Login

Lost your password?
Don't have an account? Sign Up

Η σημασία της αυτοπροστασίας

Αυτοπροστασία – Οι πρώτες εμπειρίες

Ασχέτως την ηλικία, ποιος μπορεί να ξεχάσει την πρώτη φορά που κάηκε στο μάτι της κουζίνας ή που μάγκωσε τα δάχτυλα στη πόρτα ή σωρεία άλλα οδυνηρά συμβάντα. Από χαζούς μικροτραυματισμούς μέχρι και σοβαρούς κινδύνους στην υγεία και την ζωή μας, ΟΛΟΙ έχουμε κάποιες δυσάρεστες εμπειρίες που με λίγη νοοτροπία αυτοπροστασίας μπορεί και να είχαμε αποφύγει.

Ας κοιτάξουμε πρώτα τι σημαίνει συγκεκριμένα ο όρος «Αυτοπροστασία» διότι συνδέεται πολύ συχνά με τον όρο «Αυτοάμυνα».

Ορισμός «Αυτοπροστασία» –  Η ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ του εαυτού ή της περιουσίας (Παρατηρήστε ότι δεν είναι ΑΜΥΝΑ του εαυτού).

Ορισμός «Αυτοάμυνα» – Η υπεράσπιση του ατόμου ή των συμφερόντων του. Ιδίως μέσω της χρήσης ΦΥΣΙΚΗΣ ΔΥΝΑΜΗΣ, η οποία επιτρέπεται σε ορισμένες περιπτώσεις ως απάντηση σε μια κατηγορία ΒΙΑΙΟΥ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΣ.

Συνεπώς, η Αυτοπροστασία λαμβάνει μέρος ΠΡΙΝ χρειαστεί κανείς να ΚΑΝΕΙ κάτι που συνεπάγεται ΦΥΣΙΚΗ ΣΥΜΠΛΟΚΗ. Δηλαδή, την Αυτοάμυνα.

Με την Αυτοπροστασία λοιπόν υποδεικνύεται μια σειρά από πράξεις που εφαρμόζουμε για να ΠΡΟΛΑΒΟΥΜΕ το κακό.

Εκπαίδευση πρόληψης για αυτοπροστασία

Το μεγαλύτερο μέρος της ζωής ενός ανθρώπου κατέχεται από αυτή τη διαδικασία σε καθημερινή βάση. Δηλαδή, βασικές αρχές αυτοπροστασίας.  Από το να διαβαίνει με ασφάλεια κανείς τον δρόμο, μέχρι και να λάβει τα μέτρα του για να μην δεχτεί κάποια απρόσμενη επίθεση κατά υγείας και ζωής. Είναι τόσο συνηθισμένο που δεν το παίρνουμε καν είδηση ότι το πράττουμε συνεχώς για τα καθημερινά μικροπράγματα. Όμως, σε περιπτώσεις που οι άνθρωποι γίνονται θύματα ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ στην ουσία το ΕΠΕΤΡΕΨΑΝ.

Γιατί;

Διότι δεν λάβανε τα μέτρα τους για τέτοιο επικίνδυνο ενδεχόμενο.

Βέβαια, η πρώτη σκέψη του κόσμου γενικότερα πάει στην Αυτοάμυνα πρώτα, ενώ αυτό που πρέπει πρώτα να σκεφτούν είναι η Αυτοπροστασία. Και μάλιστα, την Νόμιμη ΑυτοπροστασίαΑυτοάμυναΑυτοπροστασία δεν σημαίνει ότι οπλοφορείς (παράνομο στην χώρα μας) για τη τυχόν επίθεση, έστω και οπλισμένη. Οι Νόμιμοι Τρόποι Αυτοάμυνας ΜΟΝΟ είναι αποδεκτοί από την Ελληνική και Ευρωπαϊκή νομοθεσία. Συνεπώς, οι λέξεις αυτοάμυνα – ποινικός κώδικας είναι άρρηκτα συνδεδεμένες.

Έχοντας ΛΑΒΕΙ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΜΑΣ και επιχειρήσει να κάνουμε ότι μπορούμε να ΑΠΟΦΥΓΟΥΜΕ ΤΗΝ ΣΥΜΠΛΟΚΗ, τότε μόνο είναι θεμιτό να μπούμε στη νοοτροπία της Αυτοάμυνας και μάλιστα με πειθαρχειμένη φειδώ. Δηλαδή αρχικά να κάνουμε όση λιγότερη ζημιά μπορούμε για να δημιουργήσουμε τις συνθήκες διαφυγής. Και, αν αυτό αποδεικνύεται πολύ δύσκολο, να κλιμακώσουμε την βία όσο χρειάζεται για να πετύχουμε τον στόχο μας. Αυτό θεωρείται ΕΥΛΟΓΗ, ΑΝΑΓΚΑΙΑ και ΑΝΑΛΟΓΙΚΗ ΑΥΤΟΑΜΥΝΑ.

Τι χρειάζεται κανείς στη πραγματικότητα για να τα πράξει όλα αυτά;

  1. Βασικές Αρχές Αυτοπροστασίας
  2. Βασικές Αρχές Αυτοάμυνας

Όσο περίεργο κι’ αν ακούγεται και, σε αντίθεση με όσα λένε πολλοί και οι διάφοροι τάχα εμπειρογνώμονες αθλητικών συλλόγων, ΔΕΝ χρειάζεται κανείς πολυετή εντριβή με το είδος. Χρειάζεται ΩΡΙΜΗ, ΑΠΤΗ και ΠΡΑΚΤΙΚΗ αντιμετώπιση πού να μπορούν ΟΛΟΙ οι πολίτες να εφαρμόσουν ΑΝΑΛΟΓΑ ΤΙΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ τους (ηλικία, βάρος, δυνάμεις κλπ).

 combatives.gr