξε τα φώτα 

Τα φώτα της μοτοσυκλέτας είναι σημαντικά όχι μόνο για να βλέπεις αλλά και να σε βλέπουν οι υπόλοιποι οδηγοί. Έλεγξε λοιπόν ότι τα φώτα της μηχανής  σου λειτουργούν σωστά και έχουν την απόδοση που χρειάζεται έτσι ώστε να έχεις μέγιστη ορατότητα.

3. Απέφυγε την οδήγηση με έντονη βροχόπτωση 

Μπορεί να έχεις προμηθευτεί τον κατάλληλο χειμερινό εξοπλισμό για τη μοτοσυκλέτα σου, όμως καλό είναι να μην μετακινείσαι με έντονη βροχόπτωση και να προτιμάς κάποιο άλλο μέσο.

Μέσα από τα δελτία καιρού μπορείς να ενημερώνεσαι και να φροντίζεις για τη μετακίνησή σου με άλλο μέσα αν υπάρχει πρόβλεψη για έντονα καιρικά φαινόμενα.

Προστατεύοντας τη μοτοσυκλέτα από το χειμώνα 

Όπως και το αυτοκίνητο έτσι και η μοτοσυκλέτα, μπορεί να επηρεαστεί από τις χειμερινές καιρικές συνθήκες. Με εύκολα όμως βήματα, μπορείς να προστατέψεις τη μοτοσυκλέτα σου από το χειμώνα.

Βήμα Nο1: Προστάτεψέ τη με μία κουκούλα 

Μία αδιάβροχη κουκούλα, θα προστατέψει τη μοτοσυκλέτα σου από το νερό της βροχής και επιπλέον θα την κρατήσει στεγνή. Έτσι, δε θα χρειάζεται να στεγνώνεις τη μηχανή πριν ανέβεις κάθε φορά που θα έχει βρέξει.

Βήμα Νο2: Φρόντισε για τη σωστή λίπανση 

Η λίπανση της μοτοσυκλέτας είναι ιδιαίτερα σημαντική κατά τη χειμερινή περίοδο. Μάλιστα τα σημεία περιστροφής που δεν έχουν λιπανθεί μπορεί να εμποδίσουν τη σωστή λειτουργία. Συνεπώς φρόντισε να λιπάνεις ελαφρά τις ροδέλες και τις αρθρώσεις στα σημεία ελέγχου των ποδιών, το ρουλεμάν αλλά και το κιβώτιο ταχυτήτων.

Βήμα Νο3: Απομάκρυνε τη διάβρωση 

Η διάβρωση της μοτοσυκλέτας εκτός από τη μείωση της ζωής της, μπορεί να έχει αντίκτυπο και στην ασφάλειά σου. Επομένως, απομάκρυνε την υγρασία, τις λάσπες αλλά και τις ακαθαρσίες από το δρόμο. Εφάρμοσε επίσης ειδικά προϊόντα που προστατεύουν από τη διάβρωση.

Βήμα Νο4: Προστάτευσε το ηλεκτρικό σύστημα 

Το ηλεκτρικό σύστημα της μηχανής είναι απαραίτητο να βρίσκεται σε καλή κατάσταση για τη σωστή λειτουργία της. Καλό λοιπόν είναι να χρησιμοποιείς ακόμη και προληπτικά διηλεκτρικό γράσο ή κάποιο ειδικό σπρέι απομάκρυνσης νερού σε οποιαδήποτε σύνδεση, ακροδέκτη, βύσμα ή σημείο γείωσης.

Βήμα Νο5: Φρόντισε τα φρένα

Το χειμώνα που αυξάνεται και το επίπεδο κινδύνου λόγω των καιρικών συνθηκών, είναι σημαντικό να ελέγχεις ότι τα φρένα σου λειτουργούν άριστα. Για τη σωστή φροντίδα των φρένων, είναι σημαντικό να τα πλένεις μετά από μία βροχερή μέρα.

 autoplanet.gr