Login

Lost your password?
Don't have an account? Sign Up

Κοινή Διδακτική Ενότητα στις Διαστημικές Εφαρμογές στην Ασφάλεια και την Άμυνα 2024 στη ΣΙ

(Common module on Space Applications for Security and Defence)

Η Σχολή Ικάρων θα διοργανώσει από τη Δευτέρα 25 έως και την Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2024, στην Αεροπορική Βάση Δεκέλειας, την κοινή διδακτική ενότητα με θέμα «Διαστημικές Εφαρμογές στην Ασφάλεια και Άμυνα» (Common module on Space Applications for Security and Defence), υπό την αιγίδα του Ευρωπαϊκού Κολλεγίου Άμυνας και Ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (European Security and DefenceCollege – ESDC).

Η διδακτική ενότητα βασίζεται στο Πρότυπο Πρόγραμμα Σπουδών του EMILYΟ (European initiative for the exchange of young officers), που αποτελεί κύριο συστατικό των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων της Ε.Ε. Στον σύγχρονο και κρίσιμο τομέα του Διαστήματος, ο οποίος έχει αναγνωριστεί ως ο πέμπτος επιχειρησιακός τομέας διεθνώς, προωθείται η βελτίωση της κατανόησης του ρόλου των Διαστημικών Εφαρμογών στην Ασφάλεια και την Άμυνα.

Αυτή η πρωτοβουλία, που προτάθηκε από τη Σχολή Ικάρων και εγκρίθηκε από το ESDC το 2018, στοχεύει στην ενίσχυση της στρατηγικής και επιχειρησιακής ικανότητας μέσω της αξιοποίησης των διαστημικών τεχνολογιών.

Ο κύριος στόχος αυτής της ενότητας είναι να εισάγει τους πάνω από 140 μαθητές από έξι στρατιωτικές ευρωπαϊκές Ακαδημίες και από ελληνικά Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, στη γενική αντίληψη του πώς χρησιμοποιείται το Διάστημα επιχειρησιακά στο ως άνω πλαίσιο. Μέσω αυτής της εκπαίδευσης, οι σπουδαστές θα αποκτήσουν μια ολοκληρωμένη κατανόηση των δυνατοτήτων και των εφαρμογών των διαστημικών τεχνολογιών στην ενίσχυση της ασφάλειας και της άμυνας.

Θα αναλυθούν ζητήματα όπως η έναρξη της διαστημικής εποχής ως απότοκος της έλλειψης πληροφόρησης μεταξύ των υπερδυνάμεων στον Ψυχρό Πόλεμο, βασικά στοιχεία και λειτουργίες των διαστημικών συστημάτων, οι κύριοι τύποι δορυφόρων και οι εφαρμογές τους, καθώς οι στρατηγικές και τακτικές διαστάσεις του Διαστήματος. Θα συζητηθούν η έννοια της ασφάλειας που παρέχεται από το Διάστημα και η ασφάλεια εντός του Διαστήματος, οι διαστημικές δραστηριότητες των κορυφαίων διαστημικών κρατών, οι διαστημικές ικανότητες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο ρόλος του Διαστήματος στην Κοινή Πολιτική Ασφάλειας και Άμυνας (ΚΠΑΑ) της Ε.Ε. Πρόσθετα, θα εξεταστούν οι σχετικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ε.Ε. μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία, καθώς και μια σειρά τάσεων και μελλοντικών προοπτικών στον τομέα του Διαστήματος.

Θα διδάξουν καθηγητές και διαλέκτες από τη Σχολή Ικάρων, άλλους στρατιωτικούς οργανισμούς, το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, καθώς και διακεκριμένοι ομιλητές από την  Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης (European External Action Service-EEAS), τον Οργανισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Διαστημικό Πρόγραμμα (EU Agency for the Space Programme-EUSPA), το Δορυφορικό Κέντρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (SatCen), τον Οργανισμό της ΕΕ για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο (EU Agency for Network and Information Security-ENISA)  και τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (European Space Agency-ESA).

Περισσότερες πληροφορίες καθώς και η αίτηση για συμμετοχή αριθμού σπουδαστών ΑΕΙ στην κοινή διδακτική ενότητα παρέχονται στον παρακάτω σύνδεσμο.

https://hafa.haf.gr/education/erasmus/