Login

Lost your password?
Don't have an account? Sign Up

Αλκοόλ και οδήγηση : Ο συνδυασμός που πρέπει να αποφύγεις

Το αλκοόλ  λειτουργεί ως κατασταλτικό και επιβραδύνει τις αντιδράσεις μας, κάτι το οποίο μπορεί να προκαλέσει σοβαρά ατυχήματα. Εδώ, έρχεται ο ΚΟΚ για να ορίσει τα επιτρεπτά όρια καθώς και τις ποινές, που προβλέπονται σε περίπτωση παράβασης αυτών.

Αλκοόλ και οδήγηση – οι επιπτώσεις

Η κατανάλωση αλκοόλ (και άλλων ναρκωτικών ή φαρμακευτικών ουσιών, των οποίων οι οδηγίες αναφέρουν ότι ενδέχεται να επηρεάζουν την ικανότητα του οδηγού), επιδρά στον ανθρώπινο οργανισμό και εμποδίζει την απρόσκοπτη λειτουργία ορισμένων αισθήσεων, γι’ αυτό και υφίσταταινομοθεσία για το αλκοόλ και την οδήγηση. Πιο συγκεκριμένα η κατανάλωση αλκοόλ έχει ως αποτέλεσμα :

  • Την λανθασμένη εκτίμηση αποστάσεων μεταξύ οχημάτων και ταχύτητας
  • Μειωμένη όραση  
  • Επιβράδυνση χρόνου αντίδρασης. Για τον μέσο οδηγό, ο χρόνος αντίδρασης, δηλαδή το πόσο χρόνο θα χρειαστεί για να πατήσει φρένο ή να πραγματοποιήσει έναν ελιγμό σε κατάσταση ανάγκης, είναι περίπου 1 δευτερόλεπτο. Εάν ο χρόνος αυτός αυξηθεί κατα 0,5 δευτερόλεπτα, φαντάσου πόσο μεγαλύτερη απόσταση θα έχει διανυθεί, μέχρι να επέλθει η αντίδραση του οδηγού. Αν για παράδειγμα, ένας οδηγός κινούμενος με ταχύτητα 30 χλμ/ώρα θα διανύσει 9 μέτρα μέχρι να αντιδράσει, στην περίπτωση που ο χρόνος αυτός αυξηθεί κατά 0,5 δευτερόλεπτα, θα διανύσει 13,5 μέτρα, 4,5 μέτρα επιπλέον. 4,5 μέτρα έχει μήκος ένα αυτοκίνητο μεσαίας κατηγορίας. Συνεπώς, αντιλαμβάνεσαι το κόστος που μπορεί να έχει μία τέτοια διαφορά σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.
  • Υπερεκτίμηση δυνατοτήτων. Οι οδηγοί, ενώ βρίσκονται σε κατάσταση μέθης, τείνουν να μην αντιλαμβάνονται την αδυναμία έγκαιρης αντίδρασης και οδηγούν πιο επιθετικά, αυξάνοντας τον ήδη υπάρχον κίνδυνο πρόκλησης ατυχήματος.

Ο κύκλος του αλκοόλ στον οργανισμό και οι παράμετροι 

Όταν καταναλώνεις αλκοόλ, αυτό απορροφάται από το αίμα και η ροή του το μεταφέρει στον εγκέφαλο και μετά στο συκώτι, το οποίο και είναι υπεύθυνο για την διάσπαση του, ώστε να αποβληθεί από τον οργανισμό. Το συκώτι μπορεί να επεξεργαστεί μία μονάδα αλκοόλ την ώρα. Αυτό σημαίνει πως για να αποβάλεις στο 100% το αλκοόλ από τον οργανισμό σου χρειάζεσαι περίπου τόσες ώρες όσα και τα ποτά που ήπιες. Κάτι τέτοιο δεν ισχύει καθολικά, καθώς εμπλέκονται πολλοί παράγοντες. Αυτοί έχουν να κάνουν :

  • Με την ηλικία
  • Το φύλο
  • Την διάθεση
  • Τον μεταβολισμό
  • Το σωματικό βάρος
  • Την κούραση
  • Τον τύπο και την ποσότητα του αλκοόλ

Εδώ να σημειωθεί πως, ο συνδυασμός αλκοόλ και φαγητού, μειώνει τα επίπεδα απορρόφησής του από τον οργανισμό.

Τι ορίζει ο ΚΟΚ   

Σύμφωνα με το άρθρο 42 του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, το επιτρεπτό όριο αλκοόλ ορίζεται στα 0,5 γραμμάρια ανά λίτρο αίματος, στην περίπτωση μέτρησης με την μέθοδο αιμοληψίας, ή 0,25 χιλιοστά του γραμμαρίου ανά λίτρο εκπνεόμενου αέρα, στην περίπτωση μέτρησης με αλκοολόμετρο. Από εκεί και στο εξής, η νομοθεσία για το αλκοόλ και την οδήγηση ορίζει:

  1. Διοικητικό πρόστιμο 200 ευρώ, ακινητοποίηση του οχήματος και 5 βαθμοί ποινής, εάν η συγκέντρωση οινοπνεύματος στο αίμα του οδηγού κυμαίνεται από 0,50 εώς 0,80 γραμμάρια ανα λίτρο αίματος στην περίπτωση μέτρησης με την μέθοδο της αιμοληψίας ή από 0,25 έως 0,40 χιλιοστά του γραμμαρίου ανα λίτρο εισπνεόμενου αέρα για μέτρηση με αλκοολόμετρο.
  1. Διοικητικό πρόστιμο 700 ευρώ, ακινητοποίηση οχήματος, αφαίρεση άδειας οδήγησης για 90 ημέρες (3 μήνες) και 9 βαθμοί ποινής, εάν η συγκέντρωση οινοπνεύματος στο αίμα του οδηγού είναι πάνω από 0,80 και μέχρι 1,10 γραμμάρια ανα λίτρο αίματος μετρούμενη με την μέθοδο της αιμοληψίας ή πάνω από 0,40 εως 0,60 χιλιοστά του γραμμαρίου ανα λίτρο εκπνεόμενου αέρα για μέτρηση με αλκοολόμετρο.
  1. Διοικητικό πρόστιμο 1.200 ευρώ, ακινητοποίηση οχήματος, φυλάκιση 2 μηνών και αφαίρεση άδειας οδήγησης για 180 ημέρες (6 μήνες), εάν η συγκέντρωση οινοπνεύματος στο αίμα του οδηγού είναι πάνω από 1,10 γραμμάρια ανα λίτρο αίματος μετρούμενη με την μέθοδο της αιμοληψίας ή άνω των 0,60 χιλιοστών του γραμμαρίου ανα λίτρο εκπνεόμενου αέρα όταν η μέτρηση γίνεται με αλκοολόμετρο.
  1. Τέλος, εάν ο οδηγός καταληφθεί να οδηγεί υπό την επήρεια αλκοόλ εντός 2 ετών από την προηγούμενη παράβαση της νομοθεσίας περί απαγόρευσης οδήγησης σε κατάσταση μέθης και η συγκέντρωση οινοπνεύματος στο αίμα του, κατα τη νέα παράβαση, είναι πάνω από 1,10 γραμμάρια ανα λίτρο αίματος μετρούμενη με την μέθοδο της αιμοληψίας ή άνω των 0,60 χιλιοστών του γραμμαρίου ανα λίτρο εκπνεόμενου αέρα μετρούμενη με αλκοολόμετρο, ορίζεται διοικητικό πρόστιμο 2.000 ευρώ, ακινητοποίηση του οχήματος, φυλάκιση 6 μηνών, αφαίρεση άδειας οδήγησης για 5 χρόνια καθώς και πινακίδων κυκλοφορίας για 6 μήνες.

Τι να αποφύγεις  

Παρά το γεγονός ότι ο ΚΟΚ ορίζει ένα επιτρεπτό όριο αλκοόλ, αυτό δεν σημαίνει ότι η οδήγηση εντός αυτού παραμένει ασφαλής. Ακόμα και έτσι, τα αντανακλαστικά του οδηγού είναι χαμηλότερα σε σχέση με αυτά ενός που δεν έχει καταναλώσει καθόλου αλκοόλ και αυτομάτως ο κίνδυνος ατυχήματος μεγαλύτερος. Στην πράξη, δεν ενδείκνυται η οδήγηση όταν ο οδηγός έχει καταναλώσει ακόμη και ελάχιστη ποσότητα αλκοόλ. Γι’ αυτό, εάν σκοπεύεις να βγεις, να διασκεδάσεις και να καταναλώσεις αλκοόλο, καλύτερα θα είναι το αυτοκίνητο να μείνει στο σπίτι και εσύ να μετακινηθείς με κάποιο από τα μέσα μαζικής μεταφοράς ή με ταξί. Σε περίπτωση που μεταβείς με το αυτοκίνητο και τελικά καταναλώσεις αλκοόλ, άφησε το αυτοκίνητο και επέστρεψε την επόμενη ημέρα να το πάρεις. Σε περίπτωση που βγαίνεις με την παρέα σου, φροντίστε από πριν να έχετε ορίσει αυτόν που θα πιει μόνο αναψυκτικά και χυμούς όλο το βράδυ, για να σας γυρίσει με ασφάλεια. Η ασφάλεια η δική σου και των γύρω σου αποτελεί προτεραιότητα σε κάθε περίπτωση.

 instacar.gr