Login

Lost your password?
Don't have an account? Sign Up

Γιώργος Μπαλταδώρος: Ο ήρωας Σμηναγός που έχασε τη ζωή του υπέρ πίστεως και Πατρίδος

Ο Γιώργος Μπαλταδώρος έχασε τη ζωή του, την Πέμπτη στις 12 Απριλίου του 2018 στις 12.15, εννέα μίλια βορειοανατολικά της Σκύρου.

Ο 34χρονος Σμηναγός βρισκόταν σε επιφυλακή (Readiness) στην 135 Σμηναρχία Μάχης και το μοιραίο πρωινό, συμμετείχε σε αποστολή αναχαίτισης τουρκικών F-16 που είχαν παραβιάσει τον Εθνικό Εναέριο Χώρο, αμφισβητώντας τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας. Ο Γιώργος Μπαλταδώρος απογειώθηκε από την Σκύρο ως πρώτος του σχηματισμού δύο Mirage 2000-5 της 331 Μοίρας «Θησέας» με αποστολή να αναγνωρίσουν και να αναχαιτίσουν τα τουρκικά μαχητικά.

Όταν οι δύο πιλότοι έφτασαν στο σημείο της παραβίασης, τα τουρκικά F-16 είχαν ήδη αλλάξει πορεία με προορισμό την βάση τους. Κατά την επιστροφή των Ελλήνων αεροπόρων στην 135ΣΜ στην Σκύρο, ο Νο.2 του σχηματισμού ανέφερε ότι έχασε επαφή με τον Νο.1, ο οποίος είχε καταπέσει στην θάλασσα.

Στην Πολεμική Αεροπορία και το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας, σήμανε αμέσως συναγερμός και στην περιοχή έσπευσε η φρεγάτα «ΨΑΡΑ», ελικόπτερα και πλωτά μέσα όλων των κλάδων, για να συμμετάσχουν στις έρευνες. Λίγες ώρες αργότερα, το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας με ανακοίνωσή του γνωστοποίησε την είδηση του θανάτου του Σμηναγού Γιώργου Μπαλταδώρου που έπεσε στο Αιγαίου και ενώ εκτελούσε το καθήκον του, υπερασπιζόμενος τον εθνικό εναέριο χώρο της πατρίδας.

Γάλλοι εμπειρογνώμονες που εξέτασαν το μαύρο κουτί του αεροσκάφους κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο Μπαλταδώρος υπέστη βέρτιγκο, που αποτελεί τον εφιάλτη κάθε πιλότου, και «καρφώθηκε» με μεγάλη ταχύτητα στην θάλασσα.  Χαρακτηριστική είναι η μαρτυρία του νούμερο 2 του σχηματισμού που κατάφερε να “απαγκιστρώσει” να πάρει ανοδική πορεία δηλαδή μόλις στα 300 πόδια. Ο “Μπαλτάζαρ” δεν είχε περιθώριο αντίδρασης με αποτέλεσμα να χάσει την ζωή του στην θάλασσα του Αιγαίου που με αυτοθυσία υπερασπίστηκε.

Ο Σμηναγός Γιώργος Μπαλταδώρος υπηρετούσε στην 331 Μοίρα «Θησέας» της 114 Πτέρυγας Μάχης στην Τανάγρα. Στην ιδιαίτερη πατρίδα του, το Μορφοβούνι Καρδίτσας δεσπόζει το μνημείο που στήθηκε για να θυμίζει εσαεί τη θυσία του ήρωα πιλότου.