Δ. Μιχαηλίδου: Με ενεργητικές πολιτικές θωρακίζουμε επιτέλους το Κοινωνικό Κράτος
Από το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:
Στην πολιτική βούληση της Κυβέρνησης να ενισχύσει το κοινωνικό κράτος και να συνεχίσει να βρίσκεται έμπρακτα στο πλευρό των πιο ευάλωτων στηρίζοντας το δικαίωμα τους σε αξιοπρεπή διαβίωση, αναφέρθηκε η Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου, κατά την διάρκεια της ομιλίας της στην Βουλή.
Όπως εξήγησε, η Κυβέρνηση, τρεισήμισι χρόνια τώρα, με ενεργητικές πολιτικές ενισχύει την αποϊδρυματοποίηση, την κοινωνική ένταξη αλλά και την προάσπιση των δικαιωμάτων χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς.
Συγκεκριμένα, όσον αφορά την παιδική προστασία η κ. Μιχαηλίδου, έκανε λόγο για:
- Το νέο σύστημα αναδοχών και υιοθεσιών, χάρη στο οποίο για πρώτη φορά καταγράφηκε ο αριθμός των παιδιών που φιλοξενούνται στις δομές και από τον Ιούλιο του 2020 μέχρι σήμερα, από τα 2.400 παιδιά, τα 1.100 βρίσκονται πλέον σε ανάδοχες ή θετές οικογένειες.
- Τη θέσπιση του επιδόματος αναδοχής ύψους από 325 ευρώ έως 1.200 ευρώ στις περιπτώσεις παιδιών που χρήζουν εξειδικευμένης φροντίδας.
- Τη θεσμοθέτηση του προγράμματος επαγγελματικής αναδοχής για παιδιά με αναπηρίες άνω του 67%, προϋπολογισμού 6,8 εκατ. ευρώ.
- Την δημιουργία Στεγών Ημιαυτόνομης Διαβίωσης, προϋπολογισμού 8 εκατ. ευρώ, που αφορά 360 περίπου έφηβες και έφηβους άνω των 15 ετών που σήμερα ζουν σε ιδρύματα.
- Την θέσπιση κανόνων στις Μονάδες Παιδικής Προστασίας.
Όσον αφορά την προσχολική αγωγή, σύμφωνα με την Υφυπουργό, η Κυβέρνηση, τριπλασιάζει τις θέσεις σε βρεφικούς σταθμούς από 25.000 σε 75.000, έχοντας εξασφαλίσει πάνω από 140 εκατομμύρια ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, για τη δημιουργία 50.000 νέων θέσεων για βρέφη έως 2,5 ετών, σε βρεφικούς σταθμούς σε όλη τη χώρα. Ενώ με το πρόγραμμα «Κυψέλη» για πρώτη φορά δρομολογείται μια εκ βάθρων αναδιάταξη του προγράμματος της προσχολικής αγωγής που διαρθρώθηκε με γνώμονα την ισορροπημένη ανάπτυξη βρεφών και νηπίων.
Αναφερόμενη στις παρεμβάσεις οι οποίες ενισχύουν την ανεξάρτητη διαβίωση των ατόμων με αναπηρία, η κ. Μιχαηλίδου έκανε λόγο για την υπηρεσία του Προσωπικού Βοηθού η πιλοτική εφαρμογή της οποίας χρηματοδοτείται με 42 εκατ. ευρώ από το ΤΑΑ, την Κάρτα Αναπηρίας, την ψηφιοποίηση των ΚΕΠΑ, τα έργα προσβασιμότητας προϋπολογισμού 19,4 εκατ. ευρώ, το πρόγραμμα πρώιμης παρέμβασης, προϋπολογισμού 35 εκ. ευρώ, το πρόγραμμα υποστηριζόμενης απασχόλησης, προϋπολογισμού 9,4 εκατ. ευρώ που αφορά 200 ενήλικες στο φάσμα του αυτισμού, αλλά και για το νέο πρόγραμμα απασχόλησης για 3.000 άτομα με αναπηρία, το οποίο ξεκινάει άμεσα με φορέα υλοποίηση την ΔΥΠΑ. Επιπλέον η Υφυπουργός αναφέρθηκε στον διπλασιασμό των συμμετεχόντων στα ΚΔΑΠ, αλλά και στο διπλασιασμό των Στεγών Υποστηριζόμενης Διαβίωσης,.
Τέλος όπως υποστήριξε η κ. Μιχαηλίδου, με σκοπό την καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού, η κυβέρνηση τριπλασίασε το ύψος της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης (από 267 σε 816 εκ ευρώ) που φέτος θα δοθεί σε 2,3 εκ. ευάλωτους συμπολίτες μας, ενώ το 2020 το πρόγραμμα Στέγαση και Εργασία θεσμοθετήθηκε ως μόνιμη δημόσια πολιτική και χρηματοδοτείται αποκλειστικά από εθνικούς πόρους και προκηρύσσεται ανά διετία με προϋπολογισμό 10εκ. ευρώ. . Επιπλέον, αυξήθηκαν κατά 15% τα σχολικά γεύματα.
Η Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου, δήλωσε ότι: «Στις γραμμές του προϋπολογισμού αποτυπώνονται οι πολιτικές μας προτεραιότητες, οι οποίες οφείλουν να σταθμίζονται από τις αντοχές της οικονομίας και από τη δυναμική ενός σύνθετου παρόντος. Τρεισήμισι χρόνια τώρα αποδεικνύουμε με πράξεις ότι η κοινωνική πολιτική είναι εργαλείο ανάπτυξης και ευημερίας για το σύνολο των πολιτών και από την ευημερία και την πρόοδο του κάθε πολίτη, εξαρτάται και η ίδια η κοινωνική ευημερία. Γιατί ο μεγαλύτερος πλούτος μιας χώρας είναι οι άνθρωποί της. Και γι΄αυτό θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε εντατικά. Για να θωρακίζουμε με ενεργητικές πολιτικές, το Κοινωνικό Κράτος, χωρίς να αφήνουμε κανέναν πίσω».
φωτογραφία αρχείου