Login

Lost your password?
Don't have an account? Sign Up

Επί ποδός για την κακοκαιρία: Αναμένονται μέχρι 120 χιλιοστά βροχής – Τι λένε οι μετεωρολόγοι

Σε επιφυλακή η κρατική μηχανή για το ραγδαίο πέρασμα της κακοκαιρίας το οποίο αναμένεται να επηρεάσει την χώρα από νωρίς το μεσημέρι της Παρασκευής.

Μάλιστα τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία θα εξεταστούν σε σύσκεψη, το πρωί της Παρασκευής, στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας με την συμμετοχή των μετεωρολόγων.

Πάντως ήδη η πυροσβεστική μετά το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού που εκδόθηκε νωρίτερα έχει τεθεί σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας στα βόρεια ηπειρωτικά, τις Σποράδες, την Εύβοια, τις Κυκλάδες σε Αιγαίο και Δωδεκάνησα.

Πού θα χτυπήσουν τα φαινόμενα

Σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία και το έκτακτο δελτίο που εξέδωσε το πρωί της Παρασκευής το χαμηλό βαρομετρικό αναμένεται στην χώρα μας από τα δυτικά συνοδευόμενο από μέτωπα, θα κινηθεί ανατολικά και προβλέπεται να προκαλέσει επιδείνωση του καιρού στο μεγαλύτερο μέρος τη χώρας από τις προμεσημβρινές ώρες της Παρασκευής μέχρι το μεσημέρι του Σαββάτου (20-04-24) με ισχυρές βροχές και καταιγίδες, που θα συνοδεύονται από μεγάλη συχνότητα κεραυνών και τοπικές χαλαζοπτώσεις.

Τα έντονα φαινόμενα που θα ξεκινήσουν από τα δυτικά, γρήγορα θα επεκταθούν στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά, τις Σποράδες, την Εύβοια, τις Κυκλάδες και αργότερα στο ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα.

Ειδικότερα, οι άνεμοι θα είναι ενισχυμένοι και θα φτάσουν τα 7 και τοπικά τα 8 μποφόρ.

Πιο αναλυτικά:

Ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται:

Την Παρασκευή (19-04-24)

α. Από τις απογευματινές ώρες στα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο και τη δυτική Στερεά.

β. Από αργά το απόγευμα στη Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά και την Πελοπόννησο (κυρίως στα δυτικά τμήματά της).

γ. Τις βραδινές ώρες τα φαινόμενα θα επεκταθούν ανατολικότερα και θα επηρεάσουν περιοχές της κεντρικής και της ανατολικής Μακεδονίας (ν. Πιερίας, ν. Θεσσαλονίκης, ν. Χαλκιδικής καθώς και στα θαλάσσια – παραθαλάσσια του ν. Σερρών και ν. Καβάλας), την ανατολική Στερεά, τις Σποράδες, την Εύβοια, τις Κυκλάδες και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.

δ. Σταδιακή εξασθένηση των φαινομένων αναμένεται τις βραδινές ώρες στο Ιόνιο και τα δυτικά ηπειρωτικά.

Το Σάββατο (20-04-24)

α. Μέχρι τις πρωινές ώρες στη Θεσσαλία, τις Σποράδες, περιοχές της κεντρικής και της ανατολικής Μακεδονίας (ν. Πιερίας, ν. Θεσσαλονίκης, ν. Χαλκιδικής καθώς και στα θαλάσσια – παραθαλάσσια του ν. Σερρών και ν. Καβάλας), τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και κατά τόπους την ανατολική Στερεά και την Εύβοια.

β. Από νωρίς το πρωί και μέχρι τις μεσημβρινές ώρες στα Δωδεκάνησα.

Τι λένε οι μετεωρολόγοι

Η ανάρτηση Θ.Κολυδά

Από την πλευρά του ο Γιώργος Τσατραφύλλιας με ανάρτησή του σημειώνει ότι είμαστε προ των πυλών μιας κακοκαιρίας εξπρές ειδικά για την περιοχή της Θεσσαλίας.

Όπως σημείωσε: «Προσοχή σε Θεσσαλία. Στη Λάρισα και τη Μαγνησία η πρόγνωσή μας δίνει σήμα για μεγάλη ποσότητα νερού. Αναμένεται σε λιγότερο από είκοσι ώρες να πέσει το νερό που πέφτει σε τρεις μήνες».

Ο Κλέαρχος Μαρουσάκης παρουσιάζει ένα νέο γράφημα στο οποίο φαίνεται το συνολικό ύψος βροχής που αναμένεται να πέσει. «Με τους κόκκινους κύκλους επισημαίνουμε τις περιοχές που ενδέχεται να εμφανίσουν τα πιο μεγάλα ύψη βροχής.

Για παράδειγμα η Θεσσαλία θα κυμανθεί περίπου στα 40 με 60 χιλιοστά σε τοπικό επίπεδο με τα ανατολικότερα τμήματα αυτής να προσεγγίζουν ή και να ξεπερνούν τοπικά και τα 100 χιλιοστά κατά κανόνα όμως σε ορεινούς όγκους.Σημειώστε ότι μια μέση ενδεικτική τιμή για το μήνα που διανύουμε είναι τα 35 περίπου χιλιοστά για τη Λάρισα και την Αγχίαλο».

Ο Σάκης Αρναούτογλου ανέφερε επίσης ότι οι περιοχές ποιυ θα βρεθούν στο… μάτι του κυκλώνα είναι: Λάρισα, Βόλος, Καρδίτσα, Πάτρα και Τρίπολη.

Η ανάλυση Meteo/Αστεροσκοπείο Αθηνών

Σύντομη σε διάρκεια αλλά με έντονα φαινόμενα θα είναι η κακοκαιρία, που θα επηρεάσει το μεγαλύτερο μέρος της χώρας, σύμφωνα με τους χάρτες που παραθέτει το meteo.

Ο καιρός θα παρουσιάσει μεταβολή από το πρωί της Παρασκευής και αιτία της αλλαγής αυτής θα είναι η ταχεία διέλευση ενός αποκομμένου βαρομετρικού χαμηλού από τη χώρα, σύμφωνα με το meteo. Λόγω της μεγάλης ταχύτητας με την οποία θα κινηθεί το σύστημα προς τα ανατολικά, η διάρκεια της σημαντικής κακοκαιρίας θα είναι σχετικά μικρή.

Ο Κώστας Λαγουβάρδος, Διευθυντής Ερευνών του Ινστιτούτου Περιβάλλοντος του Εθνικού Αστεροσκοπείου, επισήμανε στο Dnews, ότι η κακοκαιρία θα επηρεάσει την Αττική την Παρασκευή το απόγευμα.

Κατά τον κ. Λαγουβάρδο ειδικά για τη Θεσσαλία «θα είναι μια ισχυρή καταιγίδα, η οποία θέλει προσοχή λόγω των «τραυματισμένων» περιοχών και υποδομών. Ο κ. Λαγουάρδος ξεκαθάρισε ωστόσο ότι «δεν θα είναι ένα ακραίο φαινόμενο και αναμένεται ενδεχομένως τα ύψη βροχής στην Θεσσαλία να υπερβούν τα 100 χιλιοστά βροχής».

Σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά του meteo, η κακοκαιρία θα επηρεάσει τη χώρα από το πρωί της Παρασκευής 19 Απριλίου ως το μεσημέρι του Σαββάτου 20 Απριλίου Στα κύρια χαρακτηριστικά της καιρικής μεταβολής είναι οι ισχυρές κατά τόπους βροχές και καταιγίδες και οι ισχυροί έως σχεδόν θυελλώδεις άνεμοι στο Αιγαίο.

dnews.gr