Login

Lost your password?
Don't have an account? Sign Up

Βουλή: Οι απόψεις των φορέων για την εγγραφή στο Ποινικό Μητρώο των διωκόμενων για εγκλήματα κατά ανηλίκων

Τις απόψεις τους επί του άρθρου 14, που προβλέπει την εγγραφή στο δελτίο ποινικού μητρώου κάθε ασκηθείσας ποινικής δίωξη για εγκλήματα που στρέφονται σε βάρος ανηλίκου, εξέθεσαν οι ενδιαφερόμενοι φορείς, κατά τη δεύτερη συνεδρίαση της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής, η οποία επεξεργάζεται νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης, που ενσωματώνει ευρωπαϊκή οδηγία για την ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με υπηκόους τρίτων χωρών.

Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά, και εκπρόσωπος της ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδας, Ηλίας Κλάπας, αναφέρθηκε στο ζήτημα το τεκμηρίου της αθωότητας, λέγοντας ότι “ανοίγεται μία κερκόπορτα” με την οποία παραβιάζεται η όλη λογική του ποινικού και συνταγματικού νομοθέτη. Δεν είναι δυνατόν να καταγράφεται στο ποινικό μητρώο οποιοδήποτε ανθρώπου, ποινική δίωξη. Αυτό προσβάλει τόσο το τεκμήριο της αθωότητας όσο και λογική ότι, ένοχος είναι κάποιος μόνο, όταν έχει καταδικαστεί από τα ποινικά δικαστήρια [..]

Είναι άποψη μας ότι “τα ζητήματα που αφορούν στο τεκμήριο αθωότητας (πρέπει) να αποτελούν απαραβίαστο όριο της όποιας νομοθετικής πρωτοβουλίας. Με τη διάταξη αυτή ουσιαστικά, ο νομοθέτης μπαίνει στο πεδίο της δικαστικής εξουσίας είπε ο κ. Κλάπας.

Είμαστε υπέρ της οποιασδήποτε νομοθετικής ρύθμισης για την προστασία ανηλικότητας και η αναγκαιότητά της μας βρίσκει σύμφωνους, σημείωσε ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, Ευστάθιος Βεργώνης. Παράλληλα, τόνισε την “πιθανή σύγκρουση” της προτεινόμενης ρύθμισης με τις υπερνομοθετικές ρυθμίσεις των διεθνών συμβάσεων, όπου καθιερώνεται το τεκμήριο αθωότητας και (οι οποίες) έχουν ισχύ ανωτέρα του συντάγματος και των κοινών νόμων όπως ο κώδικας ποινικής δικονομίας. Πρότεινε, δε, τη δημιουργία ενός καταλόγου αποδεκτών του ποινικού μητρώου, με αξιοποίηση των βάσεων των κατά τόπους εισαγγελιών πρωτοδικών, οι οποίες θα ενοποιηθούν, ώστε να εκδίδεται το πιστοποιητικό περί μη διώξεως για τέτοια εγκλήματα.

Χαιρετίζουμε θετικά αυτή τη νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης δήλωσε η αναπληρώτρια γενική γραμματέας της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος, Σοφία Διπλοΐδου προσθέτοντας ότι δεν παραβιάζεται το τεκμήριο της αθωότητας, καθώς τα σχετικά δεδομένα (εκκρεμείς κατηγορίες προσώπου που δικάζεται) είναι γνωστά στις δικαστικές αρχές, ενώ το ποινικό μητρώο είναι προσβάσιμο σε περιορισμένο αριθμό προσώπων.

Η κα Διπλοΐδου εντόπισε ως πρόβλημα το κατά πόσο θα έχει αποτέλεσμα η διάταξη όταν πάει να εφαρμοστεί στην πράξη. Όπως είπε, υπάρχουν διάσπαρτες νομοθετικές διατάξεις, οι οποίες αποκλείουν την εργασία σε περιπτώσεις υποδικίας, γεγονός που απαιτεί τον συντονισμό των επιμέρους υπηρεσιών.

Η βοηθός Συνήγορος του Πολίτη, για τα δικαιώματα του παιδιού, Θεώνη Κουφονικολάου, είπε ότι η ρύθμιση κρίνεται ως θετική. Τόνισε επίσης ότι για την εξασφάλιση της αποτελεσματικότητάς της, απαιτείται η πρόβλεψη υποχρεωτικότητας, ως προς την προσκόμιση του αντιγράφου του ποινικού μητρώου, και με ενιαίο τρόπο, από τους υποψήφιους εργαζόμενους σε όλους τους φορείς που σχετίζονται με παιδιά

Τέλος, ο παριστάμενος υφυπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Κώτσηρας σημείωσε ότι τέθηκε από όλους η αναγκαιότητα της ρύθμισης και της προστασίας της ανηλικότητας. «Νομίζω ότι δεν είναι καλό σε κάποιες περιπτώσεις να παίζουμε με τις λέξεις». Όσο για το τεκμήριο της αθωότητας, που τέθηκε ως προβληματισμός, επισήμανε ότι το υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο προβλέπει πως σε περίπτωση συγκεκριμένων αδικημάτων, μπορεί, με διάταξη του εισαγγελέα, να δημοσιοποιούνται τα προσωπικά στοιχεία του υπό ποινική δίωξη ελεγχόμενου. Σε κάθε διάταξη υπάρχουν συγκρούσεις διαφορετικών ζητημάτων, “όμως, δεν μπορεί ο νομικός διάλογος και το δόγμα της επιστήμης να μην είναι συνδεδεμένο με τις κοινωνικές ανάγκες” υπογράμμισε ο κ. Κώτσηρας.