Η Αίγυπτος λαμβάνει μέτρα για να προλάβει μια μαζική έξοδο των Παλαιστινίων από τη Γάζα
Η Αίγυπτος λαμβάνει μέτρα για να αποτρέψει μια μαζική έξοδο των Παλαιστινίων από τη Λωρίδα της Γάζας προς το Σινά, την ώρα που οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί σταμάτησαν χθες Τρίτη τη διέλευση από το βασικό σημείο εξόδου από τον παλαιστινιακό θύλακα.
Η επιδρομές του Ισραήλ εναντίον της Γάζας έχουν προκαλέσει ανησυχία στην Αίγυπτο, η οποία έχει καλέσει τις ισραηλινές αρχές να προσφέρουν ασφαλή διέλευση στους αμάχους του θύλακα, αντί να τους ενθαρρύνουν να φεύγουν προς τα νοτιοδυτικά προς το Σινά, δήλωσαν δύο αιγυπτιακές πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας.
Ο Αιγύπτιος πρόεδρος Αμπντέλ Φάταχ αλ Σίσι δήλωσε χθες Τρίτη ότι η κλιμάκωση στη Γάζα είναι «εξαιρετικά επικίνδυνη» και ότι το Κάιρο επιδιώκει την εξεύρεση λύσης μέσω διαπραγμάτευσης σε συνεργασία με περιφερειακούς και διεθνείς εταίρους.
Η Αίγυπτος δεν θα επιτρέψει το ζήτημα να διευθετηθεί εις βάρος άλλων, υπογράμμισε ο Σίσι, μια αναφορά στο ενδεχόμενο οι Παλαιστίνιοι να ωθηθούν στο Σινά.
Το συνοριακό πέρασμα της Ράφα παρέμενε κλειστό σήμερα το πρωί, ενώ στη διάρκεια της νύκτας αιγυπτιακά πολεμικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν πτήσεις πάνω από το σημείο, επεσήμαναν πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας. Ο αιγυπτιακός στρατός έχει επίσης λάβει θέσεις κοντά στα σύνορα, κάνοντας περιπολίες και ελέγχοντας την περιοχή, σύμφωνα με τον Άχμεντ Σάλεμ του Sinai Foundation for Human Rights.
Η Ράφα είναι το μοναδικό πέρασμα προς το Σινά για τους 2,3 εκατομμύρια κατοίκους της Λωρίδας της Γάζας. Η κυκλοφορία ανθρώπων και προϊόντων προς και από τον παλαιστινιακό θύλακα ελέγχεται αυστηρά από την Αίγυπτο και το Ισραήλ.
Μεσολάβηση
Το υπουργείο Εσωτερικών των Παλαιστινίων ανακοίνωσε ότι η πύλη εισόδου στην παλαιστινιακή πλευρά του περάσματος στη Ράφα επλήγη τη Δευτέρα και την Τρίτη από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς.
Τη Δευτέρα περίπου 800 άνθρωποι έφυγαν από τη Γάζα μέσω του περάσματος της Ράφα και περίπου 500 εισήλθαν στον θύλακα, ο οποίος παραμένει κλειστός για τη διέλευση προϊόντων, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.
Ο κυβερνήτης του Βόρειου Σινά συναντήθηκε τη Δευτέρα με τις τοπικές αρχές προκειμένου να σχεδιάσουν την αντίδρασή τους σε έκτακτες καταστάσεις που ενδεχομένως προκύψουν, αν και προς το παρόν δεν υπάρχουν ενδείξεις για μαζική συγκέντρωση Παλαιστινίων στο πέρασμα της Ράφα.
Το 2008 δεκάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι πέρασαν στο Σινά αφού η Χαμάς προκάλεσε με έκρηξη τρύπες στον συνοριακό τοίχο.
Η Αίγυπτος, η πρώτη αραβική χώρα που σύναψε διπλωματικές σχέσεις με το Ισραήλ, έχει μεσολαβήσει μεταξύ του εβραϊκού κράτους και των Παλαιστινίων στη διάρκεια προηγούμενων συγκρούσεων στη Γάζα και τώρα ασκεί πιέσεις προκειμένου να αποφευχθεί περαιτέρω κλιμάκωση.
φωτογραφία αρχείου