Login

Lost your password?
Don't have an account? Sign Up

Μέτρα προστασίας από κλοπές και διαρρήξεις

Οι Αστυνομικές Αρχές φροντίζουν για την προστασία για την προστασία κατοικιών και όχι μόνο.

Στα πλαίσια αυτά και για την προστασία της περιουσίας των πολιτών, προτείνουν διάφορα μέτρα όπως:

  1. Όταν είστε απόντες από τα σπίτια, ακόμα και για μικρό χρονικό διάστημα, αυτό προϋποθέτει το κλείδωμα πορτών και παραθύρων.
  2. Τα παραθυρόφυλλα και οι κουρτίνες πρέπει να παραμένουν κλειστά, ώστε να μην επιτρέπουν στους διαρρήκτες να δουν τί υπάρχει μέσα στην κατοικία.
  3. Δεν πρέπει να ανοίγετε την πόρτα χωρίς να είστε βέβαιοι ότι γνωρίζετε τον επισκέπτη. Για το λόγο αυτό, θα πρέπει να υπάρχει έλεγχος από το «μάτι» για το άτομο που χτυπά την πόρτα ή μέσω θυροτηλεφώνου/θυροτηλεόρασης.
  4. Στην εξωτερική πόρτα πρέπει να τοποθετείτε αλυσίδα ασφαλείας.
  5. Οι ένοικοι και οι ιδιοκτήτες σπιτιών δεν πρέπει να παραδίδουν κλειδιά σε καθαρίστριες ή άλλα ξένα πρόσωπα.
  6. Σε καμιά περίπτωση να μην αφήνετε το κλειδί του σπιτιού κάτω από γλάστρες ή χαλάκια.
  7. Το κλειδί της πόρτας δεν πρέπει να το αφήνετε στην κλειδαριά της πόρτας ούτε εξωτερικά ούτε και εσωτερικά.
  8. Κανένας δεν πρέπει να αφήνει τα κλειδιά της κατοικίας του στο αυτοκίνητο, όταν το αφήνει στο πλυντήριο αυτοκινήτων ή για κάποιου είδους επισκευής ή συντήρησης.
  9. Για περισσότερη ασφάλεια κρίνεται αναγκαία η τοποθέτηση στην εξωτερική πόρτα κλειδαριών ασφάλειας τριών σημείων, που παρέχουν υψηλό επίπεδο ασφαλείας. Στα παράθυρα μπορούν να εγκατασταθούν συστήματα ασφαλείας όπως δαγκάνες, σιδεριές κλπ.
  10. Στους εξωτερικούς χώρους, περιμετρικά, πρέπει να υπάρχει καλός φωτισμός, ο οποίος για λόγους οικονομίας μπορεί να ενεργοποιείται με αισθητήρες κίνησης.
  11. Να εξετάζεται η δυνατότητα εγκατάστασης συστήματος συναγερμού και κάμερες παρακολούθησης. Ακόμη και στην περίπτωση που στο κτήριο δεν έχει γίνει πρόβλεψη για καλώδια για το συναγερμό υπάρχει λύση με την τοποθέτηση ασύρματου συναγερμού.
  12. Να εγκαθίσταται σύστημα περιοδικής χρήσης των φώτων (χρονοδιακόπτης). Σε περίπτωση που αυτό δεν είναι εφικτό, τότε πρέπει να αφήνετε κάποιο φως αναμμένο.
  13. Να μην αφήνετε μεγάλα χρηματικά ποσά και χρυσαφικά στο σπίτι σας. Είναι προτιμότερο να φυλάγονται σε χρηματοκιβώτια ή θυρίδες ανάλογα με την αξία τους.
  14. Όταν φεύγετε για διακοπές παρακαλέστε έναν γείτονα ή κάποιον φίλο να προσέχει το σπίτι.
  15. Αντιμετωπίστε με επιφυλακτικότητα οποιοδήποτε άγνωστο άτομο συναντήσετε στην πόρτα σας, ή στο γκαράζ σας.
  16. Αν βρεθείτε αντιμέτωποι με τον διαρρήκτη, διατηρήστε την ψυχραιμία σας και μην αντιδράσετε αν οπλοφορεί. Δώστε του την ευκαιρία να φύγει, εκτός αν έχετε τη δυνατότητα να τον εγκλωβίσετε χωρίς να θέσετε σε κίνδυνο τη σωματική σας ακεραιότητα και ειδοποιήστε την αστυνομία.
  17. Η πόρτα ασφαλείας θα πρέπει να κλειδώνεται δύο φορές και οι πείροι της κλειδαριάς θα πρέπει να βρίσκονται σε πλήρη έκταση.
  18. Εάν γίνουμε θύματα κλοπής καταγγέλλουμε άμεσα στην Αστυνομία την διάρρηξη περιγράφοντας το πως έχει γίνει και ποια πράγματα αφαιρεθήκαν από το σπίτι σας. Δεν αγγίζουμε τίποτα στους χώρους που κινήθηκαν οι ληστές μέχρι να έρθει η Σήμανση.