Login

Lost your password?
Don't have an account? Sign Up

Ειδικά μέτρα για να νιώθετε ασφαλείς στο δρόμο

Έχει γίνει πλέον καθημερινό φαινόμενο η εγκληματικότητα στον δρόμο, από κλοπές κινητών, τσαντών, ληστείες, επιθέσεις, και κάθε είδους παρενόχληση, είτε αυτή είναι λεκτική, είτε σωματική.

Ακολουθούν κάποια ειδικά μέτρα τα οποία μπορείτε να λάβετε για περισσότερη ασφάλεια όσο βρίσκεστε στο δρόμο:

1) Δώστε προσοχή στη στάση του σώματος σας. Όταν βγαίνετε βόλτα, περπατάτε με κάθετο σώμα, κρατάτε το κεφάλι σας ψηλά και διατηρείτε τα άνω άκρα σας σε κίνηση. Μη σέρνετε τα πόδια σας.  Είναι πολύ λίγοι οι εγκληματίες που θα θελήσουν να κλέψουν κάποιον που φαίνεται ενεργητικός και σωματικά ικανός.

2) Η ληστεία είναι μια από τις δουλειές του εγκληματία, είναι κάτι που το έχει κάνει επανειλημμένως.  Μη δίνετε την ευκαιρία σε έναν κλέφτη να κάνει την δουλειά του. Αν κάποιος σας ακολουθεί ενώ περπατάτε, διασχίστε το δρόμο και αλλάξτε το ρυθμό του βαδίσματος σας. Αν το άτομο αυτό βρίσκεται μέσα σε αυτοκίνητο, στρίψτε και περπατήστε προς την αντίθετη κατεύθυνση. Έχετε πάντα μαζί σας ένα φακό όταν κινείστε σε σκοτεινά μέρη. Επίσης, έχετε μια δυνατή σφυρίχτρα στο χέρι όταν περπατάτε. Ακόμα καλύτερα, έχετε την σφυρίχτρα σε κορδόνι κρεμασμένο στο λαιμό σας, άσχετα με το αν ταιριάζει με τα ρούχα σας και τα άλλα αξεσουάρ.

3) Αποφύγετε  δρόμους με κακό ή καθόλου φωτισμό, σοκάκια, ακάλυπτους κτιρίων και χώρους στάθμευσης. Κρατήστε απόσταση ασφαλείας από τις εισόδους στενών η στοών και ψηλά η ογκώδη φυτά με πυκνή βλάστηση, καθώς και  από τους υπόλοιπους ανθρώπους όταν περπατάτε. Να έχετε πλήρη επίγνωση του περιβάλλοντος χώρου και να είστε ακόμη πιο προσεκτικοί όταν είστε μόνοι. Παραμείνετε σε εγρήγορση, δημιουργήστε ένα σχέδιο στο μυαλό σας για το τι θα κάνετε και πως θα ξεφύγετε σε περίπτωση που δεχτείτε επίθεση. Καθώς περπατάτε κρατάτε τα κλειδιά στο χέρι σας, για να τα χρησιμοποιήσετε σαν όπλο αυτοάμυνας αν παραστεί ανάγκη.

4)  Διασχίστε τον δρόμο διαγώνια. Είναι ο καλύτερος τρόπος για να βεβαιωθείτε αν κάποιος σας ακολουθεί πραγματικά. Αν κάποιος όντως σας ακολουθεί, τρέξτε προς το κοντινότερο κατάστημα, ενημερώστε τους υπαλλήλους για το γεγονός, ζητήστε τους να σας επιτρέπουν να καλέσετε την αστυνομία και περιμένετε εκεί μέχρι να έρθουν οι αστυνομικοί. Εμπιστευτείτε τη διαίσθησή σας. Όταν έχετε εκείνη την περίεργη αίσθηση στην κοιλιά σας η έναν κόμπο στο στομάχι που σας λέει ότι σας ακολουθούν, και αν τύχει να κινείστε σε μονόδρομο, μη φοβάστε, στρίψτε ξαφνικά και τρέξτε προς την αντίθετη κατεύθυνση. Εάν όντως κάποιος σας ακολουθεί, είναι πάντα καλύτερα να τον αντιμετωπίσετε κατά πρόσωπο, παρά να επιτεθεί από πίσω. Η άμυνα σε μια επίθεση από πίσω είναι μακράν δυσκολότερη.

5) Οι περισσότεροι επιτιθέμενοι δεν θέλουν να τραβήξουν την προσοχή πάνω τους και πιθανόν να σας αφήσουν, αναζητώντας μια πιο εύκολη λεία. Εκτός αυτού, το να αντιμετωπίσετε κατά πρόσωπο τον κακοποιό, σας δίνει το πλεονέκτημα αργότερα να μπορέσετε να τον αναγνωρίσετε στην Αστυνομία. Αν αισθάνεστε ότι κάποιος σας παρακολουθεί πολύ στενά κάντε μια γρήγορη και απότομη στροφή για να τον αντιμετωπίσετε.

6) Να περπατάτε στην μέση του πεζοδρομίου. Όταν στρίβετε στις γωνίες, μην περπατάτε πολύ κοντά στα κτίρια η στην άκρη του πεζοδρομίου. Το σωστότερο είναι να παίρνετε ανοιχτά τις στροφές, ώστε να έχετε ορατότητα και να είστε σε θέση να εκτιμήσετε καλύτερα κάτι που θα μπορούσε να καραδοκεί πίσω από την γωνία. Μείνετε μακριά από σοκάκια, πόρτες και θάμνους . Οι περισσότεροι άνθρωποι που τραβιούνται βίαια μέσα σε κτίρια δεν αντιλαμβάνονται τον κακοποιό παρά μόνο όταν είναι πολύ αργά.

7) Αποφεύγετε να περπατάτε σε σκοτεινούς δρόμους και ερημωμένους χώρους, όπου δεν κυκλοφορούν πολλοί άνθρωποι. Αποφεύγετε να κόβετε δρόμο από επικίνδυνα στενά. Είναι καλύτερα να φτάσετε στον προορισμό σας λίγο αργά, παρά ποτέ.

8)  Όταν ψωνίζετε, ποτέ μην αγοράζετε περισσότερα πράγματα από όσα μπορείτε να μεταφέρετε με το ένα χέρι. Σιγουρευτείτε ότι κανένας δεν σας ακολουθεί, καθώς περπατάτε προς το αυτοκίνητό σας. Μόλις μπείτε στο αυτοκίνητο, κλειδώστε τις πόρτες με ανεβασμένα τα παράθυρα και απομακρυνθείτε αμέσως, χωρίς καμία καθυστέρηση.

9)  Το καλοκαίρι είναι η πιο επικίνδυνη εποχή. Οι δολοφονίες, οι βιασμοί και οι επιθέσεις αυξάνονται. Τα ποσοστά των διαρρήξεων και των κλοπών αυτοκινήτων κορυφώνονται κατά τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο. Οι δράστες χρησιμοποιούν νέες τακτικές κάθε μέρα και πολλοί από αυτούς παρουσιάζονται ως συναθλούμενοι. Ο Δράστης, ντυμένος με αθλητικό εξοπλισμό, σας προσπερνά στην διαδρομή, για να ξαναεμφανιστεί αργότερα, να σας σταματήσει για να κάνει μια ερώτηση και στην συνέχεια να επιτεθεί. Οι περισσότεροι άνθρωποι τείνουν να εμπιστεύονται ευκολότερα όσους επιδίδονται στην ίδια ασχολία, πράγμα που τους κάνει να χαλαρώνουν τις άμυνες τους. Ομοίως, οι γυναίκες τείνουν να υποτιμούν τους κινδύνους επειδή το γεγονός ότι τρέχουν, από μόνο του, δίνει την ψευδαίσθηση της σωματικής δύναμης και ότι είναι ψυχολογικά άτρωτες.

10)  Για τρέξιμο η πεζοπορία πηγαίνετε κατά προτίμηση με παρέα η σκύλο, τρέχετε σε γνωστά μονοπάτια και αποφεύγετε να βγαίνετε εκτός της προκαθορισμένης διαδρομής. Αποφύγετε περιοχές που καλύπτονται από θάμνους και δέντρα γιατί δίνουν στους επιτιθέμενους τη δυνατότητα να κρυφτούν για να περιμένουν το θύμα τους. Να έχετε μαζί σας μια σφυρίχτρα και να είστε έτοιμοι να την χρησιμοποιήσετε. Διατηρείτε την εγρήγορση σας και λάβετε σοβαρά υπόψη ακόμη και τα πιο μικρά περιστατικά. Αν κάποιος σας σταματήσει για να σας ρωτήσει την ώρα η για να του δώσετε κάποιες κατευθύνσεις, κρατήστε απόσταση τουλάχιστον ενός μέτρου και φροντίστε να είστε συνεχώς σε κίνηση. Οι έξυπνοι εγκληματίες χρησιμοποιούν τακτικές ευγένειας εναντίον του υποψήφιου θύματος τους. Αν ένας ληστής σας ζητήσει το πορτοφόλι η την τσάντα σας, μην του το δώσετε στο χέρι. Πετάξτε το μακριά, το πιθανότερο είναι να ενδιαφέρεται περισσότερο για τα χρήματα και τις πιστωτικές κάρτες σας και θα  πάει να πάρει το πορτοφόλι. Την ίδια στιγμή τρέξτε φωνάζοντας βοήθεια προς την αντίθετη κατεύθυνση. Αναφέρετε άμεσα το περιστατικό στην Αστυνομία.