Login

Lost your password?
Don't have an account? Sign Up

Αερόσακοι: Όσα έχουν σημασία να γνωρίζετε

Για πολλές δεκαετίες, οι κατασκευαστές αυτοκινήτων ασχολήθηκαν εντατικά με τη μείωση των πιθανοτήτων σοβαρού τραυματισμού κατά τη διάρκεια τροχαίων ατυχημάτων. Μια από τις πιο καλές λύσεις στο συγκεκριμένο τομέα, αποτελούν οι αερόσακοι, οι οποίοι έχουν σώσει εκατομμύρια ζωές.

Με βάση το Ινστιτούτο Ασφάλισης των ΗΠΑ για τη Ασφάλεια των Αυτοκινητοδρόμων, οι αερόσακοι έχουν τη δυνατότητα να μειώσουν τις πιθανότητες θανατηφόρων ατυχημάτων στο ένα τρίτο τους και σε ορισμένες περιπτώσεις, και στο μισό. Όμως, η λανθασμένη χρήση τους είναι επικίνδυνη. Ακολουθεί ενημέρωση για τον τρόπο λειτουργίας των αερόσακων, τον τρόπο χρήσης τους, αλλά και για το πότε θα πρέπει να τους απενεργοποιείτε.

-Χρησιμοποιείτε πάντα τις ζώνες ασφαλείας. Οι αερόσακοι δεν τις  αντικαθιστούν,  απλά τις συμπληρώνουν. Όταν ενεργοποιούνται, κινούνται προς το άτομο με ταχύτητα 300 χλμ/ώρα. Αν δεν έχετε φορέσει τη ζώνη      ασφαλείας σας, ενδέχεται να πάθετε σοβαρούς τραυματισμούς.

-Ρυθμίζετε το κάθισμά σας. Η απόσταση ανάμεσα στον οδηγό και το κέντρο του τιμονιού απαιτείται να είναι τουλάχιστον 25 εκ. Θα πρέπει λοιπόν είτε να μετακινήσετε το κάθισμά σας προς τα πίσω, ή να γείρετε την πλάτη του.

-Η στάση σας είναι πρέπει να είναι ορθή. Τόσο ο οδηγός όσο και οι επιβάτες απαιτείται να  κάθονται στο κέντρο των καθισμάτων καθέτως και να ακουμπούν στην πλάτη του. Τα πόδια απαιτείται να είναι τοποθετημένα στο πάτωμα. Δεν επιτρέπεται να στηρίζεστε στον αερόσακο: η υψηλή πίεση κατά την ενεργοποίησή του και  τα καυτά αέρια, ενδέχεται να επιφέρουν τραυματισμούς. Επίσης, απαγορεύεται να στηρίζεστε στο παράθυρο, ιδίως  τα παιδιά.

-Μην καπνίζετε ενώ οδηγείτε καθώς υπάρχουν σοβαροί κίνδυνοι πρόκλησης θανατηφόρων τραυματισμών κατά το άνοιγμα του αερόσακου.

-Δεν πρέπει να  παρεμποδίζεται η διαδρομή ανάπτυξης του αερόσακου. Μην  τοποθετείτε καλύμματα στα καθίσματα: ενδέχεται να επηρεαστεί πλήρως ή μερικώς η λειτουργία των πλευρικών αερόσακων. Μην έχετε αποθηκευμένα βαριά  ή αιχμηρά αντικείμενα στις θήκες των θυρών: ενδέχεται να επιφέρουν τραυματισμούς κατά την ανάπτυξη του συστήματος. Για τον ίδιο λόγο, δεν επιτρέπεται να έχετε κάποια τσάντα ή άλλου είδους αντικείμενα επάνω στα γόνατά σας.

-Μην  τοποθετείτε το παιδικό κάθισμα στη μπροστινή θέση. Συνιστάται να μεταφέρετε τα  παιδιά κάτω των 12 ετών στα πίσω καθίσματα.

-Οι γυναίκες που είναι έγκυες  κατά τους τελευταίους τρεις μήνες της κύησης, πρέπει να κάνουν χρήση της συγκεκριμένης τεχνολογίας σε κάθε περίπτωση. Παρ’ όλο το μεγάλο κίνδυνο να προκληθούν βλάβες στο έμβρυο από κατά το φούσκωμα της  συσκευής, οι συνέπειες του χτυπήματος στην κολώνα του τιμονιού, είναι συνήθως σοβαρότερες. Έτσι, οι κατάλληλα ρυθμισμένες και ασφαλισμένες ζώνες  ασφαλείας, σε συνδυασμό με την ενεργοποίηση των αερόσακων, διασφαλίζουν τα  μεγαλύτερα δυνατά επίπεδα ασφάλειας.

-Διατηρείτε   πάντα το σύστημα σε λειτουργική κατάσταση. Η προειδοποιητική λυχνία του συστήματος στον πίνακα οργάνων, αποδεικνύει την ορθή λειτουργική κατάσταση   του συστήματος. Η ενεργοποίησή της γίνεται με την περιστροφή του διακόπτη   της ανάφλεξης και απενεργοποιείται μετά από 5 με 6 δευτερόλεπτα. Αν   η προειδοποιητική λυχνία είναι διαρκώς αναμμένη ή αναβοσβήνει κατά την οδήγηση, θα πρέπει να επισκεφτείτε κάποιο ηλεκτρολογείο αυτοκινήτων για  λεπτομερή διαγνωστικό έλεγχο.

  • Τέλος, μη βγάζετε  ποτέ το κάλυμμα και μην κάνετε ποτέ επισκευές στο σημείο που βρίσκονται οι      αερόσακοι, χωρίς πρώτα να αποσυνδέσετε την μπαταρία. Μόνον η  αποσύνδεση της παροχή ρεύματος, θα σας παρέχει προστασία από το ξαφνικό  άνοιγμα του αερόσακου.

Τηρώντας αυτούς τους κανονισμούς λειτουργίας των αερόσακων, σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα παθητικά και ενεργητικά συστήματα ασφαλείας, θα καταφέρετε να προστατεύσετε τόσο εσάς, όσο και τους συνεπιβάτες σας, από τις διάφορες απρόβλεπτες καταστάσεις που ενδέχεται να τύχουν κατά την οδήγηση.