Login

Lost your password?
Don't have an account? Sign Up

Γνωρίζει το ΥΠΕΞ ότι ο Δήμαρχος Αρριανών προωθεί τα “μαλακά σύνορα” στην Θράκη;

Γράφει ο Νίκος Αρβανίτης

Με έκπληξη ενημερωθήκαμε από την γειτονική Βουλγαρία ότι ο Δήμος Κίρτζαλι θα αδελφοποιηθεί με τον Δήμο Αρριανών κι αυτό ήταν το αντικείμενο της συνάντησης των δύο νεοεκλεγέντων Δημάρχων: του Εγκαθέτου κ. Ερδέμ Χουσεΐν και του θαυμαστή του Α. Ντογάν κ.Erol Myumun.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχιακό Μέγαρο του Κίρτζαλι την 24/6/2024 με την συμμετοχή συνεργατών των δύο δημάρχων. Την βουλγαρική πλευρά, σύμφωνα με σχετικές πληροφορίες, εκπροσώπησαν οι Erol Myumun, Muharrem Muharrem, Bayram Bayram, Berna Caragyoz, Ahmet Mustafa και η βουλευτής του κόμματος του Α.Ντογάν (το αντίστοιχο του Σαδήκ ΚΙΕΦ) κ. Aiten Sabri. Για την ελληνική πλευρά περιμένουμε σχετική ενημέρωση από τον Δήμο Αρριανών, πέρα από την γενικόλογη ανάρτηση περί αδελφοποίησης και συνεργασίας σε πολιτιστικά και κοινωνικά ζητήματα

Όπως μαθαίνουμε οι Έλληνες φιλοξενούμενοι συνεχάρησαν τον οικοδεσπότη τους κ.Erol Mummun για την εκλογή του στην θέση του δημάρχου του Κίρτζαλι.

Τέσσερα ήταν τα βασικά θέματα των συνομιλιών:

  • υπογραφή συμφωνίας αδελφοποίησης μεταξύ των δύο δήμων,
  • σύμπραξη στα διασυνοριακά προγράμματα INTERREG Ελλάδας-Βουλγαρίας,
  • συμμετοχή στο επερχόμενο φεστιβάλ στον ελληνικό δήμο Αρριανών
  • ανταλλαγή ορθών πρακτικών και εμπειριών σε διάφορους τομείς μοιράστηκε και από τις δύο πλευρές.

Να επισημανθεί ότι ο Δήμος Κίρτζαλι απέχει 34 χλμ από την Κομοτηνή.

Η παραπάνω είδηση θέτει μία σειρά ερωτημάτων που πρέπει να απαντηθούν στην κοινή γνώμη από τον Δήμαρχο Αρριανών καθώς η διαδικασία υποβολής των αιτημάτων των Δήμων και Περιφερειών προς την αρμόδια Επιτροπή του Υπουργείου Εσωτερικών για τη χορήγηση της σχετικής σύμφωνης γνώμης, οφείλει να πληροί μία σειρά προΰποθέσεων και ειδικότερα, στην περίπτωση των αδελφοποιήσεων πόλεων, θα πρέπει να υπογραμμιστεί ότι οι αδελφοποιήσεις δεν αποτελούν την απαρχή μιας συνεργασίας μεταξύ δύο ΟΤΑ, αλλά την απόληξη μακροχρόνιων ανταλλαγών και κοινών πρωτοβουλιών.

Στην περίπτωση της Θράκης, βεβαίως, τα ζητήματα είναι πολύ πιο σύνθετα και απαιτείται και η έγκριση αλλά κι επίβλεψη αναλόγων διαδικασιών από την αρμόδια Διεύθυνση Πολιτικών Υποθέσεων του ΥΠΕΞ.

Ειδικά στην περίπτωση του Εγκαθέτου Ερδέμ Χουσεΐν , πρέπει να επισημάνουμε ότι αποτελεί δημιούργημα κι έκθεμα του τουρκικού παρακράτους στην Θράκη που αμφισβητεί τόσο την ελληνική έννομη τάξη όσο και το διεθνές δίκαιο.

Να επισημάνουμε ότι η πολυεπίπεδη αμφισβήτηση της εσωτερικής έννομης τάξης, η διαιώνιση της ενδοστρέφειας της μειονότητας και η αποτροπή κάθε προοπτικής κοινωνικής, πολιτιστικής και οικονομικής εντάξεως της στην τοπική κοινωνία, η «διαπόμπευση» της Ελλάδας, ως απεργαζομένης την διαρκή καταπίεση και εν τέλει την εξόντωση των μουσουλμάνων της Θράκης, η αναγωγή της θρησκείας (μουσουλμανικής) και της γλώσσας (τουρκικής) σε στοιχεία εθνοφυλετικής καθαρότητας, αποτρεπτικά για την οποιαδήποτε μορφής συνύπαρξη ή συμβίωση με τον χριστιανικό πληθυσμό της περιοχής εντάσσονται στην δημιουργία μιας πραγματικότητας που παραπέμπει στη «χάραξη» διαχωριστικών γραμμών με αλυτρωτικές βλέψεις.

Αντί Επιλόγου