Ελληνική Στρατιωτική Ιστορία: “ΣΤΡΑΤΗΓΟΣ ΚΑΒΡΑΚΟΣ”
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ Greek Military History (Ελληνική Στρατιωτική Ιστορία)
Ο Χρήστος Καβράκος, Έλληνας εθνικιστής, εθνικός αγωνιστής και ήρωας που συμμετείχε σε περισσότερες από 20 μάχες στη διάρκεια διαφόρων πολεμικών αναμετρήσεων, Βασιλόφρονας ανώτατος αξιωματικός του Πεζικού που αποστρατεύθηκε με το βαθμό του Αντιστρατήγου, γεννήθηκε την 1η Ιανουαρίου 1882 στα Τρίκαλα Θεσσαλίας. Ο Καβράκος αιχμαλωτίστηκε από την Ο.Π.Λ.Α., την Πολιτοφυλακή του κομμουνιστικού Ε.Λ.Α.Σ., στη διάρκεια των «Δεκεμβριανών», βασανίστηκε με φρικτό τρόπο και στις 8 Δεκεμβρίου 1944 δολοφονήθηκε από ένοπλους συμμορίτες οπαδούς του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος, στο όρος Υμηττός του νομού Αττικής. Η κηδεία του τελέστηκε στις 16:00 το απόγευμα της Κυριακής 29 Απριλίου 1945 στον Μητροπολιτικό ναό Αθηνών.
Ο Χρήστος Καβράκος ήταν άγαμος και δεν απέκτησε απογόνους.
Ο Καβράκος, που διακρίθηκε στα πεδία των μαχών, θεωρείτο πολύ αυστηρός, αλλά και πολύ δίκαιος αξιωματικός. Τιμωρούσε ακόμα και υψηλόβαθμους βαθμοφόρους, αν διαπίστωνε ότι κακομεταχειρίζονταν στρατιώτες. Στις διαδοχικές σημειώσεις του ατομικού φακέλου του, που καλύπτουν το χρονικό διάστημα από το 1914 έως το 1940, οι προϊστάμενοί του αναφέρονται με θετικό τρόπο για τον χαρακτήρα, τη μόρφωση, τη συμπεριφορά και την εργατικότητά του, ενώ οι ποινές που του επιβλήθηκαν καθ’ όλη τη διάρκεια της στρατιωτικής του σταδιοδρομίας ήταν ελάχιστες. Ο Στρατηγός Καβράκος, με την διαθήκη του, διέθεσε μέρος της περιουσίας του για κοινωφελείς σκοπούς. Το 1959 ο Δήμος Τρικάλων, επί δημαρχίας του Ιωάννη Μάτη αποφάσισε παμψηφεί να δοθεί το όνομα του Χρήστου Καβράκου σ’ ένα δρόμο της πόλεως. Τον Αύγουστο του 1973, με απόφαση της κυβερνήσεως του Γεωργίου Παπαδόπουλου δόθηκε το όνομα του Στρατηγού σε δρόμο της πόλεως των Τρικάλων, ενώ αποφασίστηκε και επικυρώθηκε στις 19 Μαρτίου 1975 ότι το Στρατόπεδο που στεγαζόταν το 5ο Σύνταγμα Πεζικού και μεταστεγάστηκε το 1982 η Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών του Στρατού Ξηράς [Σ.Μ.Υ.] μετονομάστηκε σε Στρατόπεδο «Στρατηγού Χρήστου Καβράκου». Στο στρατόπεδο υπάρχει προτομή του καθώς επίσης και προσωπικά του αντικείμενα που εκτίθενται σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο.
Τον Οκτώβριο του 2007 η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Σούλα Μερεντίτη κατέθεσε επερώτηση σχετικά με την αλλαγή ονόματος στο Στρατόπεδο του 5ου Συντάγματος Πεζικού όμως έλαβε αρνητική απάντηση. Τον Μάρτιο του 2018, 25 βουλευτές του κομμουνιστικών τάσεων κόμματος ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσαν ] επερώτηση στη Βουλή, με την οποία ζητούσαν να φύγει το όνομα του Καβράκου από το Στρατόπεδο όπου στεγάζεται η Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών στα Τρίκαλα.
Για την στρατιωτική και πολεμική του δράση ο στρατηγός Χρήστος Καβράκος τιμήθηκε με όλες τις προβλεπόμενες ηθικές αμοιβές, παράσημα, μετάλλια και διαμνημονεύσεις. Μεταξύ τους περιλαμβάνονται:
Μετάλλιο για τη συμμετοχή του στους Βαλκανικούς πολέμους, το 1914,
Αργυρό Σταυρό του Σωτήρος, το 1915,
Πολεμικό Σταυρό Γ’ Τάξεως, το 1919,
Μετάλλιο Στρατιωτικής Αξίας, το 1919,
Αγγλικός Πολεμικός Σταυρός, το 1921,
Χρυσό Σταυρό Γεωργίου Α’, το 1922,
Αριστείο Ανδρείας με αργυρό αστέρα, το 1922,
Διασυμμαχικό Μετάλλιο Νίκης, το 1922,
Μετάλλιο Στρατιωτικής Αξίας Γ’ τάξεως, το 1935,
Παράσημο του Β’ Τάγματος Γεωργίου Α’, το 1936.