Login

Lost your password?
Don't have an account? Sign Up

Γιατί πήγε η Ισίκ Σαδήκ Αχμέτ στην Κιργισία;

Στο χρονικό διάστημα 21-23 Απριλίου 2025 πραγματοποιήθηκε το “10ο Διεθνές Συμπόσιο Νέων Τουρκολόγων”  στο Μπισκέκ της Κιργισίας, στο Τμήμα Τουρκολογίας της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Κιργιζο-Τουρκικού Πανεπιστημίου Manas με την υποστήριξη του Τουρκικού Γλωσσικού Συνδέσμου, της TÜRKSOY και της Ένωσης Συγγραφέων της Ευρασίας.

Το συμπόσιο στοχεύει να δώσει τη δυνατότητα σε μεταπτυχιακούς φοιτητές και νέους ερευνητές που σπουδάζουν στον τομέα της Τουρκολογίας να γνωριστούν μεταξύ τους και στην ακαδημαϊκή ζωή, καθώς και να ενθαρρύνει και να διαδώσει επιστημονικές μελέτες σε τομείς όπως η γλώσσα, η λογοτεχνία, η λαογραφία, η ιστορία, η αρχαιολογία, η φιλοσοφία και η κοινωνιολογία.

Συμπόσιο στην υπηρεσία του Παντουρκισμού

Αυτό το Συμπόσιο, όπως και άλλες εκδηλώσεις, εντάσσεται στο δόγμα του επεκτατικού νεο-οθωμανισμού, που αποτελεί μια μοντέρνα εκδοχή του δόγματος του παντουρκισμού και του τουρκικού επεκτατισμού που γεννήθηκε τον περασμένο αιώνα στους τουρκόφωνους λαούς που ζούσαν στην Τσαρική Ρωσία, και εν συνεχεία αναπτύχθηκε στον χώρο της Μικράς Ασίας.

Η βασική ιδέα του Συμποσίου συνοψίζεται στη σημασία των μελετών για όλες τις διαλέκτους και τις προφορές της τουρκικής γλώσσας  ειδικά σε τομείς κατάλληλους για την μεταβαλλόμενη παγκόσμια τάξη. Οι ομιλητές τόνισαν ιδιαίτερα την ανάγκη συνδυασμού της τουρκικής γλώσσας με την τεχνολογία, το εμπόριο και την ιδιωτική εκπαίδευση, και επέστησε την προσοχή στο γεγονός ότι είναι απαραίτητο να δοθεί προτεραιότητα στις σύγχρονες ανάγκες της τουρκικής γλώσσας.

Η προτροπή προς τους συνέδρους εμπεριέχεται στην ακόλουθη φράση: “Ξεκινήσατε να αφιερωθείτε στη γλώσσα αυτού του ευλογημένου έθνους όπου υπάρχουν Τούρκοι και η τουρκική γλώσσα. Ακόμα κι αν οι συνθήκες δεν είναι κατάλληλες, θα εργαστείτε με ενότητα και αλληλεγγύη χωρίς να δείξετε κόπωση ή αποθάρρυνση”.

Η βάση της παντουρκικής ιδεολογίας είναι ο αλυτρωτισμός, με στόχους την ανεξαρτησία και ακολούθως την Ένωση με την ”Μητέρα Τουρκία”, όλων των τουρκόφωνων ομάδων που ζουν σε χώρες/περιοχές της διασποράς, όπως Κριμαία, Αζερμπαϊτζάν, Καύκασο, Τουρκεστάν, Καζακστάν, Ουζμπεκιστάν, Δυτική Κίνα, Κιργισία, Ταταριστάν, Σιβηρία, Αφγανιστάν, Ιράν, Ιράκ, Συρία, Βουλγαρία, πρώην Γιουγκοσλαβία, στην περιοχή της Θράκης και στην Κύπρο, για να δημιουργηθεί ένα μεγάλο Τουρκικό Κράτος άνω των 100 εκατομμυρίων κατοίκων.

Παρών στο Συμπόσιο και ο Γενικός Γραμματέας της TÜRKSOY, Sultan RAEV ο οποίος κι επιβλέπει παρεμφερείς πολιτιστικές συνεργασίες, που υλοποιούνται υπό την ηγεσία της TÜRKSOY, στοχεύουν στην ενίσχυση της συλλογικής μνήμης του τουρκικού κόσμου και στη διατήρηση ζωντανής της τουρκικής κληρονομιάς.

Ρόλος TÜRKSOY και TIKA

Παραπάνω, αναφερθήκαμε στην οργάνωση TÜRKSOY. Πρόκειται για έναν διεθνή οργανισμό τουρκικού πολιτισμού με έδρα την Άγκυρα, ο οποίος δραστηριοποιείται σε χώρες όπως το Κιργιστάν με τουρκικούς πληθυσμούς, οι οποίοι μιλούν γλώσσες που ανήκουν στην οικογένεια των τουρκικών γλωσσών. Το όνομα του οργανισμού Türksoy είναι σύνθετο ουσιαστικό στα Τουρκικά, αποτελούμενο από τις λέξεις Türk (Turk / ic) και soy (καταγωγή).

Ένας άλλος οργανισμός είναι το τουρκικό γραφείο συνεργασίας και ανάπτυξης, γνωστό ως TIKA (Turkish Cooperation and Coordination Agency) που ιδρύθηκε το 1992 και δραστηριοποιείται στο Κιργιστάν, το Αζερμπαϊτζάν, το Καζακστάν, το Τουρκμεκιστάν και το Ουζμπεκιστάν με στόχο τη βελτίωση και αγαστή συνεργασία της Τουρκίας με τους τουρκικούς λαούς προκειμένου να προωθηθούν ζητήματα πολιτισμού και τουρκικής γλώσσας. Ανάμεσα στις δράσεις του οργανισμού τα προηγούμενα χρόνια ήταν να εκπαιδεύσει και την αστυνομία του Κιργιστάν.

Tα παραπάνω σε συνδυασμό με τα θρησκευτικά ιδρύματα του Φετουλάχ Γκιουλέν, τα οποία απαίτησε ο Ερντογάν από την κυβέρνηση της χώρας να κλείσουν, δρούσαν στο Κιργιστάν ενισχύοντας με κάθε τρόπο το ισλαμικό στοιχείο.

Η (ανθ)ελληνική συμμετοχή: Ισίκ Σαδηκ Αχμέτ

Παρούσα και η Ισίκ Σαδήκ Αχμέτ με την ιδιότητα της Επιτίμου Προέδορυ του ακροδεξιού εθνικιστικού ισλαμοφασιστικού κόμματος DEB/ΚΙΕΦ, η οποία συναντήθηκε με τον Δήμαρχο του Μπισκέκ, τον Τούρκο Πρέσβη στην Κιργιζία, Μεκίν Μουσταφά Κεμάλ Οκέμ, αξιωματούχους της ΤΙΚΑ κοκ

Η Ισίκ Σαδήκ Αχμέτ συμμετείχε ως πρώτη τη τάξει προσκεκλημένη, καθώς αναγνωρίζεται ο δομικός ρόλος του ακροδεξιού εθνικιστικού DEB/ΚΙΕΦ  στο πνεύμα του αποσχιστικού εθνικισμού που καλλιεργούν οι παρακρατικές δομές της Τουρκίας στην Ελλάδα ο οποίος εντάσσεταιστην στρατηγικού χαρακτήρα διεύρυνση της εθνοθρησκευτικής γεωγραφίας συνδυάζοντας τον νεοοθωμανικού τύπου ισλαμισμό με την ιδεολογία του παντουρκισμού παρουσιάζοντας μία άλλη ταυτότητα του έθνους ανακαλύπτοντας “τούρκους” ακόμη κι εκεί που αντικειμενικά δεν υπάρχουν μέσα από την στρατηγική της ήπιας ισχύος και την διδασκαλία της τουρκικής γλώσσας, την εκτύπωση βιβλίων ή την προώθηση της τουρκικής κουλτούρας.

Στο πρότζεκτ του Παντουρκισμού , είναι βασικός ο ρόλος και του καταγομένου από τα Μίρανα Ροδόπης , ετεροκαθοριζομένου Προέδρου της ΕΟΤΔΘ κ. Χαλήτ Χαμπίπογλου.

 taxiarchispress.blogspot.com