Login

Lost your password?
Don't have an account? Sign Up

Εγκαίνια των γραφείων της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αποστράτων Σωμάτων Ασφαλείας

Εγκαινιάστηκαν χθες, Τετάρτη 30 Μαρτίου 2022, τα γραφεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αποστράτων Σωμάτων Ασφαλείας (Π.Ο.Α.Σ.Α.), στις εγκαταστάσεις της πρώην Σχολής Αξιωματικών Ελληνικής Αστυνομίας (Λ. Μεσογείων 96), καθώς και το «Αίθριο Αναψυχής Αποστράτων – Αστυνομία, Ανθρωπισμός, Αλληλεγγύη».

Τα εγκαίνια πραγματοποίησαν ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Παναγιώτης Θεοδωρικάκος και ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγος Μιχαήλ Καραμαλάκης, παρουσία του Υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη, Ελευθέριου Οικονόμου και του Γενικού Γραμματέα Δημόσιας Τάξης, Κωνσταντίνου Τσουβάλα.

Στην εκδήλωση χοροστάτησε ο Προϊστάμενος της Θρησκευτικής Υπηρεσίας του Σώματος, Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης Αστυνόμος Β’ Αλέξιος Κουρτέσης.

Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Παναγιώτης Θεοδωρικάκος απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό, σημειώνοντας:

« Η Ελληνική Αστυνομία ήταν και είναι το σπίτι για όλους τους Έλληνες αστυνομικούς και ασφαλώς για τους αποστράτους γιατί είστε πάντοτε ένα με το σώμα και την οικογένειά της Ελληνικής Αστυνομίας και από σήμερα θα έχετε αυτόν εδώ τον σπουδαίο χώρο ο οποίος πλέον είναι άρρηκτα δεμένος με την ιστορία της Ελληνικής Αστυνομίας » τόνισε ο Υπουργός και συμπλήρωσε: «Η Αστυνομία μας είναι εδώ, είναι ανθρώπινη και φιλική απέναντι στους πολίτες είναι σκληρή και αποτελεσματική απέναντι στο έγκλημα και έχει για πάντα μέλη της και συμβούλους της όλους τους αποστράτους.

Θα έρχομαι να σας βλέπω όπως έρχεστε και εσείς στο γραφείο μου. Αλλά θέλω να έρχομαι για να παίρνω την δική σας γνώση, εμπειρία, σοφία και τις συμβουλές των αποστράτων αστυνομικών μας ».

Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη επεσήμανε ακόμη την προσπάθεια ενίσχυσης της εκπαίδευσης της Αστυνομίας με νομοθετική ρύθμιση που ψήφισε η κυβέρνηση και στην οποία προβλέπεται χρηματοδότηση της ΕΛ.ΑΣ. με κονδύλια που θα προέρχονται από την πάταξη εγκληματικών δραστηριοτήτων, όπως τη διακίνηση ναρκωτικών. Επίσης μίλησε για την επίλυση ενός αιτήματος 40 χρόνων που αφορά την απαλλαγή 1.500 αστυνομικών από την υποχρέωση διανομής δικογράφων.

Ακολούθως, ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγος Μιχαήλ Καραμαλάκης, στον χαιρετισμό του, τόνισε:

« Η σημερινή ημέρα είναι ημέρα σταθμός, καθώς το παρελθόν συναντά το παρόν και το μέλλον, και η οικογένεια των Αποστράτων τόσο της Αστυνομίας όσο και των άλλων δύο Σωμάτων Ασφαλείας πλέον αποκτά το δικό της χώρο, εδώ μέσα σ’ αυτήν την ιστορική εγκατάσταση…

…Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αποστράτων Σωμάτων Ασφαλείας μπορεί να χρησιμοποιεί το συγκεκριμένο χώρο για τη στέγαση των γραφείων της και για την εξυπηρέτηση όλων των πρωτοβάθμιων Συνδέσμων αυτής…

… Εν ενεργεία και εν αποστρατεία προσωπικό συγκλίνουν σε ένα φυσικό χώρο και συνεχίζουν να συμπράττουν και να προσφέρουν αρμονικά τόσο στο Σώμα όσο και στον πολίτη και στο κοινωνικό σύνολο.

Επιπλέον, εγκαινιάζεται σήμερα σε παρακείμενο χώρο από τα νέα Γραφεία της ΠΟΑΣΑ, το παλιό Αίθριο της πρώην Σχολής Αξιωματικών, το οποίο αναπλάστηκε και αναδιαμορφώθηκε για να χαρακτηριστεί ως «Αίθριο Αναψυχής Αποστράτων – Αστυνομία, ανθρωπισμός, αλληλεγγύη». Με ιδιαίτερη σημασιολογία διατηρείται η διασύνδεση με το παρελθόν, τόσο με την ονοματοδοσία και τη χρηστικότητα του συγκεκριμένου χώρου για την Αστυνομία…

…Τα σημερινά εγκαίνια συμπίπτουν με μία ακόμη ιστορικά αξιοσημείωτη στιγμή, την έκδοση του πρώτου βιβλίου του εγκρίτου ιστορικού και ακαδημαϊκού συγγραφέα Θανάση Χρήστου με τίτλο «Αναζητώντας τον ένοχο και επιβάλλοντας την τάξη – Η αστυνομία σε αναζήτηση ρόλου τα χρόνια του Αγώνα της Ανεξαρτησίας». Συνιστά μία ακόμη προσπάθεια ένωσης του παρελθόντος με το παρόν…

…Στο σημείο αυτό να επισημάνω και την υλοποίηση δράσης ανάδειξης της πολιτιστικής μας κληρονομιάς μέσω της λειτουργίας μόνιμων Εκθέσεων Αστυνομικών Κειμηλίων στις Γενικές Περιφερειακές Αστυνομικές Διευθύνσεις της Χώρας και στην Αστυνομική Ακαδημία, αλλά και της λειτουργίας της κεντρικής Έκθεσης Αστυνομικών Κειμηλίων στο ισόγειο κτήριο της πρώην Σχολής Αξιωματικών Ελληνικής Αστυνομίας…

…Ευχαριστώ τον Πρόεδρο της ΠΟΑΣΑ κ. Χριστακόπουλο Ευάγγελο, αλλά και όλο το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας για τη γόνιμη και εποικοδομητική συνεργασία, ώστε να επέλθει αυτό το εξαιρετικό αποτέλεσμα. Εύχομαι από καρδιάς να συνεχίζετε με τη δράση σας να τιμάτε το ένδοξο παρελθόν της Ελληνικής Χωροφυλακής, της Αστυνομίας Πόλεων και της Ελληνικής Αστυνομίας, αλλά και των άλλων δύο Σωμάτων Ασφαλείας, του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής, αλλά και του Πυροσβεστικού Σώματος.

Στη συνέχεια, σύντομο χαιρετισμό απηύθυναν ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αποστράτων Σωμάτων Ασφαλείας, Υποστράτηγος ε.α. Ευάγγελος Χριστακόπουλος και ο Γενικός Γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αποστράτων Σωμάτων Ασφαλείας, Αντιστράτηγος ε.α. Οδυσσέας Κουτσοποδιώτης, ο οποίος παρέδωσε στον κ. Αρχηγό ιστορικό κειμήλιο που χρονολογείται από την περίοδο της μάχης και κατάληψης της Κρήτης από τους Γερμανούς κατά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, προκειμένου το ίδιο να αποτελέσει αντικείμενο του υπό διαμόρφωση Μουσείου Ιστορίας της Ελληνικής Αστυνομίας.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, πραγματοποιήθηκαν αποκαλυπτήρια της μαρμάρινης επιγραφής του «Αιθρίου Αναψυχής Αποστράτων – Αστυνομία, Ανθρωπισμός, Αλληλεγγύη», το οποίο αναπλάστηκε και αναδιαμορφώθηκε.

Τέλος, στο νέο Αίθριο, φυτεύτηκαν συμβολικά τρία ελαιόδεντρα, από την Πολιτική και Φυσική ηγεσία καθώς και από μέλη της Π.Ο.Α.Σ.Α.

Στην εκδήλωση, παρέστησαν, επίσης, ο Υπαρχηγός του Σώματος, Αντιστράτηγος Ανδρέας Δασκαλάκης, ο Προϊστάμενος Επιτελείου του Αρχηγείου Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Λαγουδάκης, ο Γενικός Επιθεωρητής Αστυνομίας Νοτίου Ελλάδος, Αντιστράτηγος Γεώργιος Γιάννινας, ο Προϊστάμενος Κλάδου Διοικητικής Υποστήριξης και Ανθρωπίνου Δυναμικού, Υποστράτηγος Χρήστος Κονδύλης, Διευθυντές αυτοτελών κεντρικών Υπηρεσιών, Διευθυντές των Διευθύνσεων του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας και της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής, εν ενεργεία και εν αποστρατεία Αξιωματικοί καθώς και εκπρόσωποι Συνδικαλιστικών Ομοσπονδιών και Ενώσεων.

Επισημαίνεται ότι, καθ’ όλη τη διάρκεια της τελετής εφαρμόστηκαν τα υγειονομικά μέτρα που βρίσκονται σε ισχύ για την προστασία της δημόσιας υγείας και την αποφυγή της περαιτέρω διασποράς του κορονοϊού COVID – 19.