Login

Lost your password?
Don't have an account? Sign Up

Η Δαμάστα υποδέχτηκε τον υπερμαραθωνοδρόμο Στέργιο Αράπογλου που με τα βήματα του ενώνει τα μαρτυρικά χωριά της Ελλάδας

Μεν. Μποκέας: «Η Μάχη της Κρήτης ήταν το έπος των κατοίκων της. Το Μαλεβίζι κουβαλάει στις πλάτες του βαριές τις παρακαταθήκες της ιστορίας» 

«Αίμα, φωτιά, και ξεριζωμός. Κι όμως απόρθητη η κρητική ψυχή. Η Μάχη της Κρήτης ήταν το έπος των κατοίκων της. Το Μαλεβίζι κουβαλάει στις πλάτες του βαριές τις παρακαταθήκες της ιστορίας.

Σφαγή, θηριωδία, φρίκη, βαρβαρότητα. Δαμάστα και Σάρχος καταστράφηκαν ολοσχερώς. Καμία λέξη δεν αρκεί να αποτυπώσει τη θυσία. Σήμερα στα ίδια μαρτυρικά χώματα που ποτίστηκαν με το αίμα των ηρώων μας, υποδεχτήκαμε το μαραθωνοδρόμο γιατρό Στέργιο Αράπογλου. Τον άνθρωπο που τρέχει για να αποτίσει φόρο τιμής σε τόπους ολοκαυτωμάτων της ναζιστικής κτηνωδίας. Το Μαλεβίζι δε λησμονεί. Ένα στεφάνι μνήμης και σεβασμός για εκείνους που θυσιάστηκαν στον αγώνα για την ελευθερία.» δήλωσε ο Δήμαρχος Μαλεβιζίου με αφορμή την επέτειο της Μάχης της Κρήτης κατά την υποδοχή του υπερμαραθωνοδρόμου Στέργιου Αράπογλου στη Δαμάστα.

Η Δαμάστα είναι ένα από τα 41 μαρτυρικά χωριά της Κρήτης από όπου θα περάσει ο Στέργιος Αράπογλου στην προσπάθεια που ξεκίνησε από τον Έβρο και θα καταλήξει στην Κάτω Ζάκρο, με στόχο να ενώσει με τα βήματα του όλους τους τόπους μαρτυρίου της χώρας από τους Γερμανούς κατακτητές.

Η τελετή υποδοχής του Στέργιου Αράπογλου οργανώθηκε από το Δήμο Μαλεβιζίου, την Τοπική Κοινότητα Δαμάστας, την Ένωση Θυμάτων Ολοκαυτώματος Δαμάστας, τον Πολιτιστικό Σύλλογο, τον Αθλητικό Όμιλο και την Ενορία Αγίου Γεωργίου Δαμάστας.

Σκοπός του εγχειρήματος, είναι η ανάδειξη του αγώνα διεκδίκησης των Γερμανικών Οφειλών και η υποστήριξη της πρότασης προς το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής και το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων για να διδάσκονται οι μαθητές της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης την ιστορία και τις επιπτώσεις των Ολοκαυτωμάτων, και όλων των ναζιστικών και φασιστικών θηριωδιών, διέπραξαν οι κατακτητές στην Πατρίδα μας κατά τη χρονική περίοδο 1940 – 1945.

Η προσπάθεια του Στέργιου Αράπογλου τελεί υπό την αιγίδα του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα.