Login

Lost your password?
Don't have an account? Sign Up

Αιτίες που μπορεί να προκαλέσουν πυρκαγιά στο αυτοκίνητό σας

Οι περισσότερες πυρκαγιές αυτοκινήτων ξεκινούν από το χώρο του κινητήρα, και αν το αυτοκίνητό σας πιάσει φωτιά, θα πρέπει πάντα να προσπαθείτε να απομακρυνθείτε άμεσα και σε όσο πιο μακρινή απόσταση γίνεται από το φλεγόμενο όχημα.

Οι πιο συνηθισμένες αιτίες που μπορεί να προκαλέσουν πυρκαγιά στο αυτοκίνητό σας είναι οι ακόλουθες:

Διαρροή στο σύστημα καυσίμου

Οι στρεβλωμένες γραμμές καυσίμου διαρρέουν βενζίνη ή καύσιμο ντίζελ σε ζεστά μέρη του κινητήρα – και οι διαρροές στο σύστημα καυσίμου είναι η πιο κοινή αιτία πυρκαγιάς των οχημάτων.

Οποιοσδήποτε αριθμός περίπλοκων παραγόντων μπορεί να προκαλέσει διαρροή καυσίμου, αλλά  οι διαρροές καυσίμων μπορούν επίσης να προκύψουν μόνες τους και πολλές φορές με πολύ λίγη προειδοποίηση. Μια διαρροή συστήματος καυσίμων είναι πραγματικά επικίνδυνη.

Ο καλύτερος τρόπος να μειωθούν οι πιθανότητες πυρκαγιάς στο σύστημα καυσίμων είναι να βεβαιωθείτε ότι το αυτοκίνητο διατηρείται σωστά και να το κρατήσετε μακριά από τις επικίνδυνες καταστάσεις. Αν μυρίζει πάντα αέριο μέσα ή γύρω από το αυτοκίνητό σας, βρείτε και διορθώστε τη διαρροή άμεσα.

Βλάβες ηλεκτρικού συστήματος

Οι βλάβες του ηλεκτρικού συστήματος αποτελούν τη δεύτερη πιο συχνή αιτία πυρκαγιών αυτοκινήτων.

Οι κύκλοι φόρτισης της μπαταρίας μπορούν να προκαλέσουν την εμφάνιση εκρηκτικού αερίου υδρογόνου στο χώρο του κινητήρα και το ηλεκτρικό ρεύμα που παρέχει η μπαταρία (μαζί με ελαττωματικές ή καλές καλωδιώσεις) μπορεί να προκαλέσει σπινθήρες που μπορούν να προκαλέσουν γρήγορο φούσκωμα ή διαρροή ατμών. Οι κίνδυνοι του ηλεκτρικού συστήματος δεν περιορίζονται στην περιοχή κάτω από την κουκούλα. Η ηλεκτρική καλωδίωση λειτουργεί σε όλο το αυτοκίνητο. μέσω καναλιών, σε πόρτες, κάτω από το χαλί και μέσω τροφοδοτημένων και θερμαινόμενων καθισμάτων ή για παράδειγμα ένα απαρατήρητο φθαρμένο σύρμα θα μπορούσε να προκαλέσει πραγματικά καταστροφή.

Διαρροή υγρών

Διαρροή ή διαρροή υγρών κάτω από την κουκούλα του αυτοκινήτου ή του φορτηγού σας μπορεί να προκαλέσει πυρκαγιά.

Το μέσο αυτοκίνητο ή φορτηγό έχει ένα αριθμό εύφλεκτων και πολύ επικίνδυνων υγρών κάτω από την κουκούλα: βενζίνη ή ντίζελ, λάδι κινητήρα, υγρό κιβωτίου ταχυτήτων, υγρό υδραυλικού τιμονιού, υγρό φρένων και ακόμη και ψυκτικό κινητήρα. Όλα αυτά τα υγρά κυκλοφορούν όταν το αυτοκίνητο είναι ανοιχτό και όλα μπορούν να πάρουν φωτιά πολύ εύκολα εάν οι γραμμές, οι εύκαμπτοι σωλήνες ή οι δεξαμενές τους χτυπήσουν. Παρόλο που μια τέτοια πυρκαγιά είναι πιθανό να ξεκινήσει στον κινητήρα, όπου όλα αυτά τα επικίνδυνα υγρά είναι συγκεντρωμένα, να θυμάστε ότι ορισμένα από αυτά, όπως το καύσιμο και το υγρό φρένων κινούνται σε όλο το μήκος του αυτοκινήτου.

Καταλυτικοί μετατροπείς υπερθέρμανσης

Ένας καταλυτικός μετατροπέας που έχει υποστεί υπερβολική επεξεργασία (ή φραγμούς) μπορεί εύκολα να προκαλέσει ανάφλεξη στη μόνωση της καμπίνας και το χαλί μέσα από τις  θωρακίσεις και τη μεταλλική βάση.

Οι καταλυτικοί μετατροπείς συνήθως υπερθερμαίνονται επειδή εργάζονται πολύ σκληρά για να κάψουν περισσότερους ρύπους εξάτμισης από ό, τι έχουν σχεδιαστεί. Με άλλα λόγια, εάν ο κινητήρας του αυτοκινήτου δεν λειτουργεί αποτελεσματικά (εξαιτίας φθαρμένων μπουζί ή άλλων οποιωνδήποτε άλλων δυσμενών συνθηκών), δεν καίει το καύσιμο σωστά και πολλά επιπλέον πράγματα καταλήγουν στο σύστημα εξάτμισης.  Ένας καταλυτικός μετατροπέας που έχει υποστεί υπερβολική επεξεργασία  μπορεί εύκολα να περάσει από την κανονική περιοχή θερμοκρασίας λειτουργίας του περίπου 1.200 έως 1.600 βαθμούς Fahrenheit (648.9 έως 871.1 βαθμούς Κελσίου) σε πάνω από 2.000 βαθμούς Φαρενάιτ (1.093,3 βαθμούς Κελσίου). Αυτό προκαλεί μακροπρόθεσμη βλάβη   στα γύρω μέρη του αυτοκινήτου.   Αν ο καταλυτικός μετατροπέας γίνει αρκετά ζεστός, θα μπορούσε να προκαλέσει ανάφλεξη στη μόνωση καμπίνας και τα χαλιά μέσα από τις θερμικές ασπίδες και τη μεταλλική βάση.

Υβριδικές και ηλεκτρικές μπαταρίες οχημάτων

Οι άνθρωποι είχαν πάντα ανησυχίες σχετικά με τα πακέτα μπαταριών και ηλεκτρικών αυτοκινήτων – και υπάρχουν νέοι δυνητικοί κίνδυνοι με κάθε νέο σχεδιασμό.

Οι ανησυχίες για τις υβριδικές και τις ηλεκτρικές μπαταρίες πάνε πολύ πίσω, όμως, και υπάρχουν νέοι δυνητικοί κίνδυνοι με κάθε νέο σχεδιασμό.

Εμπρησμός

Για έναν εμπρηστή, είναι πολύ εύκολο να πυροδοτήσετε ένα αυτοκίνητο.

Ένας εμπρηστής μπορεί να χρησιμοποιήσει οποιονδήποτε συνδυασμό καταλυτών, και  να ξεκινήσει τη φωτιά .

Κακή συντήρηση

Η  παραμέληση για τη σωστή διατήρηση του αυτοκινήτου σας μπορεί έμμεσα να οδηγήσει σε  φωτιά.

Το ανθρώπινο λάθος πιθανότατα δεν πρόκειται να είναι η άμεση αιτία πυρκαγιάς στο όχημά σας , αλλά είναι γεγονός  ότι ξεχνώντας ή παραμερίζοντας την σωστή φροντίδα του αυτοκινήτου σας μπορεί έμμεσα να οδηγήσει σε μια  φωτιά. Αυτό συμβαίνει επειδή αν αφήσετε τα σπασμένα μέρη, τις στεγανές σφραγίδες ή την ελαττωματική καλωδίωση  χωρίς επισκευές , αυτό θα κάνει το αυτοκίνητό σας πολύ πιο ευάλωτο στις συνθήκες που προκαλούν πυρκαγιά. Ένας κινητήρας με κακή φλάντζα είναι πιο πιθανό να στάζει επικίνδυνα και εύφλεκτα υγρά. Η συρρίκνωση καλωδίων είναι πιο πιθανό να προκαλέσει σπινθήρα και να έρθει σε επαφή με εύφλεκτα υλικά.

Μεγάλη προσοχή λοιπόν και το κυριότερο, καλή συντήρηση στο αυτοκίνητό σας, για να μην βρεθείτε προ εκπλήξεως.