Ανιχνευτές ναρκωτικών και εκρηκτικών: Η εκπαίδευση της επίλεκτης ομάδας σκύλων της Ελληνικής Αστυνομίας
Αφανείς ήρωες, πολυεργαλεία της Αστυνομίας, ισχυρές προσωπικότητες που αναπτύχθηκαν στα χέρια έμπειρων εκπαιδευτών και ανδρών της Ασφάλειας με έφεση στην επικοινωνία με τα τετράποδα.
Όπως και να χαρακτηρίσεις τους αστυνομικούς σκύλους, δεν θα καταφέρεις να πλησιάσεις στο ελάχιστο το πώς φαντάζουν στα μάτια των δίποδων συναδέλφων τους.
Ήταν το 1986 όταν συστάθηκε στην Αθήνα η Ομάδα Αστυνομικών Σκύλων ως μία επιπλέον βοήθεια στο δύσκολο έργο της Αστυνομίας. Τότε υπήρχαν μόλις έξι σκύλοι ειδικά εκπαιδευμένοι για τον εντοπισμό ναρκωτικών, σήμερα, όμως, 32 χρόνια μετά, τα τετράποδα αυτά τα οποία είναι μοιρασμένα σε διάφορες μεγάλες πόλεις της Ελλάδας ανέρχονται στα 200 περίπου.
Στην ομάδα θα βρει κανείς Γερμανικά Ποιμενικά, Βέλγικα Ποιμενικά (Μαλινουά), Golden Retriever ή Λαμπραντόρ, το καθένα με τη δική του αποστολή.
Ο εντοπισμός ναρκωτικών ουσιών και εκρηκτικών μηχανισμών μοιάζει να αποτελεί πλέον παιχνιδάκι για τις Αρχές, μιας και η εξαιρετική όσφρηση σε συνδυασμό με την ειδική εκπαίδευση των «λαγωνικών» της Ασφάλειας σπανίως απογοητεύει την ομάδα.
Το ίδιο ισχύει για τους σκύλους που βοηθούν στις περιπολίες. Αυτές είναι και οι τρεις αρμοδιότητες τους, ανάλογα με τη ράτσα και τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς τους.
Και οι τρεις αυτές ράτσες ανήκουν στις πλέον δημοφιλείς, εύκολα εκπαιδεύσιμες, δεκτικές στις εντολές και τρομερά πειθαρχημένες.
Τα ζώα αυτά, δεν ανήκουν τυχαία στις Ειδικές Υπηρεσίες της Ασφάλειας. Οι περισσότεροι σκύλοι εξ αυτών δόθηκαν ως δώρο στις αστυνομικές δυνάμεις είτε από ιδιώτες ή από συνοδούς χειριστές. Άλλοι, παραδόθηκαν από τα χέρια προμηθευτών.
Πώς εκπαιδεύεται ένας αστυνομικός σκύλος;
Τόσο η επιλογή όσο και η εκπαίδευση ενός αστυνομικού σκύλου αποτελεί υπόθεση σύνθετη. Κι αυτό διότι ένα ζώο δεν θεωρείται κατάλληλο για να αποτελέσει μέλος μιας ομάδας απλά και μόνο επειδή ανήκει σε συγκεκριμένη ράτσα.
Τα σωματικά χαρακτηριστικά του αλλά και η συμπεριφορά του αποτελούν παράγοντες προς αξιολόγηση. Μια διαδικασία που απαιτεί πολλή προσοχή αλλά και χρόνο.
Ο σκύλος ο οποίος θα φτάσει στα χέρια των εκπαιδευτών θα πρέπει να μην ξεπερνά τα δύο έτη ζωής, να είναι ελεγμένος από γιατρούς και να έχει πιστοποιηθεί πως δεν υποφέρει από οποιουδήποτε είδους δυσπλασία. Το φύλο δεν παίζει κανέναν ρόλο, κάτι που δεν ισχύει για τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς του.
Οι εκπαιδευτές είναι σε θέση να καταλάβουν σε τι μπορεί να αποδειχθεί καλύτερος ένας αστυνομικός σκύλος, εντάσσοντας τον τελικά σε ομάδα με συγκεκριμένες δραστηριότητες.
Κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης, το τετράποδο έρχεται σε επαφή και με τον συνοδό – χειριστή που θα αναλάβει τη φροντίδα και τη συνεχή του εκπαίδευση από τη στιγμή που εκείνο θα αποτελέσει μέρος της αστυνομικής ομάδας.
Σκύλοι που… αρνούνται να εκπαιδευτούν
Συμβαίνουν κι αυτά. Δεν αποδεικνύονται όλα τα ζώα που φτάνουν στους εκπαιδευτές κατάλληλα για ένταξη στο αστυνομικό σώμα. Αυτό είναι εύκολο να γίνει αντιληπτό από έναν εκπαιδευτή μέσα σε διάστημα ενός μήνα.
Ποια είναι συνήθως η δουλειά της κάθε ράτσας, όμως;
Οι τετράποδοι ανιχνευτές ναρκωτικών και εκρηκτικών
Τα Λαμπραντόρ κυρίως! Ως ιδανικοί σκύλοι για έλεγχο χώρων και ανίχνευση ναρκωτικών και εκρηκτικών, δεν φημίζονται για την ενέργειά τους. Αντιθέτως, παίρνουν τον χρόνο τους για να ερευνήσουν με υπομονή, χωρίς την παραμικρή βιασύνη, σπιθαμή προς σπιθαμή για τα επιθυμητά ευρήματα.
Στην περίπτωση των σκύλων «των εκρηκτικών», τα πράγματα δυσκολεύουν ακόμα περισσότερο.
Ανήκοντας στο Τμήμα Εντοπισμού Εκρηκτικών Μηχανισμών καλούνται να τα βγάλουν πέρα σε πολύωρες αποστολές και εξαντλητικά ωράρια, αφού καθημερινά καλούνται να συμμετάσχουν σε τουλάχιστον 20 προληπτικούς ελέγχους για εκρηκτικούς μηχανισμούς –κυρίως μετά από κάποιο απειλητικό τηλεφώνημα.