Login

Lost your password?
Don't have an account? Sign Up

Εργασίες 25ου Πανελλαδικού Συνεδρίου της Π.Ο.Ε.Π.Λ.Σ.

Με τη συμμετοχή των αντιπροσώπων των 18 Πρωτοβάθμιων Ενώσεων, ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του 25ου Πανελλαδικού Συνεδρίου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Προσωπικού Λιμενικού Σώματος (Π.Ο.Ε.Π.Λ.Σ.), το οποίο πραγματοποιήθηκε 18-20 Μαΐου στην Αθήνα.

Με την υπερψήφιση του Διοικητικού, Οικονομικού Απολογισμού και του Προγράμματος Δράσης, επιβεβαιώθηκε η ανοδική πορεία του συνδικαλιστικού μας κινήματος, το οποίο αφήνει πίσω του αφενός συγκεκριμένες δράσεις και μετρήσιμα αποτελέσματα και αφετέρου ένα ρεαλιστικό και σύγχρονο Διεκδικητικό Πλαίσιο.

Το ισχυρό μήνυμα ενός παραγωγικού συνεδρίου, ωφέλιμου για το Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή και τα στελέχη του, ενισχύθηκε με την παρουσία εκπροσώπων της κυβέρνησης και των κομμάτων του Ελληνικού Κοινοβουλίου, βουλευτών, του Αρχηγού Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ. Αντιναύαρχου Λ.Σ. Αλεξανδράκη Γεώργιου και σύσσωμης της φυσικής ηγεσίας Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ., όλων των συνδικαλιστικών οργανώσεων των Σωμάτων Ασφαλείας και των Ενόπλων Δυνάμεων και προσώπων που διαχρονικά έχουν σταθεί αρωγοί στις προσπάθειες της Ομοσπονδίας.

Την επίσημη έναρξη του συνεδρίου, τίμησαν με την παρουσία τους:

Ως εκπρόσωπος της Κυβέρνηση ο Υφυπουργός Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Βασίλης Σπανάκης,

η Πρόεδρος της «Πλεύσης Ελευθερίας» κα Ζωή Κωνσταντοπούλου,

ως εκπρόσωπος της «Νέας Δημοκρατίας» ο Βουλευτής Β’ Πειραιά ΝΔ κ. Γεώργιος Βρεττάκος,

ως εκπρόσωπος του Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κ. Στέφανου Κασσελάκη η Βουλευτής Β’ Πειραιά ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κα Νίνα Κασιμάτη,

ως εκπρόσωπος του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ κ. Νίκου Ανδρουλάκη, ο Βουλευτής Χίου ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ κ. Σταύρος Μιχαηλίδης,

ο Βουλευτής Β΄ Πειραιά ΝΔ κ Μιχάλης Λιβανός, η Βουλευτής Β1 Βόρειου Τομέα Αθηνών ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ κα Μιλένα Αποστολάκη, η Βουλευτής Β2 Δυτικού Τομέα Αθηνών ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ κα Νάντια Γιαννακοπούλου, η Βουλευτής Ηρακλείου ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ κα Ελένη Βατσινά, ως εκπρόσωπος της «Νέας Αριστεράς» και του Προέδρου της Κ.Ο. κ. Αλέξη Χαρίτση, ο κ. Νίκος Τόσκας,, η Γραμματέας Παλαιών Στελεχών ΝΔ κα Ευτυχία Αδηλίνη και  το μέλος της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και πρώην Γενικός Γραμματέας ΥΝΑΝΠ κ Διονύσιος Τεμπονέρας.

Από την πλευρά της φυσικής ηγεσίας, προϊσταμένων διευθύνσεων και Λιμενικών Αρχών:

Ο Αρχηγός Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. Αντιναύαρχος Λ.Σ. Αλεξανδράκης Γεώργιος,

ο Α΄ Υπαρχηγός Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. Αντιναύαρχος ΛΣ Ρεΐζης Δρόσος,

ο Β΄ Υπαρχηγός Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. Αντιναύαρχος ΛΣ Κοντιζάς Τρύφων,

ο Γενικός Επιθεωρητής Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. Υποναύαρχος ΛΣ Κωσταράκης Δημήτριος,

ο Διευθυντής Δ΄ Κλάδου Διοίκησης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Υποναύαρχος ΛΣ Καστάνης Χρήστος,

ο Διευθυντής Α΄ Κλάδου Ασφάλειας & Αστυνόμευσης Υποναύαρχος ΛΣ Χαμέτης Παντελής,

ο Συντονιστής Γραφείου Αρχηγού Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. Υποναύαρχος ΛΣ Κοντορουχάς Χρήστος,

ως εκπρόσωπος του Διευθυντή της Υπηρεσίας Υγειονομικού Υποναυάρχου ΛΣ (ΥΙ) Κωνσταντέλλου Γεωργίου, η Πλοίαρχος ΛΣ (ΥΙ) Καπράνου Αμαλία,

ο Διευθυντής ΤΑΛΣ και Διευθυντής της Διεύθυνσης Ποντοπόρου Ναυτιλίας (ΔΠΝ) Πλοίαρχος ΛΣ Σπανός Ανδρέας,

ο Κεντρικός Λιμενάρχης Ραφήνας Αντιπλοίαρχος ΛΣ Κιούσης Άγγελος,

η Λιμενάρχης Σαρωνικού Πλωτάρχης ΛΣ Σαρλή Άννα,

ο Ιερέας Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. Πλωτάρχης (Ι) Λ.Σ. Πρωτοπρεσβύτερος Πατέρας Δημήτριος Βαρσαμίδης,

Από τις συνδικαλιστικές οργανώσεις:

Ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Αξιωματικών Λιμενικού Σώματος (ΠΕΑΛΣ) κ. Γραβάνης Γρηγόριος, ο Γενικός Γραμματέας ΠΕΑΛΣ κ. Φύκας Γεώργιος, ο Αντιπρόεδρος Οικονομικών Θεμάτων & Γραμματέας Διεθνών Σχέσεων της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων (ΠΟΑΣΥ) κ. Συνδρεβέλης Χρήστος, ο Γενικός Γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αξιωματικών Αστυνομίας (ΠΟΑΞΙΑ) κ. Αθανασάτος Πέτρος, ο Γενικός Γραμματέας Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος (ΠΟΕΥΠΣ) κ. Λαυράνος Νικόλαος, ο Πρόεδρος Ένωσης Αξιωματικών Πυροσβεστικού Σώματος (ΕΑΠΣ) κ. Τσίγκας Κωνσταντίνος, ο Γενικός Γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Στρατιωτικών (ΠΟΜΕΝΣ) κ. Κυριακάκης Γεώργιος, το Μέλος ΔΣ ΠΕΑΛΣ κα Λύγγου Παρασκευή.

Ως τιμώμενα πρόσωπα παραβρέθηκαν οι πρώην Πρόεδροι Π.Ο.Ε.Π.Λ.Σ. κκ. Τάσος Μαυρόπουλος και Γεώργιος Δριβάκος.

Επίσης παραβρέθηκαν η δικηγόρος Παρ’ Αρείω Πάγω κα Αναστασία Καρανίσα, η Ποινικολόγος και Νομική Σύμβουλος της ΕΠΛΣ Αττικής, Πειραιά & Νήσων κα Ελίνα Θειακοδημήτρη, και ο Πρόεδρος του Μετοχικού Ταμείου Ναυτικού (ΜΤΝ) Αντιναύαρχος ε.α. Βελισσάριος Παππάς Π.Ν.

Επιστολή χαιρετισμού των εργασιών απέστειλαν ο ΥΦΥΝΑΝΠ κ. Γιάννης Παππάς και η Βουλευτής Κυκλάδων ΝΔ κα Κατερίνα Μονογυιού.

Την έναρξη του συνεδρίου κήρυξε ο Πρόεδρος της Π.Ο.Ε.Π.Λ.Σ. κ. Παναγιώτης Τσιάνος. Καλωσορίζοντας τους επίσημους προσκεκλημένους, στάθηκε στο κεντρικό μήνυμα του συνεδρίου  «ΥΠΟΣΧΕΣΕΙΣ – ΤΕΛΟΣ», το οποίο συμπυκνώνει τα συσσωρευμένα προβλήματα, που αντιμετωπίζει ο Λιμενικός, υπογραμμίζοντας ότι: «ο δικός μας αγώνας για τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας μας γίνεται αυτόματα και αγώνας για ένα πιο ισχυρό Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή σε όλα τα επίπεδα χωρίς περιορισμούς, διότι γνωρίζουμε πλέον ότι η καλυτέρευση των συνθηκών εργασίας μας αποτελείται από ένα πλέγμα βελτιώσεων σε πολλά επίπεδα», και κάλεσε την Ελληνική Κυβέρνηση και την πολιτική ηγεσία του ΥΝΑΝΠ να σκύψει πάνω από τα ζητήματα αυτά και να δώσει λύσεις. «Η αδράνεια δεν αρμόζει απέναντι σε στελέχη, που δίνουν καθημερινά τον καλύτερό τους εαυτό», τόνισε κλείνοντας.

Στο χαιρετισμό του ο Αρχηγός Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. Αντιναύαρχος Λ.Σ. Αλεξανδράκης Γεώργιος, δήλωσε ιδιαίτερα χαρούμενος, που για ακόμη μια φορά έχει την ευκαιρία να απευθυνθεί στα στελέχη του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής μέσω της πολυπληθέστερης συνδικαλιστικής οργάνωσης και ευχαρίστησε τα στελέχη του Σώματος για τον επαγγελματισμό και το αίσθημα ευθύνης, που πολλές φορές αγγίζει τα όρια της αυταπάρνησης τόνισε ότι: «ο στόχος είναι κοινός για όλους, είναι συλλογικός και δεν είναι άλλος από την επιτυχή εκτέλεση της δράσης του Σώματος σε κάθε τομέα της ιδιαίτερα σύνθετης αποστολής, που μας έχει εμπιστευτεί η πολιτεία. Στο πλαίσιο αυτό, η ηγεσία του Σώματος προσβλέπει στην εποικοδομητική και εντός των πλαισίων της στρατιωτικής οργάνωσής μας, συνεισφορά της συλλογικής εκπροσώπησης των στελεχών. Με αμείωτο ενδιαφέρον και ειλικρινή προσήλωση, αφουγκραζόμαστε τη φωνή αυτή ως εκφραστή των προσδοκιών των συναδέλφων και ταυτόχρονα κάθε είδους προβληματισμού και ανησυχίας, που απασχολεί το προσωπικό». «Πιστεύω απόλυτα ότι ο συνδικαλισμός στο Σώμα ανέκαθεν αποτέλεσε σημαντικό δίαυλο επικοινωνίας. Τα μηνύματα που εξέπνευσε ή μετέφερε αποδείχθηκαν ιδιαίτερα εύστοχα και ουσιώδη σε πλήθος περιπτώσεων και για το λόγο αυτό λαμβάνονται υπόψη και αξιολογούνται στο πλαίσιο του σχεδιασμού και της λήψης των αποφάσεων. Οφείλω να επισημάνω ότι η συνεισφορά της Π.Ο.Ε.Π.Λ.Σ. είναι γνωστή και καθολικά αναγνωρισμένη». «Οι διαρκείς προκλήσεις και η αδιάκοπη ένταση του προσφερόμενου έργου μας, σε ένα περιβάλλον συνεχώς μεταβαλλόμενο και πάντοτε απαιτητικό ως προς την αποτελεσματικότητα, μας υποχρεώνουν να θέτουμε στο περιθώριο εκείνες τις συντεχνιακές αντιλήψεις που όχι μόνο δεν προάγουν την αποστολή του Σώματος, όχι μόνο δεν συνεισφέρουν σε τίποτα στον κοινό στόχο που σας προανέφερα αλλά αντιθέτως μπορούν να μας παρασύρουν σε εσωστρέφειες άλλων εποχών και αναχρονιστικά βήματα που αδικούν το Σώμα, θέτουν σε κίνδυνο την προσήλωση στην αποστολή του και τελικά διακυβεύουν την κοινωνική και πολιτειακή του καταξίωση, που έχει επάξια κατακτηθεί μέσα από τον αδιάκοπο αγώνα των στελεχών. Στις καθημερινές μας ενέργειες πρέπει να παραμερίζουμε κάθε είδους ιδεοληψία και εμμονή, που μοναδικό στόχο και αποτέλεσμα έχουν να θολώσουν τη διαυγή κρίση, που οφείλουμε να διατηρούμε ενώ παράλληλα πλήττουν τις αρχές τις δικαιοσύνης και κυρίως της αξιοκρατίας. Οι προσπάθειες που καταβάλλονται για την προάσπιση των κεκτημένων δικαιωμάτων αλλά και για την προώθηση νέων δικαίων διεκδικήσεων αποτελούν υποχρέωση έναντι του προσωπικού στο τέλος όμως και απέναντι στο ίδιο το Σώμα. Έτσι δικαιώνεται και ο ρόλος της Ομοσπονδίας με τρόπο που δεν επιδέχεται αμφισβήτησης».

Στη συνέχεια ο Αρχηγός Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. Αντιναύαρχος Λ.Σ. Αλεξανδράκης Γεώργιος αναφέρθηκε στην προσπάθεια που καταβάλλει το Αρχηγείο για την ενίσχυση σε επιχειρησιακά μέσα και σε προσωπικό όλων των βαθμίδων προκειμένου να καλυφθούν οι άμεσες και επιτακτικές ανάγκες και ενημέρωσε για νομοθετικές πρωτοβουλίες.

Κατά το επίσημο μέρος, το οποίο συντόνισε η δημοσιογράφος Νία Αβδελλή, παρουσιάσθηκε η έκδοση της Π.Ο.Ε.Π.Λ.Σ. με τίτλο «Το χρονικό του Συνδικαλιστικού κινήματος των Λιμενικών», σε συγγραφή του Μανώλη Σταυρακάκη, στην οποία περιγράφεται η συνολική πορεία του συνδικαλισμού στο Λιμενικό Σώμα και η μετάβασή του στη σημερινή μορφή.

Ιδιαίτερη στιγμή αποτέλεσε η παρουσία των δύο συναδέλφων εν αποστρατεία και πρώην Προέδρων της Π.Ο.Ε.Π.Λ.Σ. κκ. Αναστάσιο Μαυρόπουλο και Γεώργιο Δριβάκο, υπογραμμίζοντας ότι ήταν η πρώτη φορά, που η Ομοσπονδία τίμησε πρώην πρόεδρους για την προσφορά τους, στέλνοντας προς κάθε κατεύθυνση το μήνυμα της ιστορικής συνέχειας, που υπηρετεί η σημερινή Π.Ο.Ε.Π.Λ.Σ.

Ακολούθησε η απονομή τιμητικής πλακέτας στους δύο διατελέσαντες Προέδρους Π.Ο.Ε.Π.Λ.Σ. για την συνολική τους προσφορά στο συνδικαλιστικό μας κίνημα και το ρόλο τους στην εδραίωσή του.

Τη δεύτερη ημέρα των εργασιών, το ίδιο το σύνθημα του συνεδρίου, «ΥΠΟΣΧΕΣΕΙΣ – ΤΕΛΟΣ» αποτέλεσε και το σημείο αναφοράς ενώ στις τοποθετήσεις των συνέδρων κυριάρχησαν τα προβλήματα της υπηρεσιακής καθημερινότητας, καθορίσθηκε η περαιτέρω στάση του συνδικαλιστικού μας κινήματος και δόθηκαν οι κατευθύνσεις του αγώνα μας για το επόμενο διάστημα.

Με αγωνιστικό πνεύμα και αισιοδοξία, ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του Συνεδρίου και από την επόμενη κιόλας μέρα ξεκινάμε με ενότητα και συνεργασία, για την επίτευξη των διεκδικήσεων όλων των στελεχών Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής.

 neaplefsi.gr